lat

Др Вешовић: За грађане нема тестова, а Александар Вучић може да се тестира 34 пута


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка, као и шира стручна јавност, већ дуже време упозоравају Владу и Кризни штаб да држава мора да промени приступ борби са ковидом, да предузме нове и другачије мере, да има обавезу да правовремено и тачно саопштава податке и да подигне ниво заштите здравствених радника и на тај начин помогне запосленима, како би смањили ризик, пандемију држали под контролом и сачували животе грађана Србије.

Да то не треба да буде страначко питање, нити ствар политичког рејтинга као што је то сада, већ заједничка борба за здравље и живот људи, покушали су да укажу и „Уједињени против ковида“, али су Влада и Кризни штаб тврдоглаво одбацивали њихове предлоге и на тај начин игнорисали мишљење 3 600 колега.

„Притисак на здравствене раднике све је већи и поставља се оправдано питање зашто у процес још увек није укључен приватни сектор, као ни студенти завршне године Медицинског факултета, јер је јасно да запослени у здравству нису у могућности сами да изнесу борбу против ковида и да им је неопходна помоћ државе, али и колега,“ изјавила је Татјана Вешовић, чланица Извршног одбора Демократске странке и Ресорног одбора ДС за здравство.

Тренутно највећи проблем представља чињеница да се и данас велики број пацијената са блажим симптомима из ковид амбуланти враћа кући. Убеђени да су негативни јер нису урађени поуздани тестови, одлазе кући уместо у изолацију, чиме угрожавају друге и на крају се и сами враћају код лекара, али са озбиљним тегобама. Такође, разлог за бригу је и то што се у Србији не ради масовно тестирање, као што је то учињено у Словачкој и многим другим државама, јер Србија и даље нема довољан број тестова за грађане, осим за Александра Вучића који је изјавио да се до сада тестирао чак 34 пута. Још једна велика грешка начињена је и у претходним месецима. Због недостатка тестова, није уведен обавезан ПЦР тест за све оне који су долазили у Србију од септембра, без обзира на то да ли су домаћи или страни држављани.

Др Татјана Вешовић позива још једном Владу и Кризни штаб да се озбиљно и одговорно посвете овом великом здравственом проблему, пошто нас тек очекује највећи број заражених, а наш здравствени систем је преоптерећен и многи грађани већ нису у могућности да добију потребну здравствену помоћ.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ