lat

ДС омладина: Стотине хиљада евра фантомским организацијама


ПОДЕЛИТЕ:

Омладина Демократске странке је анализом резултата два овогодишња конкурса Министарства омладине и спорта дошла до закључка да је више стотина хиљада евра додељено на веома сумњив начин. Наиме, поједине организације које су добиле средства из буџета основане су непосредно пре или чак након расписавања конкурса и никада нису реализовале ниједан пројекат, али је свака добила на десетине хиљаде евра за своје активности.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

„Расподела државног новца намењеног омладинским организацијама је још један доказ да режим уопште није заинтересован за будућност наше земље и да будућност код њих постоји само у рекламним слоганима. Лицемеран је слоган ‘За нашу децу’ јер су искористили баш сваку прилику да нам покажу оно што врло добро знамо - да су мислили само на своју сопствену децу и да уносе поделе чак и међу нашу омладину, баш као што су дубоко поделили читаво друштво. Случај извлачења пара намењених омладини је нов доказ да садашња власт обесмисли и упропасти дословно све чега се дохвати – ето шта је учинила од некада најбољег ватерполисте света и спортисте који је био узор младим људима. Вања Удовичић је постао пуки извршилац партијских налога и то је понижавајуће,“ изјавила је Драгана Ракић, заменица председника Демократске странке.

Чланови и чланице Демократске омладине поделили су са присутнима на конференцији више детаља о организацијама које су у овој години добиле средства од министарства.

„На стотине хиљада евра за запошљавање младих одобрено је удружењима која су недавно основана и која су регистрована са идејом да се баве делатношћу која се тешко може повезати са циљевима конкурса, удружења која немају баш никакво искуство у располагању великим финансијским средствима и не могу да се похвале било каквим резултатима претходних пројеката. Ово је изузетно важно за нас младе, посебно када знамо колико младих људи на дневном нивоу напушта Србију и колико тешко млади долазе до посла,“ изјавио је Стефан Стошић, студент Факултета политичких наука и члан Демократске омладине.

Ситуација није много другачија ни када су у питању резултати другог конкурса, у оквиру познатог програма „Млади су закон“.

„Важно је знати да ни за први, ни за други конкурс из претходних година не постоје јавно доступни извештаји на сајту Министарства омладине и спорта, нити било каква информација где и колико младих се запослило и на колико дуго захваљујући новцу из буџета Републике Србије. Јавност остаје у потпуном мраку, без икаквог објашњења како се троши новац грађана Србије, односно, ко и како контролише ток новца,“ истакла је Јелена Милутиновић, студенткиња Факултета политичких наука и чланица Демократске омладине.

Стефан Нинић, студент мастер студија на Факултету организационих наука и члан Демократске омладине, обавестио је присутне да су омладинци у последњих неколико дана обишли све адресе на којима су пријављена ова удружења, али и да су се посебно истакла два удружења - Иницијатива младих за бољу будућност и Заједница за афирмацију јединства, едукације и друштвеног напретка омладине – заједно.

„Имена ова два удружења се не помињу на улазима у објекте у којима би њихове канцеларије требало да се налазе, ни на вратима, ни на интерфону, нема чак ни презимена њихових заступника. И не само то – станари са којима смо разговарали никада нису ни чули за ова удружења и, у складу са тим, немају сазнања о њиховом пословању. Сви ови детаљи наводе нас на сумњу да су ова удружења само фиктивна и да је новац додељиван и коришћен на непримерен, односно, незаконит начин, и да би надлежни органи у што краћем временском року требало да спроведу детаљну истрагу,“ закључио је Стефан Нинић.

Демократска странка, уз снажну подршку Демократске омладине, наставиће да прати и анализира рад Министарства омладине и спорта. У августу је поднета прва кривична пријава, која се од тада налази у нечијој фиоци, али демократе најављују да немају намеру да одустану од борбе за младе људе у Србији и да их тежак посао тек очекује.


Информативна служба Демократске странке

 

Јавни конкурс за стимулисање различитих облика запошљавања, самозапошљавања и предузетништва младих

Преко 35.000 евра добило је удружење „Центар за тренинг Меги 2020“ из Сјенице, које је основано три дана након што је конкурс расписан, а удружење „Нова иницијатива младих за бољу будућност“ добило је преко 40.000 евра иако је основано свега 16 дана пре расписивања конкурса.

Ипак, посебну пажњу привукло је удружење „Тренинг центар Степа 2019“, јер је основано месец и по дана пре расписивања истог конкурса у 2019. години, када су представници удружења добили преко 40.000 евра, што им је био и једини приход те године. Да је министарство задовољно њиховим радом, показали су резултати овогодишњег конкурса, на ком су поново добили преко 40.000 евра.

Удружењу „Центар за подстицај креативности“ је извршило промену неколико месеци пре него што су на конкурсу одобрено непуних 30.000 евра, иако су у 2019. години имали приход мањи од 6.500 евра, а у 2018. приход им је био нула.
Удружење грађана „Шанса“ је 2019. на накнадном конкурсу у новембру било једино удружење коме су средства додељена, а радило се о озбиљном износу од преко 80.000 евра. На овогодишњем конкурсу, добили су чак и нешто више новца. Ово удружење регистровано је за "допринос одрживом друштено-економском развоју, социјалној кохезији и уређеном демократском друштву", а средства Министарства користило је за слање младих на курсеве за завариваче у Институт "Гоша".

Јавни конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спровођење циљева националне стратегије за младе и програма „Млади су закон”

На овом конкурсу, удружење „Светионик знања“, које је основано мање од два месеца пре расписивања овог конкурса добило је преко 25.000 евра, а удружење „Заједница за афирмацију јединства, едукације и друштвеног напретка омладине – заједно“, основано свега месец дана пре расписавања конкурса, скоро 20.000 евра.

„Центру за одрживи развој Србије“ одобрено је скоро 20.000 евра, иако је јасно да ово удружење нема капацитета да управља толиким новцем јер је приход удружења у 2019. години био мањи од хиљаду евра, а претходне године износио је око 80 евра.

На крају, „Центар за мониторинг и евалуацију“ добио је скоро 17.000 евра из буџета. Како нису имали никакав приход у 2019. години, потписали су изјаву о неактивности, док на сајту Агенције за привредне регистре не постоје доступни извештаји овог удружења за 2018. и 2017. годину.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ