lat

Држава да помогне пољопривредницима


ПОДЕЛИТЕ:

У данима који су пред нама, пољопривреднике очекују велики изазови - да у условима ванредног стања и забране кретања квалитетно обаве пролећну сетву и остале радове на њивама и другим пољопривредним површинама. С обзиром на то да производња хране мора бити у врху приоритета наше државе, а поготово у околностима проглашења пандемије заразне болести COVID-19, Демократскта странка предлаже следеће мере:

- да се пољопривредницима омогући да се ратарски послови на њивама, засадима и другим пољопривредним површинама могу обављати до вечерњих сати, односно док траје дан и док се види. Пољопривредницима треба обезбедити дозволе за рад и кретање до 20 сати, које би важиле док траје ванредно стање, осносно забрана кретања. До сада су ратари могли добити дозволу која важи само један дан и то уз компликовану административну процедуру. Предлажемо да једном добијена дозвола важи док траје ванредно стање, односно док је на снази Наредба о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије.

- да држава под хитно помогне индивидуалним пољопривредним произвођачима, тако што ће са додатних 3.000 динара по хектару субвенционисати куповину горива за предстојећу сетву и остале радове у пољима. Субвенције би требало да се исплате у наредних десетак дана док не почне сетва. Ову меру предлажемо, дубоко свесни чињенице да се наши пољопривредници налазе у веома тешкој ситуацији, с обзиром на то да су последњих година цене енергената доживеле велики скок, док цене пољоприврдних производа стагнирају или чак бележе пад. Сматрамо да је субвенционисана набавка горива у овом тренутку одговоран и дугорочно гледано веома важан потез који ће индивидуалним пољопривредним произвођачима омогућити квалитетнију припрему земљишта за бољи принос на крају ове тешке и неизвесне године.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ