lat

Главни одбор Демократске странке јединствено о уједињењу


ПОДЕЛИТЕ:

Готово једногласно на редовној седници Главног одбора подржана је инцијатива за покретање процеса уједињења и стварања велике Демократске странке, као започетог процеса укрупњавања који доминатно обележава актуелни политички тренутак и представља замајац прерастању Демократске странке у најснажније гравитационо поље у грађанском, демократском спектру.

Гласању је претходило излагање председника Демократске странке др Зорана Лутовца који је назначио магистралне правце даљег деловања, наглашавајући да уједињење прогресивних, демократских странака извире из захтева који су се чули и на грађанским протестима, а и дају импулс реафирмацији идеје коју демократе нису напуштале.

- Овој идеји је дошло време, и раније су чињени покушаји, али сада нам услови налажу историјску зрелост и одлучност, заједништво и борбу за стабилну државу и институције у пуном демократском капацитету, подвукао је др Лутовац, посебно наглашаваући да није реч о персоналној унији и кадровској комбинаторици, да се не ради о именима, већ о програму.

У аргументованој дискусији која је уследила идеју су подржали чланови Главног одбора, не спорећи суштину и основну премису на којој се разговори о унији воде.

У првом делу седнице, који је био отворен за јавност, председник странке поднео је Извештај о тромесечном раду и скицирао даље перспективе развоја странке. Навео је да је режим Александра Вучића само декларативно за Европу, у пракси се обезвређују све европске вредности. Дијалог је ишчезао, опозиција се назива непријатељима, предано се негује култ вође и подаништво, односи са суседима се користе за подизање националног тонуса и тензија. Констатовао је да нема политичке културе, фаворизује се принцип ексклузивитета и искључивости.

- Ми делујемо и у правцу очувања европских вредности. Оних правих. Базичних. И не може репер да нам буде да ли је то препознато у извештајима европских комисија или није. Мада, можемо запазити да са нарастањем грађанских протеста у којима је Демократска странка најактивнија, мења се слика у јавном мњењу у земљама ЕУ. То је позитиван сигнал, будући да је јавност четврти стуб власти у модерним демократијама и утиче на обликовање званичне политике, закључио је др Лутовац.

Он је у свом обраћању посебну пажњу посветио активностима у оквиру Савеза за Србију, истичући да само људи са априорно негативним тумачењима не виде белодану чињеницу да јачањем Савеза јача и Демократска странка и обратно. Стабилна, велика Демократска странка је гарант будућности Србије и отварамо своја врата за нове људе, инцијативе и покрете, који у нама виде предводника у борби за равноправност, солидарност, правду и слободу.

Извештај о раду је усвојен апсолутном већином гласова.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ