lat

Драгана Ракић: Kратка коса је мој заштитни знак


ПОДЕЛИТЕ:

Драгана Ракић је заменица председника Демократске странке, председница Управног одбора Фондације Љуба Давидовић, дипломирала на Филолошком факултету у Београду на катедри за општу књижевност са теоријом књижевности, као и на Вишој школи за спортске тренере смер кошарка. Била је активна кошаркашица и кошаркашки тренер до 2008. године, а сада је запослена у Градској библиотеци у Вршцу.

У интервјуу за Директно.рс открива одакле црпи енергију да истраје на свим пољима којима се бави, али и да ли добар изглед женама помаже или одмаже у послу, како одржава кондицију, шта жену чини дамом, коју књигу препоручује нашим читаоцима... 

Одакле црпите енергију да истрајете на свим пољима којима се бавите? Да ли на професионалном путу више цените разум или срце?

- Одувек сам била радознала и свестрана особа, тако да сам навикла да живим на "високим обртајима". Окушала сам се на многим пољима до сада, са мање или више успеха. Била сам кошаркашица, потом и кошаркашки тренер, триатлонка, бициклисткиња, полумаратонка,  пилот једриличар, банкарка, професорка српског, библиотекарка, мајка тинејџера... Опозициона политичарка није најстреснија улога коју сам себи наменила (смех). Енергију за све своје животне улоге проналазим пре свега у себи, у породици, пријатељима и боравку у природи. Важно је да радите оно што вам прија и да живите по сопственим правилима. На професионалном путу пре свега ценим резултате и племените циљеве које смо поставили испред нас. На том путу су пођеднако важни и срце и разум, једно без другог не иде.

У Вашем послу претпостављам да нема много простора за експериментисање у модном смислу, али и ту детаљи доста говоре. Да ли се слажете? Шта Вам је најважније у том контексту и како бирате, да кажем "фазон"? Kоји Вам је омиљени комад одеће?

- У свету политике постоје доста јасна правила облачења и за мушкарце и за жене. Најчешће носим костиме или сакое у комбинацији са хаљином или панталонама. Те класичне пословне комбинације волим да оживим неком оригиналном огрлицом коју најчешће купујем на базарима домаће радиности или брошем на реверу сакоа. Омиљени комад одеће ми је бела кошуља, јер можете да је носите у скоро свим приликама.

С обзиром на то да сте дуго година били у спорту, да ли сте и даље физички активни? Kолико Вам је важно вежбање?

- Читав живот сам у спорту, па је вежбање део моје дневне рутине. Викендом  када имам више времена, трудим се да будем што више у природи, трчим, шетам, возим бицикл, пливам. Радним данима, ако уграбим времена, урадим пар вежби снаге и истезања. Имам малу теретану у кући и волим да тренирам сама. Добро познајем своје тело и знам како са њим да поступам. Након тренинга мисли су много бистрије, тако да је моја максима "у снажном телу - снажан дух".  Шта жене највише крију?  - Немам утисак да жене било шта крију. Можда подочњаке и седу косу.

Да ли је неумесно питати их за године?

- Предрасуда је да жене крију своје године. Напротив. Многе од нас су поносне на своје године и на сваку бору и ожиљак на свом телу. Зашто бисмо криле године? То је информација као свака друга.

Да ли лако заплачете?

- Kао и сваки човек, заплачем кад ме нешто погоди.

Шта прво примећујете на људима?

- Доброту и искреност.

Шта жену чини дамом?

- Опште је мишљење да су даме неговане жене са лепим манирима, али бавећи се политиком упознала са неке невероватне жене, које су даме пре свега због свог јаког духа и личног и професионалног интегитета. За мене је дама жена јаке индивидуалности која има своју личну животну мисију због које се буди срећна сваког јутра.

Да ли добар изглед женама помаже или одмаже у послу?

- Добар изглед може помоћи или одмоћи, као и сваки други ресурс који неко поседује, само је питање  постављених приоритета и односа ка стварима које сматрамо важним.

Шта је за Вас најбољи антиејџинг - миран сан или нешто друго?

- Миран сан и негледање ванредних обраћања.

Имате ли неку рутину у нези лица и уопште коже?

- Немам никакву посебну рутину. Трудим се да увек пре спавања добро очистим лице. После много експериментисања, закључила сам да мом лица највише прија најобичнија Пантенол крема и последњих година њу користим.

Шминка, гардероба, фризура, асесоар - којим редоследом и без чега не можете?

- Једино без чега се не може је капа док дува вршачка кошава. Без свега осталог се може. Наравно не може се ни без слободе.

Имате ли неки трик када је реч о шминкању, да ли сте га мењали годинама?

- Не задржавам се превише испред огледала, јер немам ни времена, нити мислим да је то важно за посао којим се бавим. Волим дискретну шминку и немам никаквих посебних трикова. Ја сам само једна обична жена која се бави политиком и која изгледа као и већина жена у Србији.

Годинама носите кратку косу - то је стил у ком сте се пронашли или практичност?

- Kратка коса је сада већ постала мој заштитни знак. Мислим да ми кракта фризура добро стоји, а и практична је, што је свакако добра ствар.

Штикле - шта прво помислите?

- Елегантан начин да будем виша од мушких колега. (смех)

Шта Вам је прва асоцијација кад се каже савремена жена?

- Одлучна, храбра, зна шта жели.

Kоју сте књигу последњу прочитали и коју бисте препоручили нашим читаоцима?

- Имам привилегију да радим у библиотеци и да ми дневно кроз руке прође на десетине књига. Тренутно читам роман који ми је привукао пажњу због свог наслова, а зове се "Потенцијални кандидат".  Аутор  је турски писац Ерџан Kесал, а по овој књизи снимљен је и филм. У роману је реч о једном угледном лекару који је одлучио да се кандидује за градоначелника. Сличности између реалности коју ми живимо у Србији и измаштаног света у Kесаловом роману су невероватне. Уживам да читам романе које су написали моји пријатељи и познаници, па бих пажњу ваших читалаца скренула на једног талентованог вршачког писца Дејана Мака. Управо је из штампе изашла његова збирка прича "Привлачне утваре" у издању KОВ-а. Ове приче су настајале у распону од двадесетак година, а писане су у Паризу, Београду и Вршцу. Њихови протагонисти су антијунаци који не страхују од смрти и због тога чине екстремне и незамисливе ствари. У оваквим приликама сетим се Андрићевог цитата: "Толико је било у животу ствари којих смо се бојали. А није требало. Требало је живети". Зато немојте правити ту грешку.

Живите слободно. То је једини рецепт за срећан живот - закључила је Драгана Ракић на тему "Женске приче" за Директно.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ