lat

Европарламентарци: Власт у Србији угрожава демократију и блокира медије


ПОДЕЛИТЕ:

Десет посланика у Европском парламенту из редова Социјалиста и демократа (S&D), друге највеће политичке групе, упутило је писмо комесару за проширење Оливеру Вархељију, у којем указују на критичну политичку ситуацију са којом се Србија тренутно суочава.

- Српски лидери и њихове изјаве сада угрожавају демократију, коју снажно промовишу Европска унија и њене државе чланице. Искористивши ситуацију са коронавирусом, тренутна скупштинска већина одложила је парламентарне изборе, првобитно планиране за 26. април 2020, за 21. јун, док се земља још увек опоравља од пандемије COVID-19, а да се прво није консултовала са опозицијом око новог датума. Ниједан посматрач из Европског парламента не може да надгледа изборе, а ОЕБС / ОДИХР шаље само ограничену мисију. Стога је врло тешко замислити веродостојан политички глас на дан избора и око њега, јер ће оцена ОДИХР-а бити објављена неколико месеци касније - стоји у писму.

Писмо Вархељију, у који је European Western Balkans имао увид, потписали су, између осталих, потпредседница Европског парламента Клара Добрев, председавајућа Делегације ЕП за Србију Тања Фајон, као и четири посланика из владајуће италијанске Демократске партије.

У питању је друго писмо Вархељију у две недеље у којем посланици Европског парламента изражавају озбиљну забринутост стањем у Србији. Претходно су послали европски посланици из либералне групе "Обновимо Европу".

Њихове колеге из групе Социјалиста и демократа написале су да је међупартијски дијалог који су водили посланици Европског парламента, одржан у Народној скупштини Србије, био добар корак ка равноправнијој предизборној ситуацији.

- Међутим, информације које тренутно представља српска Влада и друге институције показују искривљену слику изборног процеса - нагласили су европски посланици.

Они су подсетили да ће главни део релевантне опозиције бојкотовати изборе, иако се то, како су написали, могло спречити правичним споразумом са Владом.

- Ситуацију још више отежава готово потпуна контрола медија од стране владајућих политичких странака и неприступачности опозиције или неуравнотеженост извештавања у медијима - додали су.

Европски посланици су нагласили да је Фридом хаус Србију недавно класификовао као „хибридни режим“, а, како оцењују, одржавање избора у таквом окружењу само би ојачало неправедан и недемократски систем.

- Не можемо да занемаримо стратешку и геополитичку улогу Србије, пресудну за стабилност целог региона Западног Балкана, узимајући у обзир да је ЕУ један од њених највећих трговинских партнера. Морамо да делујемо на линији фронта да бисмо обновили функционални демократски систем у Србији - написали су они.

Посланици су изнели захтев за праведнијим изборним поступком и детаљнијом контролом, како би се спречили корупција и фалсификовани резултати.

Коначно, нагласили су и да је од пресудне важности да се за Европску комисију не сматра да је активна током изборне кампање, а тиме и да пружа подршку било којој политичкој странци.

- Као такав, предлажемо да у предизборном периоду нема више јавних церемонија потписивања грантова, кредита или отварања нових пројеката са члановима Владе Србије - закључили су европски посланици.

Извор: Direktno.rs

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ