lat

Драгана Ракић: Нису сви чланови СНС криминалци, али су сви криминалци у СНС


ПОДЕЛИТЕ:

И поред тога што Александар Вучић има апсолутну контролу над медијима и што су ти медији одавно постали средство најбезочније гебелсовске пропаганде, што се људима запосленим у јавном сектору прети отказом уколико не гласају за Вучића и листу коју он предводи, његов рејтинг је на низбрдици. Истина да се у Србији лоше живи, да су наши грађани једни од насиромашнијих у Европи, да живимо на политичкој и еколошкој депонији не може се сакрити - каже у интервјуу за Директно Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке.

Демократска странка изази на изборе 3. априла у коалицији са ССП, ПСГ и Народном странком. Kаква су Ваша очекивања од избора? Назире ли се крај владавине Српске напредне странке и Вучића?

- Ако незадовољни актуелним режимом буду масовно изашли на изборе онда ови који су упропастили Србију више неће бити на власти. На сваком кораку је евидентно да постоји велико незадовољство у народу и спремност да се мења ова штеточинска власт, само ту енергију треба покренути и правилно је артикулисати. Стратегија Демократске странке у борби против владајућег режима заснива се на томе да у свакој ситуацији радимо оно што Вучић и његови саветници скупо плаћени нашим парама - нипошто не желе да урадимо. Они се највише боје уједињења опозиције и грађана у отпору његовом свевлашћу и стога не бирају средства да то уједињење спрече. Зато је Демократска странка од избора страначког руководства 2018. године учествовала у свим интегративним процесима унутар опозиције и подржавала све грађанске иницијативе и покрете који се супротстављају аутократском режиму који ће пуну деценију владати овом земљом. На крају крајева, за власт смо сви ми који им се супротстављамо исти - сви смо „жути олош“, „бивши режим“, „лопови“ и њихови непријатељи. Не видим разлога да онда и сви ми немамо исти однос према њима и не видим сврху у томе да инсистирамо на разликама међу нама ако имамо исти циљ: одлазак Александра Вучића са власти. Зато је  Демократска странка заједно са својим партнерима раније формирала Савез за Србију и Уједињену опозицију Србије, као и садашњи савез са којим ћемо наступити на изборима 3. априла и који је отворен за све опозиционе политичке организације, покрете, групе грађана, синдикате и сваког појединца који је искрени противник овог аутократског режима. Само заједничком и синхронизованом борбом свих нас из опозиције можемо победити режим.

Изборни услови су и даље лоши , медији заробљени, људи који раде у јавним предузећима уцењени И уплашени, део грађана аполитичан. Kакви су вам планови за предизборну кампању, како допрети до народа?

- И поред тога што Александар Вучић има апсолутну контролу над медијима и што су ти медији одавно постали средство најбезочније гебелсовске пропаганде, што се људима запосленим у јавном сектору прети отказом уколико не гласају за Вучића и листу коју он предводи, његов рејтинг је на низбрдици. Истина да се у Србији лоше живи, да су наши грађани једни од насиромашнијих у Европи, да живимо на политичкој и еколошкој депонији не може се сакрити. Више није довољна само куповина гласова од пензионера којима је обећано 20 хиљада динара у фебруару. Сада се морају купити гласови и од младих који су највећи апстиненти - зато је најављено да ће млади од 16 до 30 година добити по 100 евра из буџета. То нам говори да је овај режим у паници, да су изгубили сваки осећај за реалност, и да покушавају на све начине да остану на власти. Јер одлазак с власти за њих не значи прелазак у опозиционо политичко деловање, него одлазак у затвор на вишегодишње робије.

Наш једини план јесте победа на изборима 3. априла. Аутократски режими се руше кратком, интензивном и ефектном кампањом. Уз доброг председничког кандидата иза кога ће стати сва релевантна опозиција и грађани, можемо до победе упркос непостојању услова за слободне и поштене изборе. Важно је код грађана пробудити наду да су промене могуће, да је власт смењива и да су грађани ти који имају моћ, а не криминалци који седе у Влади.

"Режим сарађује са криминалцима и батинашима” нешто је на шта демократе, али и остатак опозиције одавно упозоравају. Докази се гомилају, између осталог, услед откривених афера и увођења санкција сарадницима блиским режиму. Шта ће се деситити са актерима и сарадницима криминалаца уколико победите на изборима?

- Правда је морална тачка и ослонац једног друштва. Неорадикали су је искоренили. Зато ћемо 3. априла вратити правду у институције, тако што ћемо на изборима победити криминални режима Александра Вучића. Од тог тренутка закони Републике Србије ће коначно почети да важе за све. Неће више бити повлашћених и недодирљивих. Свима који су кршили законе биће суђено пред независним судовима. Биће пуно посла за тужиоце и судије, јер нису сви чланови Српске напредне странке криминлаци, али су сви криминалци у Српској напредној странци. Чланска карта СНС-а која је до сада многе аболирала од било какве одговорности, постаће отежавајућа околност.

Kако гледате на председниково повлачење пред протестима и грађанима бесним због Рио Тинта, Закона о експропријацији и референдуму?

- Већ смо више пута видели да овај режим реагује на притисак и да су у стању да преко ноћи промене сопствене одлуке како би утишали гнев грађана. Тако су одустали од затварања студентски домова, јер су се студенти побунили, а одустали су и од закључавања грађана у лето 2020, јер су имали хиљаде бесних људи на улицама Београда. Побуна грађана против Рио Тинта и неуставних закона о референдуму и експропријацији показала је да се грађани не плаше СНС батинаша и да су спремни за радикализацију протеста. Грађани су показали да имају моћ и да је њихова снага у заједништву и масовности. Вучић је повукао лоше законе не зато што је забринут за стање животне средине у Србији и што су му здравље грађана и јавни интерес на првом месту, већ зато што му је лични рејтинг био у стрмоглавом паду. Његов једини циљ је да што дуже влада и он је буквално спреман на све. Човеку који је спреман да рекламира недовољно испитани лек против короне, лек који због нежељених дејстава нису одобриле ни европска ни наша агенција за лекове - само да би подигао свој рејтинг, апсолутно не треба веровати. Такав човек је опасан и штетан за друштво. Зато ће га грађани сменити на изборима 3. априла.

Шта ће се десити са Рио Тинтом и осталим загађивачима животне средине у нашој земљи уколико дођете на власт? Постоји ли план за здравију будућност?

- Последњих месеци једно од главних друштвено-политичких питања јесте хоће ли Рио Тинто у Јадру отворити рудник литијума. Рио Тинто и власт нам говоре о великој добити коју ће нам овај рудник донети. С друге стране највећи стручњаци и ауторитети из области рударства и заштите животне средине нам говоре сасвим супротно. Српска академија наука и уметности посветила је научни скуп овом пројекту на коме је донет јединствени закључак: добит од отварања рудника литијума је неизвесна, а девастација ових крајева је неминовна. Последице отварања рудника литијума су застрашујуће: расељавање народа, рушење кућа, загађење земље, воде и ваздуха, претварање долине Јадра у пустињу. Демократска странка је у октобу ове године заједно са тридесетак политичких организација и јавних личности потписала Друштвени споразум о забрани истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији и то јасно говори о нашој опредељености по овом питању.

Још једна значајна одлука која нам предстоји јесте сутрашњи референдум о промени Устава. Изаћи и заокружити "не" или бојкотовати референдум?

- Референдум о промени Устава највише личи на оно трик-питање које смо постављали док смо били деца: Да ли би волео да си паметан? И како год да одговоримо, испадне да смо рекли да нисмо паметни. Тако је и ова референдумска игра постављена да какав год да буде исход, Вучић ће га представити као своју победу: ако грађани изађу на референдум и већином гласају ЗА онда је то победа зато што су грађани гласали за његов предлог, а ако грађани изађу и гласају ПРОТИВ онда то значи да су грађани гласали да остане онако како јесте јер су задовољни постојећим решењима у области правосуђа која је такође предложио - Вучић.

Председништво Демократске странке је заузело становиште против учешћа на референдуму из строго принципијелних и практичних разлога. Принципијелно се противимо томе да ова и оваква скупштина мења највиши правни акт ове земље, без праве јавне расправе и најширег друштвеног конзензуса који је неопходан кад се доноси или мења устав. Противимо се овим и оваквим изменама устава и због тога што оне неће донети суштинске промене и омогућити да Србија коначно добије независно судство и слободно правосуђе. Од грађана се овде у суштини тражи да се изјасне да ли су за козметичке промене Устава, или да остане овако како јесте. Претраживала сам податке о досадашњим референдумима у Србији и могу да потврдим како овако бескорисног изјашњавања грађана о једном питању од општег значаја још није било. Обашка што би евентуално одбијање предложених промена Устава било представљено као тријумф и крунски доказ демократије у Вучићевој Србији.   

Вучићу је очигледно свеједно како ће грађани гласати на референдуму. Њему је једино важна излазност, јер високом излазношћу јача своју позицију и накнадно прибавља легитимитет ове потпуно нелегитимне скупштине. Он жели да натера опозицију да се бави референдумом о којем грађани, или ништа не знају или су потпуно незаинтересовани, а за то време сам води кампању за изборе 3. априла и пушта криминалце из затвора. Њему једино не одговара опција у којој се опозиција уопште не бави референдумом и у којој грађани не излазе на гласање. То су практични политички разлози због којих сматрамо да на референдуму не треба учествовати. Суштински важне промене могу се извршити само на изборима 3. априла, а не референдумом који је заказан за 16. јануар.

Шта бисте пожелели грађанима Србије у 2022. години?

- Придружујем се академику Љубомиру Симовићу који је грађанкама и грађанима Србије већ пожелео да им осване 6. октобар у априлу - закључила је у интервјуу за Директно.рс Драгана Ракић.

Интервју објављен на Интернет порталу Директно.рс

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ