lat

Др Миро Чаваљуга о вакцинацији против Covid 19


ПОДЕЛИТЕ:

Многобројне недоумице грађана у вези са вакцинацијом, који су се, по ко зна који пут, нашли пред дилемом за коју немају јасне одговоре, били су кључни разлози да разговарамо са председником Ресорног одбора за здравство Демократске странке.

Др Чаваљуга, да ли ћете се ви вакцинисати?

- Да, хоћу, у сваком случају.

Зашто?

- Зато што потив ове болести објективно нема правог или одговарајућег лека, и што је једини начин да се епидемија стави под контролу и поново врати колико-толико нормалан живот, управо вакцинација или активна имунизација. Не постоји ништа што би с тим могло да се мери, ништа чак ни слично. Уосталом, врло често се говори да је вакцинација једно од највећих остварења савремене цивилизације. И то се говори с правом. То је једини начин да се спречи да се заразимо.

Зар имунизација и вакцинација нису исто?

- Имунизација је шири појам, који укључује и вакцинацију, као једног од начина имунизације. Вакцинација се односи на одређену вирусну болест.

Зашто код нас, у Србији, има толико противника вакцинације?

- Питање захтева врло сложен одговор, јер су и околности у којима смо тренутно – врло сложене. Људи се опредељују против нечег што им је непознато, ново и чега се боје. Зашто је вакцина против Цовид 19 инфекције нова, то је јасно: нова је и сама болест. Због чега је непозната и због чега се боје те вакцине, морало би да се одговори са више аспеката. Најпре, власти у здравству (укључујући и Кризни штаб), очигледно нису урадили довољно или нису извели на прави начин све око ове епидемије, укључујући и причу о вакцинацији. Да јесу, не би било толико *популарних сајтова* или сличних постова на мрежама, али и емисија на појединим електронским медијима, које су постале јако гледане, првенствено због негативног приступа вакцинацији као решењу епидемије. Ту су често уклопљене и сулуде теорије свих врста, невезане за епидемију, али са јасним обележјима *светских завера* свих врста. Дакле, здравствене власти су морале бити неупоредиво активније и да квалитетније обавештавају и едукују становништво. Међутим, у целој причи се јавља још један моменат који тим истим властима отежава управо овај посао. То је незабилазни фактор у тим процесима обавештавања и едукације становништва, а реч је о поверењу грађана. Ти ауторитети су сада у стању у коме им је поверење грађана готово ускраћено. А у неким сегментима и потпуно је нестало. Није ту реч о поверењу у здравствене раднике, напротив. Реч је о томе шта руководиоци здравственог система и руководиоци тела за сузбијење епидемије (КШ) имају од поверења грађана. А ја мислим: то поверење је на ниском нивоу, или је изгубљено.

Зашто је то поверење изгубљено?

- Нико са стране није био потребан тим људима да изгубе поверење. Једноставно: радили су тако како су радили. и сад поверење немају, или га имају у минималној мери. А како и шта су радили, грађани Србије одлично знају. И онда се враћамо на питање откуд неповерење у вакцине и отпор вакцинацији? Имате већ два одговора, а постоји и трећи. Тај се односи и на друге земље, где такође постоји отпор вакцинисању и уопште вакцинама. Разлози су слични као и овде, а један од разлога је свакако и дуго трајање епидемије (пандемије), замор од непријатних и тешких мера, као и велики број преминулих, али и економских проблема који прате све ове процесе.

Рекли сте да ћете обавезно да примите вакцину. Коју?

- Наше власти су грађанима понудиле чак пет вакцина да изаберу, тј. производе пет различитих фармацеутских кућа. У питању су: Пфизер, Модерна; Астра Зенека, Спутњик В и Синофарм вакцина. Као хирург (субспецијалиста абдоминалне хирургије) не спадам у оне који о томе (врстама вакцина и њиховим квалитетима) знају превише. Бојим се стога да мој суд о томе не може бити до краја мериторан. Наравно да пратим литературу о вакцинама о којима је реч и понешто сам сазнао. Нажалост, морам да будем искрен и да кажем ниједна вакцина није испитана на начин како се то заправо ради, али се мора рећи и то: за темељито клиничко испитивање било које вакцине су потребне године. Сада тог времена једноставно нема. Цела планета, сви становници су угрожени од Цовид 19. Осим вакцине, човечанство нема друге одбране. И ту је кључни разлог због чега се вакцине против Цовида 19 употребљавају на начин који до сада није био уобичајен. Да поновим: то није завера, нема времена да се обаве уобичајена испитивања! Јер шта је алтернатива, посебно кад је реч о осетљивим групама, рецимо о групи 65+? Да се затворе у 4 зида, прекину све могуће контакте – јер сваки од њих може бити онај који доноси заразу, и да чекају да епидемија престане? Да ли је то уопште живот? А када ће епидемија престати? Вирус ће остати у међу нама, могуће је да ће се мењати, али неће нестати... Без вакцине ћемо увек бити изложени и немоћни. Да, и да одговорим на ваше питање директно. Читао сам различите текстове о свих пет вакцина, врло темељито. И нисам сигуран да знам за коју бих се определио. Разлог за то је већ изречен: подробна клиничка испитивања која би показала какве су те вакцине заправо, нису урађена, из наведеног разлога. (Време!) Стога, по мени, рекламирати било коју вакцину као бољу од осталих није сасвим коректно. Такође, неоправдан страх од РНА партикула у неким вакцинама је само – неоправдан страх. Дефинитиван одговор јесте – примите вакцину против Цовида 19! Ону која је на располагању!

Да ли постоје контраиндикације за вакцине, или: да ли постоје људи са одређеним болестима који не би требало да се вакцинишу?

- Практично не постоји медицинско средство или лек, који не може да изазове нежељене ефекте у организму човека. Од сирупа за децу, па до било ког лека за одрасле, што сви, уосталом и знају. Тако је и са вакцинама. Постоји читав спектар стања која би могла да одреде да ли неко може да прими вакцину или не. Међутим, и овај проблем би морали да решавају здравствени ауторитети. По мени, читаво становништво треба да буде обавештено о томе; да се свима објасни која су стања узрок немогућности вакцинације. Да ли су то алергије на неке од компоненти вакцина (алергије за које пацијент већ зна!), да ли је то већ и иначе компромитован имуни систем, и сл. и то би била једна од ствари која би увећала поверење грађана у здравствене ауторитете. Имамо довољно штампаних и електронских медија да се тако нешто уради.

Направљен је распоред вакцинација становништва по групама, којег је објавио Батут. Да ли је распоред направљен коректно?

- Оно што знам о том распореду, прочитао сам у медијима, као и сви. Може се слободно рећи да је то урађено прилично коректно. Како ће то да буде изведено, видећемо. Ради истине, у задњих пар дана приметио сам да приоритет у вакцинацији добијају још неке групе становника...а да се оне прве још нису вакцинисале. Надам се да је реч о упоредним процесима, те да за све то имамо довољно вакцина...већ сада.

Ових дана је једна изјава епидемиолога др Кона дигла велику *прашину* у медијима. Говоримо о изјави да су се "лекари у црвеним зонама заражавали док су испијали кафе у паузама". Шта мислите о томе?

- Било би лепо да је неко до сада свима објаснио уопште задатак епидемиолога у време епидемије...било које. Они не лече оболеле. Њихов задатак је да организују државу и друштво да се размере епидемије сведу на што је могуће мању меру – да заправо ураде све да покушају да управљају епидемијом. То раде тако што доносе мере: препоруке, савете, одлуке, протоколе о раду у епидемијским условима итд. То је њихов посао. Посао им је, наравно, да све то контролишу, анализирају, па потом неке мере укидају, друге смањују или појачавају, неке нове уводе...То могу коректно да ураде само ако имају лични увид у све. Па и у рад у *црвеним зонама*. До сада нисмо видели никог из тзв. Кризног штаба у скафандеру и у црвеној зони. Могуће је да је неко од њих и био тамо, али сумњам – то би било медијски и превише експлоатисано... а то све заједно значи две ствари, ако претпоставимо да је др Кон у праву: да мере или нису донете или их се нико не придржава...што би он, баш он, морао да на лицу места установи и да предузме одређене мере...што није учинио. Међутим, моје мишљење је да он уопште није у праву, односно, да његова изјава није коректна на са једног аспекта. Изрекао је ствар која није у реду; жестоко је повредио сопствене колеге, и од себе, на крају, направио личност коју многи лекари презиру. Да ли то њему лично смета или не, то он зна. Иначе о раду КШ се Ресорни одбор за здравство ДС изјашњава од самог почетка њиховог рада. Углавном - негативно.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ