lat

Експеримент са малом матуром веома опасан за наредне генерације ученика


ПОДЕЛИТЕ:

Министарство просвете, без озбиљне стручне анализе, ове године ради пилотирање новог модела мале матуре, у коме се врши измена комбинованог теста.

Актуелна власт улази у овај експеримент, без икаквих консултација са наставницима, иако се бесрамно позива баш на њихово наводно мишљење да постојећи модел треба мењати.

Ученици седмог разреда ће, према допису Министарства, 15. јуна бирати из ког предмета ће полагати тест. У понуди су пет предмета: физика, биологија, хемија, географија и историја. Овај модел би требало да замени постојећи, који подразумева да комбиновани тест садржи питања из свих поменутих предмета и који може да процени опште знање које су ученици стекли након осам разреда основне школе.

Ресорни одбор за образовање Демократске странке сматра да овај концепт може довести до изузетно штетних ефеката на већ прилично урушен образовни систем Србије. Предмети који се бирају нису заступљени једнако током основне школе, па се рецимо хемија учи само две године, док је биологија заступљена четири године током основношколског образовања. Већ на основу ове чињенице види се колико је поменута идеја о избору предмета који ће се полагати - бесмислена. Са друге стране, министарство просвете приморава ученике да се опредељују за само један предмет већ са 15 година, што је изузетно рано и може бити веома штетно и стресно за ученике. Напокон, ако школе за своје смерове буду захтевале да ученици имају положен неки предмет на малој матури (рецимо хемијска школа - хемију, електротехничка - физику), то ће значити да ће ученици на листу жеља моћи да напишу само одређене, а не све школе, као до сада.

Демократска странка позива министра Ружића да одустане од овог експеримента и да заиста консултује све наставнике основних школа у Србији пре било какве промене модела полагања мале матуре. Свесни тога да садашњи министар никада није радио у школи и да није стручан за посао којим се бави, позивамо га да без озбиљних консултација са стручном јавности не покреће пројекте, који могу да нанесу огромну штету образовању наредних генерација.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ