lat

Еколошка катастрофа – Лим и Дрина прекривени отпадом


ПОДЕЛИТЕ:

Већ у првим данима 2021. године Србија се суочава са новом еколошком катастрофом. После Макиша, Бора, Смедерева, Ваљева, Зрењанина, Ужица и Ваљева, у еколошком фокусу је југозападна Србија. Лим и Дрина, две изузетно важне реке, прекривене су огромном количином плутајућег отпада који се нагомилао у језерима Потпећке и Вишеградаске бране. Вишедеценијском проблему се није пришло озбиљно, иако је Србија донела државну стратегију управљања отпадом још давне 2010. године, и сада се суочавамо са последицама олаког схватања заштите животне средине у Србији.

Наиме, ниједан град који се налази на реци Лим нема санитарне депоније, већ се отпад одлаже на сметлиштима поред реке. Највећи узрок загађења је отпад с пријепољске депоније која званично није активна и налази се уз саму реку Лим. Велике падавине у току децембра 2019. године допринеле су да се покрену гомиле комуналног отпада. Највећи део се задржао на брани Потпећког језера, а један део је доплутао до Вишеградског језера на месту ушћа реке Лим у Дрину и тако су некад живописна језера постала плутајуће комуналне депоније.

Актуелни проблем угрожава и животе и здравље грађана и зато је неопходно приступити његовом решавању врло одговорно и са много више озбиљности него до сада. Некакве сајле можда могу привремено да зауставе кретање комуналног отпада низводно, али то не може да буде трајно решење. Акција чишћења коју је најавила министарка заштите животне средине је свакако потребна и представља огроман посао, међутим, ни она не решава проблем.

Ресорни одбор Демократске странке за заштиту животне средине и екологију сматра да је неопходно једном озбиљном акцијом највиших државних органа зауставити даље испуштање отпада у ове и све друге водотокове на територији државе Србије и захтева од власти да се одмах започне са чишћењем Потпећког језера и свих других водотокова. Санација затворених депонија и изградња нових санитарних депонија у овом региону, као и у свим другим деловима Србије, мора да буде приоритет деловања Владе Републике Србије. Поред свеобухватног и стратешког приступа решавању проблема, чланови и чланице Ресорног одбора ДС-а сматрају да је важно да одговорност преузму сви они који су својим (не)чињењем допринели еколошкој катастрофи са којом се Србија суочава, те да је неопходно сменити и строго казнити сва одговорна лица за стање у ком се данас налази Потпећко језеро, али и приступити строгом кажњавају свих они који не поштују постојеће прописе о одлагању отпада.


Ресорни одбор Демократске странке
за заштиту животне средине и екологију

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ