ћир

Dr Vešović: Za građane nema testova, a Aleksandar Vučić može da se testira 34 puta


PODELITE:

Demokratska stranka, kao i šira stručna javnost, već duže vreme upozoravaju Vladu i Krizni štab da država mora da promeni pristup borbi sa kovidom, da preduzme nove i drugačije mere, da ima obavezu da pravovremeno i tačno saopštava podatke i da podigne nivo zaštite zdravstvenih radnika i na taj način pomogne zaposlenima, kako bi smanjili rizik, pandemiju držali pod kontrolom i sačuvali živote građana Srbije.

Da to ne treba da bude stranačko pitanje, niti stvar političkog rejtinga kao što je to sada, već zajednička borba za zdravlje i život ljudi, pokušali su da ukažu i „Ujedinjeni protiv kovida“, ali su Vlada i Krizni štab tvrdoglavo odbacivali njihove predloge i na taj način ignorisali mišljenje 3 600 kolega.

„Pritisak na zdravstvene radnike sve je veći i postavlja se opravdano pitanje zašto u proces još uvek nije uključen privatni sektor, kao ni studenti završne godine Medicinskog fakulteta, jer je jasno da zaposleni u zdravstvu nisu u mogućnosti sami da iznesu borbu protiv kovida i da im je neophodna pomoć države, ali i kolega,“ izjavila je Tatjana Vešović, članica Izvršnog odbora Demokratske stranke i Resornog odbora DS za zdravstvo.

Trenutno najveći problem predstavlja činjenica da se i danas veliki broj pacijenata sa blažim simptomima iz kovid ambulanti vraća kući. Ubeđeni da su negativni jer nisu urađeni pouzdani testovi, odlaze kući umesto u izolaciju, čime ugrožavaju druge i na kraju se i sami vraćaju kod lekara, ali sa ozbiljnim tegobama. Takođe, razlog za brigu je i to što se u Srbiji ne radi masovno testiranje, kao što je to učinjeno u Slovačkoj i mnogim drugim državama, jer Srbija i dalje nema dovoljan broj testova za građane, osim za Aleksandra Vučića koji je izjavio da se do sada testirao čak 34 puta. Još jedna velika greška načinjena je i u prethodnim mesecima. Zbog nedostatka testova, nije uveden obavezan PCR test za sve one koji su dolazili u Srbiju od septembra, bez obzira na to da li su domaći ili strani državljani.

Dr Tatjana Vešović poziva još jednom Vladu i Krizni štab da se ozbiljno i odgovorno posvete ovom velikom zdravstvenom problemu, pošto nas tek očekuje najveći broj zaraženih, a naš zdravstveni sistem je preopterećen i mnogi građani već nisu u mogućnosti da dobiju potrebnu zdravstvenu pomoć.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE