lat

ДС петиција „Вратите Тржницу Крагујевчанима“ наишла на велики одзив грађана


ПОДЕЛИТЕ:

Данас, на платоу испред главног улаза у Тржницу, Градски одбор Демократске странке у Крагујевцу организовао је петицију под називом “ Вратите Тржницу Крагујевчанима“.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Читава акција наишла је на велики одзив грађана, и за два сата прикупљено је око 150 потписа, и како кажу организатори, повремено су се стварали и редови испред штанда Демократске странке.

Како истичу Демократе, људи су огорчени на градску власт, што је један од симбола Крагујевца довела у овакво стање и што се немарно односи према наставку радова и жељи Крагујевчана да што пре поново могу да користе овај објекат.

Из Демократске странке најављују да ће акција ће бити настављена и у наредним данима а уколико локална власт не буде имала слуха за захтев грађана, петиција ће прерасти у протест.

Поводом петиције издато је и саопштење које преносимо у целости :

„Ни после три године од започињања радова на објекту Градске тржнице реконструкција није окончана, нити се завршетак радова назире. У процесу реконструкције зграда је оштећена, када је срушен један њен део, наружена, изградњом тзв. „бункера“, а након тога остављена и напуштена, те данас представља ругло у центру града, простор за одлагање смећа и слику односа власти према јавном добру.

Подсећамо да је зграда Градске тржнице саграђена за годину дана, од 9. септембра 1928. године, када је положен камен темељац, до новембра 1929. године, када је предата Крагујевчанима на употребу. Представља архитектонски бисер Крагујевца и најстарију тржницу у нашем граду. Позиционирана је у централном делу Милошевог венца, проглашена спомеником културе и као таква је део градског, али и регионалног и националног културног идентитета.

Уместо да служи за афирмацију и промоцију аутентичних прехрамбених производа шумадијског краја, туристичку атракцију, место окупљања грађана, пољопривредних произвођача, али и пословног света заинтересованог за улагање у ову област, па самим тим и једну врсту ослонца у економско-пољопривредном развоју, ово је данас простор који се заобилази у широком луку, окружен рупама, распуклим асфалтом и тротоаром, затрпан шутом и разним врстама отпада.

Такође, оваквим немарним и неодговорним поступањем локалне власти, угрожена је егзистенција већег броја пијачних продаваца и њихових породица, чији приходи директно зависе од рада и функционисања Тржнице, а који су принуђени да се за опстанак, свих ових година, боре продајући пољопривредне производе у околним уличицама, у условима потпуно неприхватљивим за ову врсту делатности.

Зато, Градски одбор Демократске странке у Крагујевцу покреће петицију под називом „ВРАТИТЕ ТРЖНИЦУ КРАГУЈЕВЧАНИМА“, којом ћемо показати да се Крагујевчани нису помирили са оваквим стањем, да је ово наш град и да никоме нећемо дозволити да прву српску престоницу и место настанка модерне српске државе, својим незнањем, неспособношћу и јавашлуком претвори у касабу.

Захтевамо од актуелне градске власти и градоначелника Николе Дашића, као репрезента исте, да хитно наставе и заврше радове на Градској тржници и врате је Крагујевчанима на употребу, и обећавамо им да ће сви одговорни за овакав сраман однос према знаменитостима нашег града једног дана одговарати.

Крагујевчани ће доказати да овај град има ко да чува и сачува.“

Извор: великипарк.цом

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ