lat

Главни одбор ДС подржао формирање Савеза за Србију


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка (ДС) је један од оснивача Савеза за Србију и убудуће ће несумњиво дати свој пун допринос у борби против аутократског режима који већ седму годину господари Србијом.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Нема никаквог разлога за страх како ће Демократска странка својим учешћем у Савезу за Србију изгубити политички идентитет, нити да ће изневерити политичке идеале због којих је поново основана 1990. године. Напротив, како буде јачао опозициони фронт према режиму Александра Вучића, тако ће јачати и Демократска странка, истакнуто је на данашњој седници Главног одбора ДС-а у Београду.

Како је објаснио председник Демократске странке др Зоран Лутовац, искуство са последњих избора и истраживања јавног мњења јасно показују да грађани немају разумевања за инсистирање на страначким посебностима, те да недвосмислено траже обједињавање свих опозиционих потенцијала како би заједнички на боље мењали и политичке и друштвене односе у Србији. „Околности су такве да имамо самовлашће Александра Вучића, судство које није назависно, медије под контролом или притиском режима, понижен парламент, фингирање европских интеграција. Нисмо у прилици да бирамо те околности, већ само да кажемо да ли желимо да их мењамо или да инсистирамо на својим посебностима. Кад зграда гори, станари су дужни да гасе пожар, а не да заливају травњак. Демократска странка је и до сад улазила у широке опозиционе савезе, али у њима и после њих није губила свој идентитет. Своју посебност Демократска странка може показати тек када сачува релевантност“, истакао је др Зоран Лутовац у свом обраћању члановима Главног одбора.

Главни одбор је убедљивом већином гласова подржао извештај председника Лутовца о раду у прва три месеца после избора новог страначког руководства. Готово сви чланови ГО су подржали и формирање Савеза за Србију, који ће током поподнева бити и формално основан на посебној свечаности у београдском „Сава центру“. Висок ниво сагласности у погледу формирања Савеза за Србију и учешће Демократске странке у њему исказан је и приликом изјашњавања о поднетом извештају, када је за извештај гласало 180 присутних чланова ГО, док је само 9 било "против".

Чланови Главног одбора данас су једногласно изабрали и нов Извршни одбор Демократске странке, са Душаном Костадиновићем на челу. Главни задатак новог Извршног одбора биће ревиталиација странке, едукација чланства и успостављање сталне и непосредне комуникације са грађанским друштвом. Најављено је обнављање рада страначког Центра за едукацију и веће ангажовање ресорних одбора, који треба да постану место на којем се креира страначка политика.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ