lat

ДС позива ЕУ да се укључи у посредовање у стварању услова за фер изборе


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка (ДС) позвала је Европску унију да се "активно укључи у посредовање у стварању услова за поштене и слободне изборе" у Србији, "попут оног у Северној Македонији или у Црно Гори".

"Разговори које смо до сада имали и на којима смо већ учествовали нису били суштински усмерени ка томе, више су били фингирани, пре свега у жељи власти да се прикаже као неко ко стреми нормализацији односа, ко жели да прикаже односе бољим него што јесу", рекао је председник ДС Зоран Лутовац, на конференцији за новинаре.

Како је навео, "разговори - да, али разговори са јасном агендом, са мерљивим, проверљивим резлутатима и са добром вољом и посредовањем ЕУ, јер само такви разговори имају смисла".

ДС, рекао је Лутовац, "још једном позива представнике ЕУ да заједнички радимо на томе да створимо претпоставке и услове за демократизацију Србије".

Лутовац је истакао и да ДС сматра да би спољна политика Србије требало да почива "на једном стубу - на ЕУ".

"Добри односи са другима се подразумевају, али никако се не могу стављати у исту раван са нашим односима са ЕУ, нарочито јер је наш спољнополитички приоритет, који нико није довео у питање, интеграција у ЕУ", рекао је Лутовац, наводећи и да смо сведоци да је процес придруживања усперен и заправо заустављен.

Како је додао, разлог је јасан, "власт није заинтерсована да успостави владавину права и независно судство", без чега, као и слободних медија, не може бити слободних избора.

Говорећи о спољној политици Србије, он је навео да већ осам година држава "тумара".

"После сваког спољнополитичког контакта Александра Вучића, некад премијера, некад председника, сви питају - где се Србија налази на том путу, који је то спољно политички пут", рекао је Лутовац.

Како је истакао, када су у питању медији, Радиотелевизија Србије (РТС) је и даље "сервис једног човека, а не јавни сервис", а они који управљају том медијском кућом "понашају се као затворски чувари заробљене новинарске професије". Према речима Лутовца, ДС тражи институционалне начине да обезбеди услове да РТС ради свој посао без политичких утицаја.

"ДС добила на десетине случајева узбуњивача које ће презентовати"
Функционер ДС Срђан Миливојевић је, говорећи о годишњици хапшења узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, нагласио да је то један од људи који је показао како се воли своја земља и захваљујући свом поступку "пробудио је много Александара да се јаве и укажу шта се све дешава" у Србији.

У протеклих пар месеци, додао је Миливојевић, ДС је добила на десетине случајева узбуњивача, јављају се људи са причама о злоупотребама и ДС ће зато, кад све наводе из пријава провери, презентовати наредних месеци, јер тога има јако пуно.

Бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић није желео конкретно да одговори на новинарско питање да прокоментарише вероватно постављање Марка Ђурића на местио амбасадора у САД.

"Не волим да коментаришем било какве најаве или личности. Као патриота, желим било коме ко буде постављен на то место да ради најбоље", рекао је Вујачић.

Извор: Н1

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ