ћир

Dr Čavaljuga: Trebalo bi ukinuti Krizni štab i sprovesti ozbiljne mere


PODELITE:

Sa dr Mirom Čavaljugom, predsednikom Resornog odbora za zdravstvo Demokratske stranke, razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u državi, predlozima kako bi se trebalo boriti protiv pandemije, ulozi Kriznog štaba, ali i temi koja je izuzetno aktuelna u medijima tokom poslednjih nekoliko dana - vakcinaciji i kovid pasošima.

1. U svetlu najnovijih mera Kriznog štaba koje će da traju pet dana, kako vidite trenutnu situaciju i same mere?

Moram da priznam da se uopšte ne bih osvrtao na mere tzv. Kriznog štaba, jer već godinu dana govorim o radu tog neodgovornog i nestručnog „organa“, ali se njegove odluke, odnosno mere koje donosi, itekako odražavavaju na ukupan život i rad u zemlji. Stoga moram da, govoreći o merama Kriznog štaba, sagledam i način rada tog tela. Dve sedmice uzastopno, taj „organ“ je zasedao u petak popodne da bi doneo mere koje važe za taj vikend, što je krajnji bezobrazluk i neodgovornost: ljudi planiraju život i rad za period koji je duži od nekoliko sati...

U prevodu: kako da ozbiljan čovek, koji radi za vikend, planira šta će raditi i da li će uopšte da radi, ako mu to saopšte u petak popodne? Ne mogu da se sastanu, odgađaju sastanke, prolongiraju rokove... razlog za to je jednostavan: za mere koje bi hteli da donesu moraju imati dozvolu sa mesta koje je bilo zauzeto drugim poslovima. Trenutna situacija u zemlji, vezana za epidemiju korona virusa, pokazuje šizofrenične brojke.

S jedne strane, imamo veliki i pristojan broj vakcinisanih građana, dovoljno različitih vakcina i reklo bi se da polagano stičemo kontrolu nad epidemijom. S druge strane, juče je objavljeno da smo prešli cifru od 5.000 novozaraženih u jednom danu! Očito je da se ne radi kako treba, a za takav zaključak uopšte nije potrebno da budete medicinar - dovoljno je da uporedite cifre vakcinisanih i zaraženih.

2. Šta se to, po Vama, ne radi kako treba?

I ovo pitanje zahteva širi odgovor. Očigledno je da se mere donose ad hoc, da nemaju upotrebnu svrhu i da ne donose nikakve rezultate, odnosno, epidemiološka situacija je, i pored relativno uspešne vakcinacije, sve gora. Ključno pitanje jeste: čime se to Krizni štab bavi? Sprečavanjem epidemije ili spašavanjem ekonomije? Ako spašavaju ekonomiju, što je legitiman cilj, onda im tzv. stručni deo Kriznog štaba i ne treba. Ako sprečavaju i suzbijaju epidemiju, što je takođe legitiman cilj, onda im tzv. politički deo Kriznog štaba - ne treba.

Jasno je da je ovde reč o kompromisima, koji su vrlo često (u životu), truli i bez uspeha. Meni je potpuno jasno kada laik kaže: upropastiće privredu ova epidemija... To je tačno, i tu jednostavno nema pomoći. Ali neće kompletno, nigde i nikada, a onda je pitanje matematike, i to vrlo jednostavne. Naime, lečenje obolelih takođe nije jeftino, i može da se lako izračuna koliko to sve košta. Ne zaboravimo i činjenicu da preležana korona vrlo često (gotovo uvek) ostavlja trajne zdravstvene posledice, koje takođe moraju da se leče... a tek invaliditeti! Svu ovu cenu ćemo morati da platimo. Onda se može lako izračunati i koliko će da košta totalni lokdaun u trajanju od tri nedelje (uz intenzivnu vakcinaciju!), zatvaranje granica i slično. Uporedimo te dve cifre i videćemo jasno šta treba da radimo.

3. Za koju ste Vi varijantu: mere koje je juče doneo Krizni štab ili lokdaun od tri nedelje?

Lično sam za ovu drugu varijantu, uz dodatak: država mora da primenom poreskih mera olakša život privrednicima koji moraju da prekinu rad.

4. Da im se ne naplaćuje porez za period kada moraju da prestanu da rade?

Naravno, to je cena epidemije. I da se ne zanosimo: nema bezbolne i besplatne borbe s epidemijom! Ne samo u Srbiji - nigde!

5. Kada kažete da nema besplatne borbe s epidemijom, mislite li da mi imamo sredstva da sve to pokrijemo, taj lokdaun i sve ostalo?

Ja sam hirurg, a ne „finansista“. Šalu na stranu, koliko imamo sredstava, ne znam, pitajte odgovorne. Znam samo da se ona mogu pronaći i bar privremenim odustajanjem od nekih, ionako dubioznih investicija, poput gondole, ali ne samo nje.

6. U poslednje vreme, neki od članova Kriznog štaba daju izjave da su za uvođenje strožijih mera. Kako to komentarišete?

Mislim da su zakasnili, kao i svaki put do sada. Istina, ova pojava može da znači i „opipavanje pulsa“ pred eventualne stroge mere. Lekari u Kriznom štabu su izgubili poverenje građana i više ga ne mogu povratiti. Demokratska stranka je stalno upozoravala Krizni štab i predlagala mere koje su oni usvajali i sa po dva meseca zakašnjenja. Naravno, ne samo Demokratska stranka, nego i ostali opozicioni politički subjekti, pokreti, SLFS, Lekari u „Borbom protiv Kovida“, i još mnogi.

7. Da li Vi lično imate ideju kako nastaviti borbu protiv epidemije?

Imam, ali sam potpuno siguran da je niko od „autoriteta“ neće ni razmotriti, ali ipak ću da vam odgovorim, i to u nekoliko tačaka. 1. Vratiti sve u okvir zakona, ukinuti Krizni štab i aktivirati telo previđeno zakonom - u njemu, osim ministra zdravlja, nema drugih političara 2. Odrediti šta je cilj borbe, bez ikakvih kompromisa. 3. Uvesti totalni lokdaun u trajanju od tri sedmice, sa poreskim olakšicama i potpuno zatvorenim granicama za sve zemlje na svetu. Niko neće imati pravo da nam zameri na tome, jer to rade i ostale odgovorne zemlje. 4. Olakšati pristup i pojačati vakcinaciju. 5. Testirati koliko je god moguće više, i to PCR testovima. 6. Ništa ne skrivati i objavljivati sve moguće podatke, bez ikakvog „friziranja“.

8. Vrlo često se govori o uvođenju „kovid pasoša“. Šta mislite o tome?

Da, i ja sam čitao o tome. Kako sada stvari stoje, mislim da će neki oblik sertifikata da je čovek vakcinisan biti ipak neophodan. Vidim da se tvrdi da je to diskriminacija, jer svako treba da ima pravo odluke da li će da se vakciniše ili ne. Ta odluka stvarno mora biti pravo pojedinca. Ali, i kao svako drugo pravo, i ovo je limitirano pravima drugih. Naime, ja mislim da svako odlučuje da li će se vakcinisati ili ne, ali i države, i ustanove, i grupacije, takođe imaju pravo da donesu suverenu odluku da li će i pod kojim uslovima, primati one koji nisu vakcinisani. Jer ne smemo da zaboravimo: svugde postoje ljudi, u ne tako malom broju, koji ne mogu da se vakcinišu zbog bolesti koje imaju... I ne smeju da budu taoci. Takođe, mislim da će sve za sada proizvedene vakcine biti validirane i u širokoj upotrebi. Ako to ne bude, onda je to, baš to, diskriminacija.

9. Samo još jedno pitanje - da li ste se Vi vakcinisali?

Da, Astra Zenekinom vakcinom, bez ikakvih problema.

Izvor: Direktno

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE