lat

Друштво социјалне неправде


ПОДЕЛИТЕ:

Данас се у свету обележава Међународни дан социјалне правде са кључном поруком да је смањење неједнакости предуслов стварања услова за постизање социјалне правде. Овај дан Србија дочекује као земља са највећом неједнакошћу у Европи. Разлика између богатих и сиромашних је толико велика да угрожава темеље друштва.

Најбогатији у Србији имају 9,4 пута веће плате од оних са најмањим примањима. То значи да појединци који су у 10% најбогатијих у Србији примају плату у висини од 33 просечне српске плате.

У извештају “Права другог реда – Социјална права у светлу мера штедње (2012-2020)” који је објавила Иницијатива А 11, најдраматичнији показатељи угрожености социјалних права грађана, од када је Влада Србије 2012. године почела да уводи мере штедње, јесу смањење социјалних давања за најугроженије и растућа стамбена криза, јер скоро две трећине домаћинстава нема могућности да покрије трошкове становања. Алармантни су подаци да четвртина грађана Србије живи у ризику од сиромаштва, док истовремено Србија припада групи земаља које за социјалну заштиту издвајају најмање у Европи, и то 3,3 пута мање од европског просека. Мање од Србије издваја једино Румунија. У Србији новчану социјалну помоћ користи 267.949 грађана.

Поводом Међународног дана социјалне правде огласио се и заштитник грађана Зоран Пашалић који је саопштио да пола милиона људи у Србији не може да задовољи основне животне потребе, при чему су млади људи, а посебно млађи од 18 година највише у ризику од сиромаштва.

Међународни дан социјалне правде је пре 13 година установила Генерална скупштина Уједињених нација с намером да промовише праведну расподелу добара као услов за стварање сигурног и просперитетног друштва. Живећемо у праведном друштву једино ако заједно и солидарно радимо на искорењивању сиромаштва, родне неједнакости и насиља. Први корак да та борба буде успешна јесте да владајућа већина проблем увиди и призна, а не да га упорно негира и стварност приказује бољом него што јесте.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ