lat

ДС захтева да се жртвама Олује призна статус цивилних жртава рата


ПОДЕЛИТЕ:

На годишњицу почетка операције оружаних снага Републике Хрватске „Олуја“, Демократска странка подсећа на чињеницу да ни Србија ни Хрватска нису учиниле ни приближно онолико колико је потребно за жртве „Олује“.

У акцији започетој у зору 4. августа 1995. године, хрватска војска је протерала готово све Србе из северне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а над оним који су припаднике хрватских оружаних снага дочекали у својим кућама почињени су масовни ратни злочини који до данас нису у потпуности расветљени и примерено кажњени. Правда за жртве мора се наћи првенствено пред судовима, за шта је неопходна блиска и добра сарадња тужилаштва у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини, као и политичка воља да се ратни злочинци нађу тамо где им је и место – иза решетака – уместо да буду слободни на улицама и да гостују по телевизијама.

Демократска странка поново упозорава да ниједна жртва „Олује“ у Србији нема статус цивилне жртве рата и да су због тога малтене невидљиве пред институцијама које би требало да их штите. О жртвама Олује се говори скоро искључиво почетком августа, запаљивом реториком којом се диже тензија и шири нетрпељивост, а ти исти представници власти за све ове године нису се потрудили чак ни толико да измене законско решење и тако им признају статус жртве. То се мора и може променити веома брзо.

Судбине жртава не смеју бити коришћене за подгревање тензија у региону, релативизацију чињеница и прекрајање историје, што је често у претходним годинама био случај. Јавни простор мора бити коришћен за изражавање саучешћа и саосећање са жртвама, неговање културе сећања и истинску изградњу мира међу народима. Измена закона и признавање статуса цивилних жртава рата први је корак у том правцу.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ