lat

Драган Шутановац: Демократска странка једина може да изведе промене


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Драгана Шутановца за Политику

Драган Шутановац, кандидат листе „Да ослободимо Београд - Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (Нова) и Зелена еколошка партија - Зелени (ЗЕП-Зелени)

Децентрализација је решење за подједнак развој на територији целог Београда и она мора бити реализована, како би и седам приградских општина, које су централизацијом оштећене, могло привредно да напредује, поручује Драган Шутановац, кандидат за градоначелника листе „Да ослободимо Београд - Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (Нова) и Зелена еколошка партија - Зелени (ЗЕП-Зелени).

Залажете се за децентрализацију, а закон који је „развластио” београдске општине донет је у време власти ДС-а?

Нема ниједне добре ствари које се десила у Београду и у Србији да у томе није учествовала или то предводила Демократска странка. Ако смо и направили неку грешку из намере да помогнемо неразвијеним општинама, ми од њих не бежимо, сагледали смо све своје пропусте, али све што напредњаци раде је грешка. У току је највећа централизација која се огледа и у одузимању прихода. У време док је тим Демократа водио Град општинама је припадало 15 одсто, а данас 10 одсто буџета. Већ смо реаговали законским предлогом у Скупштини Србије који општинама даје већи удео у приходу од пореза на плате. Направили смо озбиљан предлог децентрализације. Морамо да обезбедимо да онај ко у Лазеревцу жели да гради, не мора, као сада, да иде у Београд по дозволу.

И закон о комуналној полицији је резултирао лошим епилогом, јер је полиција злоупотребљена и напредњаци су је претворили у партијску војску. Ми ћемо Законом онемогућити злоупотребу јавне слажбе.

И ви обећавате бесплатне уџбенике, где ћете набавити новац за то?

Демократска странка и наш тим су већ реализовали овај предлог. Међутим, данас идемо корак више – обезбедићемо дигитализацију уџбеника, да наша деца ухвате корак са светом. У буџету има новца, а и приходи могу бити много већи, него се овде превише расипа на непотребне расходе а не приходује довољно. Примера ради, 94 одсто грађана плаћа порез на имовину, а ту обавзу измирује мање од 83 одсто привредних субјеката. Уколико се повећа наплата од оних који имају највише, а, с друге стране, уштеди на трошковима за бесмислену фонтану, расвету, новогодишњу јелку, имали бисмо новац да реализујемо то што обећавамо у првој години мандата.

Нудите, између осталог, програм за младе брачне парове?

Млади брачни парови би добијали одређену субвенцију за изнајмљивање станова, наравно, уз уговор о изнајмљивању, а и то би се финансирало из пореских прихода, без повећања пореза, само паметном расподелом. С друге стране, предшколска деца која нису уписана у вртиће имаће, исто као и уписана, право на субвенцију...

Ви не нудите, као многи опозиционари, бесплатне вртиће?

Дајемо реална обећања. Озбиљан тим стручњака Демократске странке анализирао је буџет, приче о бесплатним вртићима, саобраћају, метроу за годину дана су фантазмагорије, које не могу да се испуне. Нисмо се окупили да бисмо једном у четири године преварили грађане, постојимо 28 година, постојаћемо и 5. марта, не желимо да дајемо обећања о нечему чега нема нигде у свету.

Међу реткима сте који помињу културу, шта предлажете?

Култура је је била неправедно запостављена. Предвиђамо аутономију за београдску културу. Основна полуга ове аутономије биће формирање Савета за културу, где ће радити људи из те области, који ће одлучивати како ће се трошити буџет за културу. Обећавам и повећање тог буџета, а у време када је Ненад Богдановић био градоначелник ишао је до осам одсто. Имамо предлог за решење статуса самосталних уметника. Фебруар би био месец када би све музеје, галерије и позоришта грађани могли бесплатно да посете и још много тога смо предвидели програмом за културу, рађеним уз договор са људима из културе.

Хоћете ли ви, као што други обећавају, поништавати уговоре садашње власти од Београда на води до спалионице смећа, ако хоћете имате ли у виду колико раскид уговора кошта?

Београд на води и спалионица дефинитивно јесу симболи корупције СНС-а, али иако бих лично волео да све ове уговоре раскинем, то заиста не могу да обећам. Било би популистички јер уговор може да се раскине само уз озбиљну правну експертизу, која би рекла колику би штету имали Београд и грађани. Ми мало старији се сећамо уговора о „Паркинг плусу” из деведесетих година, који никад није реализован, али смо годинама плаћали изгубљену добит фирми, која није ни почела да ради у Београду.

Усред кампање ДС се због извештаја о томе ко јој је нанео финансијску штету нашла на мети других опозиционара, па и бивших лидера ДС-а, попут Драгана Ђиласа, који је, можда љут што га нисте подржали њега?

Демократска странка је институција, једина странка која је показала да има капацитет да изведе промене у Србији. ДС је изнад и Ђиласа и Шутановца и било кога другог. Баш зато за ДС политика није ствар месијанства и појединаца који треба да нас воде, већ верујемо у тим, у политику, у свакодневну борбу. Ми нисмо последње четири године ћутали ни у Скупштини Србије, ни у Скупштини Београда. Идеја ДС-а је била окупљање свих грађанских и европских опција. Оно што је резултат те наше идеје је да је ДС успела да окупи једину вредносну коалицију на овим изборима и посебно ми је драго што је прва на нашој листи проф. др Весна Ракић-Водинелић, жена која је оличење борбе за вредности демократије и правде већ дужи низ година. Сигуран сам да ће наша коалиција наступити заједно и на парламентарним изборима.

(Извор: Политика; ауторка: Мирјана Чекеревац)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ