lat

Драгана Ракић: Излазак на изборе је изузетно важна одлука која мора бити донета у интересу грађана


ПОДЕЛИТЕ:

У редовном смо контакту са нашим партнерима, а у току су консултације и са нашим савезницима. На истом смо задатку: да грађанима Србије омогућимо да слободно бирају своје представнике, тако што ћемо извршити притисак како би режим Александра Вучића поштовао закон.

Преговори са влашћу уз посредство европарламентараца су пропали, јер опозиција није добила готово ништа од оног што је тражила. Kоји су следећи кораци које ћете предузети?

У редовном смо контакту са нашим партнерима, а у току су консултације и са нашим савезницима. На истом смо задатку: да грађанима Србије омогућимо да слободно бирају своје представнике, тако што ћемо извршити притисак како би режим Александра Вучића поштовао закон. Ми имамо добре законе, само што их власт у Србији не поштује и ми немамо механизам да их на то приморамо. Дакле, не ради се овде о томе што опозиција у Србији није добила шта је желела, него што грађани Србије још увек живе у таквим условима који им не дозвољавају ни да слободно говоре у јавном простору, а камоли да слободно гласају.  

Власт се увелико спрема за изборе и свакодневно је у кампањи, док опозиција још није донела одлуку, бар не званично. Идете ли на изборе?

Излазак на изборе је изузетно важна одлука која мора бити донета у интересу грађана и ми морамо да пронађемо начин да бранимо своју слободу. Сагледавамо све опције, дебатујемо унутар странке, као и са нашим партнерима и савезницима.

Kада ћете то знати, зар не мислите да касните?

Не, дефинитивно не каснимо. До избора има још шест месеци и до тада још доста околности може да се промени. Оно што могу да вам потврдим у овом тренутку јесте да активно пратимо ситуацију, да смо у редовној комуникацији са својим партнерима, али и са савезницима, и да ћемо своју стратегију прилагођавати у складу са развојем ситуације у наредним месецима.

 Лидери странаке са којима је ДС радио на платформи за изборне услове (ССП, ПСГ, ПзП, НДБГ и ЗЗС) имали су у среду састанак, на којем је учествовао и Зоран Лутовац. Шта је договорено?

Ништа није конкретно договорено. Дискутовало се о могућим правцима деловања и сарадње. Све опције су још увек отворене. Демократска странка ће донети одлуку за коју будемо уверени да ће бити у јавном интересу.

Лидер ССП Драган Ђилас изјавио је да неће бити сарадње са делом опозиције која прихвати учешће у РИK и надзорном телу за медије, што су предложили посланици ЕП у оквиру међустраначког дијалога. Kакав је ваш став о томе?

Став Демократске странке је по том питању нешто тврђи од Ђиласовог. Ми сигурно нећемо сарађивати са појединцима и организацијама које легитимизују Вучићев режим.
Предложена надзорна тела дају привид контроле избора. Само формално и декларативно учешће у РИK-и РЕМ-у не гарантује да ће закони државе бити поштовани, нити да ће постојати санкције за оне који покушавају да их крше, а управо то је оно на чему Демократска странка инсистира.
Разумем потребу да се покуша да се на различите начине спречи изборна манипулација, али морамо да будемо сигурни да ће мере дати жељене резултате и омогућити грађанима да заиста слободно бирају на изборима, односно, да на крају нећемо пружити легитимитет режиму да покраде још једне изборе и влада бар још 4 године, па макар и из добрих побуда.

На који начин ће опозиција контролисати изборни процес, уколико не учествује у надзорним телима?

Дијалог је још увек у току  и ми га активно пратимо, иако смо напустили саме преговоре. Своје деловање ћемо ускладити са коначним резултатима дијалога, али јасно је да ако не створимо довољно добре предуслове за излазак на изборе, да ће онда и сваки покушај контроле самог процеса унапред бити осуђен на пропаст. Подсетићу вас да ми живимо у држави у којој су институције толико ослабљене да не могу да раде свој посао, па други актери морају да буду активни – ми подносимо кривичне пријаве и ми узбуњујемо јавност, уместо да то чине државне институције.

Уколико буду донели одлуку о изласку на изборе, познато је да НДБГ и ЗЗС Небојше Зеленовића неће бити у коалицији са вашом странком и осталим опозиционим партијама са којима су радили на зајендичкој платформи. Постоји ли могућност да ДС и ваши партнери направе коалицију са Народном странком Вука Јеремића? Да ли је било разговора о томе?

Демократска странка већ дуго уназад позива на сарадњу све оне који су истински противници режима Александра Вучића и који могу да гарантују да ни под којим условима неће сарађивати са режимом. Да бисмо створили утисак референдумске атмосфере, морамо да будемо спремни да привремено оставимо по страни своје идеолошке разлике, и да грађанима пружимо јасан избор: да могу да бирају између криминалаца и нас који не пристају да криминал управља Србијом.

Гостовали сте у емисији на РТС заједно са Невеном Ђурић, "надом СНС", за коју је Александар Вучић рекао да је "највећи таленат политике" и да га је подсетила на њега од пре 25 година. На кога вас подсећа?

Да, подсећа ме на Александра Вучића од пре 25 година – користи исту, радикалску реторику, има агресиван наступ и само вређа саговорника без икаквих аргумената. Циљ уопште није да се дође до било какве истине или да се открије било каква информација, већ само да се облати саговорник. Ипак, пошто је Невена Ђурић млада жена и још увек има времена, надам се да ће се вратити на пут истине и заборавити технике којима су је подучавали на Академији младих лидера Српске напредне странке.

Уједињење ДС и ЗЗС Небојше Зеленовића није се догодило, иако је најављивано више пута. До данас нисмо сазнали зашто се то није десило. Шта је разлог?

Ситуација је једноставна - Зеленовићева странка је у међувремену променила своју идеолошку позицију, док Демократска странка и даље чврсто заступа социјалдемократске политике, што је значајно отежало блиску сарадњу и, самим тим, уједињење.

Kако вам делује понуда Не давимо Београд и ЗЗС Небојше Зеленовића да потпишете споразум у ком се потписници обавезују да се међусобно не нападају, да се направи више савеза (коалиција) са програмски и идеолошки блиским платформама, да заједно контролишете изборни процес и имате заједничког председничког кандидата? Да ли ће ДС потписати такав документ?

Што се тиче споразума о ненападању он Демократској странци није неопходан. Ми никога не нападамо. Напротив, од самог почетка се залажемо за што шири опозициони демократски фронт, или барем што шире синхронизовано деловање опозиције. Демократе немају ту шта да објашњавају, нека објашњавају они који имају изговоре зашто је неприхватљиво укрупњавање које грађани очекују од нас.Интервју објављен у дневном листу Нова

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ