lat

Држава неспремна за почетак школске године


ПОДЕЛИТЕ:

О мерама и плановима Министарства просвете и горућим проблемима за које се решење мора наћи пре 1. септембра говорили су данас на конференцији за медије председник Демократске странке др Зоран Лутовац, члан ресора за просвету доцент др Горан Радојев и бивши заменик министра просвете Желимир Попов.  

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Остало је нешто више од 3 недеље до почетка школске године, а Министарство просвете још увек није изашло са јасном стратегијом за реализацију наставе у основним и средњим школама, а која ће бити прилагођена условима пандемије.

„Организовање наставе у школама једноставно није могуће. Ако би се настава или бар део наставе одржавао у учионици, у учионицама би могло да буде присутно углавном десетак ђака - у свакој клупи по један ђак, а свака друга клупа мора остати празна. То значи да би се свако одељење делило у две или три групе. Ако се истовремено одвија настава за све ученике првог и другог разреда, то би значило да уместо 5 одељења имате 10 или 15, што захтева 2 до 3 пута више учитеља. Где су ти учитељи који ће покрити наставу? Напокон, једна спремачица у двадесет минута паузе може да дезинфикује највише једну учионицу и немогуће је да свега неколико спремачица у том времену очисти у већим школама и по неколико десетина учионица,“ изјавио је Горан Радојев и појаснио које је то услове неопходно обезбедити у најкраћем могућем року да би онлајн настава могла да функционише у пракси, „Часови морају да се држе у реалном времену, уз присуство ученика који ће моћи активно да учествују у часу - постављају питања, решавају проблеме, дају идеје, дискутују. Да би то било могуће, неопходно је да наставницима буду доступни, у школи или код куће, платформа за онлајн наставу коју Министарство пропише, рачунар, графичка табла и стабилна интернет веза. Са друге стране, и ученицима морају бити обезбеђени барем основни услови и уређај за учење“.

Председник Ресорног одбора Демократске странке за просвету и бивши заменик министра просвете говорио је о другом, али блиско повезаном, аспекту рада министра Шарчевића и министарства просвете.

„Желео бих да скренем пажњу на питање које је некако остало испод радара иако је веома важно, а то је Стратегија развоја образовања која треба да се усвоји ове године. По изјави министра, на новој стратегији се увелико ради, али ми не знамо ко су људи који су ангажовани на овом битном послу. Стратегију развоја образовања у свакој земљи у Европи и свету пишу стручњаци, а не запослени у државној управи, и то је транспарентан процес. Позивамо министра Шарчевића да подели са нама ко чини тим задужен за писање овог стратешки важног документа који ће уредити како ће образовање у Србији изгледати у наредних 10 година,“ захтевао је председник РО за просвету Желимир Попов.

Није лако донети било какву стратегију или спровести реформе када не постоји поверење грађана у институције. То поверење је нарушено, због разних афера – од хеликоптера, Савамале, Копаоника, али и због медијског, физичког и институционалног насиља.

„Уместо бесплатних уџбеника, ми данас причамо о споменицима; уместо у будућност, улаже се у прошлост и митове; уместо у науку, улаже се у показивање снаге државе тако што се купују теренска возила; уместо у културу, улаже се у кич. Кризни штаб је симбол нарушеног поверења, симбол ината државе, симбол игнорисања грађана. Једно се говори, а друго се ради. Како да грађани имају поверења, како да слушају министра просвете који захтева да се поштују мере у учионицама, а да се притом мере не примењују у пракси?“ упитао је председник Демократске странке др Зоран Лутовац.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ