lat

Драгана Ракић: Верујем само у политику личног примера


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју 5 минута са Драганом Ракић за Нови магазин

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Ви сте ново лице на нашој политичкој сцени. Од прошле године сте потпредседница Демократске странке. Откуд ви у политици у овим временима када већина људи сматра да је боље ћутати и чекати да све ово прође?

Мој политички ангажман је одговор на ненормалност, безакоње, насиље,  корупцију и лаж у којој данас живимо. Све је почело тако што сам као одборница у Скупштини Града Вршца јавно указивала на штетне одлуке које је доносила локална самоуправа. Један мој говор у скупштини о људима који брзопотезно мењају политичке дресове и учлањују се у партију која је на власти, такозвани „прелетачи”пре три године је завршио у емисији “24 минута” и преко ноћи ме учинио популарном у опозиционим круговима. Због тога сам била изложена још јачем вербалном, политичком и медијском насиљу од стране функционера СНС-а, као и мобингу на радном месту. Више пута је мени и мом супругу прећено отказом. Добијала сам „добронамерне” савете и упозорења да се оканем политике, јер ми извесни људи из врха СНС-а „раде о глави”. Моја свакодневица су локални медији који годинама воде прљаву кампању против моје породице, измишљајући најбезочније лажи и истовремено ми ускраћујући право да их демантујем. Поврх свега имам и неколико судских спорова по тужбама функционера СНС-а, чији је једини циљ повећање политичког притиска на мене. Међутим, ништа ме од свега тога није поколебало, напротив, само ме је још више учврстило у уверењу да је борба против актуелне криминалне власти моја грађанска дужност и обавеза. Нажалост, ја сам само једна од многих која трпи одмазду актуелног режима због другачијег мишљења.

Сви причају како су нам потребна „нова лица” у политици. Да ли се слажете да су нам за политичке и друштвене промене потребна „нова лица”?

Нова лица су потребна увек и свуда, не само у политици. Не ради се ту само о очекивањима грађана, него и о реалној потреби да се политичке партије на тај начин освежавају после извесног времена, као што је то обичај у развијеним демократским државама. Ново лице у политици може бити важан елемент у потрази за алтернативом, за системским променама, да буде подстрек и добра мотивација да се део уморних, пасивизираних и апатичних бирача придобије у борби за суштинске промене. Дакле, слажем се да су нам потребна „нова лица” у политици, само је важно да утврдимо шта под тим подразумевамо. Ја под тим подразумевам људе који  нису били експонирани у извршним органима власти или странака, који имају лични и професионални кредибилитет, посвећени су општем добру и спремни су да му се у потпуности посвете. Таква лица су неопходна и у земљама развијене демократије, а посебно је важно да буду укључена у политичке и друштвене процесе у земљама попут Србије, државама неразвијене политичке културе, привреде и демократије. Такво је садашње руководство Демократске странке у којем нема људи који су некад били власт. Једино је професор Шумарац био министар у влади Зорана Ђинђића, али то му се не може спочитавати као мана. Напротив. С друге стране, требало би избећи крајност, којој смо склони као политичка бића: да тражимо спасиоца у појединцима. Погрешно је тражити месију и неког ко ће боље господарити од Вучића. Данас на политичкој сцени Србије има много нових људи и важно је да они добију поверење и подршку грађана како би промовисали и спроводили нове јавне политике и нову политичку културу.

Општи тренд у свету је да слаби поверење грађана у политичке странке. У Србији се као мантра понавља да „су сви политичари исти”. Може ли се и како превазићи овај проблем?

Један од разлога зашто опада поверење грађана у класичне политичке партије и политичаре јесте низак ниво интегритета како самих политичара тако и њихових странка. Грађани једноставно не верују да ће странке и политичари искрено заступати јавне интересе и борити се за опште добро, већ ће пре своју политичку моћ искористити за остварење личних и ускостраначких циљева. Политика је од професије намењене онима са највећим врлинама, постала у медијској сфери и главама великог броја грађана – уточиште за разне муљаторе, смутљивце, преваранте... Један од праваца превазилажења овог јаза између грађана и оних који их представљају у политичким телима јесте политика личног примера. Нема бољег начина од личног примера за стицања поверења грађана. Лични пример је најснажнији покретач и најубедљивији аргумент у комуникацији. Политика може да буде частан и поштен посао, ако се њоме баве часни и поштени људи. Зато је важно да одговорни, образовани и посвећени општем добру добију праву прилику. На Демократској странци је да сопственим примером утиче на то да се таква слика мења. То ће бити најбоља кампања коју ДС може да уради за повратак разочараних и придобијање нових бирача у циљу суштинских промена у друштву.

Демократска странка је донела одлуку да неће учествовати на изборима који би требало да се одрже на пролеће следеће године. Кренули сте у кампању активног бојкота. Какви су вам утисци са терена?

Велики број грађана за чију подршку можемо да се боримо и који с нама заједно протестују широм земље од децембра прошле године па, ево, све до сада, јасно поручују да не желе више да учествују на лажним изборима. То је био један од захтева протеста „1 од 5 милиона”, а то је и једна од наших обавеза из “Споразума са народом”, који је потписало близу 200.000 људи. Сви ти људи очигледно мисле да би изласком на лажиране изборе на којима се победник унапред зна, само дали легитимитет Александру Вучићу и постали његови сучесници у даљем разарању властите државе и свих њених институција. Избори који би требало да се одрже у другој половини марта следеће године су већ решени. Већ су купили, заплашили, уценили и обманули људе. Највећи број људи у земљи о нама зна само оно што су чули у Вучићевим медијима, а тамо су чули све најгоре. У таквој ситуацији нема услова ни за елементарни политички живот, а камоли слободне и поштене изборе. Сваки човек закључке доноси на основу информација којим располаже, а највећи број људи у овој земљи о нама сваког дана слуша да смо лопови који су све покрали и уништили, па би сад поново да се врате на власт и краду још више. С друге стране, у режимској пропаганди, Вучић је супермен који све решава па чак и то ко ће дати гол на утакмици која Звезду води у Лигу шампиона. У Србији сада не постоје елементарни услови за политички живот, а камоли за слободне и поштене изборе. Зато ми на њима нећемо учествовати. Није то тешко разумети.  

Који су ваши лични политички потези у наредном периоду?

У оквиру кампање „Бојкот” ове недеље ћу посетити Ковачицу, а затим Руму, где ћу са грађанима осим о бојкоту избора, разговарати и о другим темама које их муче. Наредне недеље учествујем у раду „Социјалдемократске регионалне академије женског лидерства”. Моја генерација није имала среће да ужива у безбрижним тинејџерским и студентским данима, јер је деведесетих година беснео грађански рат на простору бивше Југославије, а ми у Србији смо имали санкције, празне продавнице, хиперинфлацију, НАТО бомбе и Слободана Милошевића. Нећу мирно гледати како неодговорни политичари краду најлепше године живота и мом сину и његовој генерацији. Као што већ рекох, наша грађанска и родитељска дужност је да се бескомпромисно и упорно боримо за нормалан и достојанствен живот нас и наше деце у Србији. Ко год нам био противник.

(Интервју је интегрално објављен у Новом магазину)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ