ћир

Dragana Rakić: Zabluda je da je izlazak na referendum i zaokruživanje “ne” glasanje protiv Vučića


PODELITE:

Više puta smo rekli, ponoviću i sada: ne izlazimo na referendum iz najmanje četiri razloga: zato što se ponuđenim promenama Ustava ne dobija okvir za nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo;  zato što je način promene Ustava nedemokratski: bez političke, stručne i najšire javne debate i bez širokog konsenzusa i zato što ga je raspisala nelegitimna jednostranačka skupština. Zato što građani nisu upoznati o čemu se zapravo glasa na referendumu. Aleksandar Vučić i ova vlast svakodnevno krše Ustav, pa je i njegova promena besmislena dok imamo ovakvu vlast.

Zašto je to dobar politički potez?

Zato što je igra sa referendumom tako postavljena da izlaskom na referendum ova vlast svakako proglašava svoju pobedu: ako izađete i glasate “za” onda glasate za kozmetičke promene koje neće učiniti da naše pravosuđe i sudstvo postanu nezavisni i slobodni, a  Vučić će ovo predstaviti kao svoju pobedu, jer ste glasali za njegov predlog. Ako izađete na referendum i glasate “protiv”, vi onda glasate da sve ostane kako jeste, jer ste zadovoljni postojećim rešenjima u oblasti pravosuđa i smatrate da su sudstvo i tužilaštvo dobro funkcionišu. Ni jedno ni drugo nije dobro za građane. Jedino što ne odgovara vlasti jeste da se ne izađe na ovakav referendum, nego na referendum koji će raspisati legitimna skupština, sa širokom debatom i što širim konsenzusom. Zabluda je da je izlazak na referendum i zaokruživanje “ne” glasanje protiv Vučića. To je samo glasanje protiv kozmetičkih promena Ustava i ništa više od toga. Pogotovo što su režimski spin majstori u mogućnosti da čak i negativan ishod referenduma tj. odbijanje predloženih promena Ustava predstave kao trijumf i krunski dokaz demokratije u Vučićevoj Srbiji.

Zar mobilizacija članstva i glasača u referendumskoj kampanji ne bi činila dobro DS pred izbore?

Građani nisu ni upoznati, niti zainteresovani za ovaj referendum, te ne mogu biti ni motivisani, pogotovu što ovim referendumom ne mogu postići ništa.  Tek na izborima 3. aprila građani mogu suštinski menjati  stvari i zato mobilizaciju treba tempirati za te izbore.

Šta bi bila pobeda opozicije na referendumu i podržavate li onu opozicionu javnost koja ipak izlazi i glasa protiv?

Ne može biti pobede za opoziciju, ako nema ishoda koji je koristan za građane. A upravo je takav slučaj sa ovim referendumom. Ovaj režim će Ustav i ubuduće svakodnevno kršiti, bez obzira šta u njemu piše. Vučiću je očigledno svejedno kako će građani glasati na referendumu. NJemu je jedino važna izlaznost, jer visokom izlaznošću jača svoju poziciju i naknadno pribavlja legitimitet za potpuno nelegitimnu Narodnu skupštinu. Zato na referendum ne bi trebalo ni izlaziti.

Može li referendum da utiče na ishod izbora u aprilu i na koji način?

Referendum ne može da utiče na ishod izbora u aprilu i zato je gubljenje vremena trošiti energiju i resurse na nešto za  šta građani nisu zainteresovani niti su upoznati sa suštinom  referenduma. Dan nakon referenduma, niko se više neće baviti tim pitanjem.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS

Intervju objavljen u dnevnom listu Danas

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE