lat

Драгана Ракић: Заблуда је да је излазак на референдум и заокруживање “не” гласање против Вучића


ПОДЕЛИТЕ:

Више пута смо рекли, поновићу и сада: не излазимо на референдум из најмање четири разлога: зато што се понуђеним променама Устава не добија оквир за независно судство и самостално тужилаштво;  зато што је начин промене Устава недемократски: без политичке, стручне и најшире јавне дебате и без широког консензуса и зато што га је расписала нелегитимна једностраначка скупштина. Зато што грађани нису упознати о чему се заправо гласа на референдуму. Александар Вучић и ова власт свакодневно крше Устав, па је и његова промена бесмислена док имамо овакву власт.

Зашто је то добар политички потез?

Зато што је игра са референдумом тако постављена да изласком на референдум ова власт свакако проглашава своју победу: ако изађете и гласате “за” онда гласате за козметичке промене које неће учинити да наше правосуђе и судство постану независни и слободни, а  Вучић ће ово представити као своју победу, јер сте гласали за његов предлог. Ако изађете на референдум и гласате “против”, ви онда гласате да све остане како јесте, јер сте задовољни постојећим решењима у области правосуђа и сматрате да су судство и тужилаштво добро функционишу. Ни једно ни друго није добро за грађане. Једино што не одговара власти јесте да се не изађе на овакав референдум, него на референдум који ће расписати легитимна скупштина, са широком дебатом и што ширим консензусом. Заблуда је да је излазак на референдум и заокруживање “не” гласање против Вучића. То је само гласање против козметичких промена Устава и ништа више од тога. Поготово што су режимски спин мајстори у могућности да чак и негативан исход референдума тј. одбијање предложених промена Устава представе као тријумф и крунски доказ демократије у Вучићевој Србији.

Зар мобилизација чланства и гласача у референдумској кампањи не би чинила добро ДС пред изборе?

Грађани нису ни упознати, нити заинтересовани за овај референдум, те не могу бити ни мотивисани, поготову што овим референдумом не могу постићи ништа.  Тек на изборима 3. априла грађани могу суштински мењати  ствари и зато мобилизацију треба темпирати за те изборе.

Шта би била победа опозиције на референдуму и подржавате ли ону опозициону јавност која ипак излази и гласа против?

Не може бити победе за опозицију, ако нема исхода који је користан за грађане. А управо је такав случај са овим референдумом. Овај режим ће Устав и убудуће свакодневно кршити, без обзира шта у њему пише. Вучићу је очигледно свеједно како ће грађани гласати на референдуму. Њему је једино важна излазност, јер високом излазношћу јача своју позицију и накнадно прибавља легитимитет за потпуно нелегитимну Народну скупштину. Зато на референдум не би требало ни излазити.

Може ли референдум да утиче на исход избора у априлу и на који начин?

Референдум не може да утиче на исход избора у априлу и зато је губљење времена трошити енергију и ресурсе на нешто за  шта грађани нису заинтересовани нити су упознати са суштином  референдума. Дан након референдума, нико се више неће бавити тим питањем.

Драгана Ракић, заменица председника ДС

Интервју објављен у дневном листу Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ