lat

Дојаве о бомбама показале неспремност државе да обезбеди сигурност деце у школама


ПОДЕЛИТЕ:

Лажне дојаве о бомбама у већем броју школа, указале су на многобројне пропусте у осигурању безбедности у
ченика. Ова власт је одговорност за питање безбедности деце у школама пребацила на  школе и на родитеље. 

Тренутно не постоје утврђени поступци који се предузимају у случају опасности од терористичког напада, него се примењују прописи везани за противпожарну заштиту. Зато се често ученици одводе у двориште, што у случају експлозије може да изазове озбиљне последице - повреде и жртве. У већини школа не постоји потпуна контрола уласка у школе, а родитељи плаћају обезбеђење, које често није припремљено за адекватну реакцију на терористичке нападе. Наставно и ненаставно особље у школама није прошло ни обуку, нити је добило процедуру поступања у поменутим ситуацијама.

Због тога Ресорни одбор Демократске странке за образовање захтева од Владе Србије да:
- обезбеди финансирање и контролу обезбеђења у свакој школи,
- успостави систем потпуне контроле улазака у школу (ученици и запослени да добију картице за бесконтактно отварање врата и капија и да се води детаљна евиденција о уласку осталих лица у школу).

Безбедност деце мора бити приоритет за сваку власт и не може бити изговора да нема довољно новца за ове намене.

Напокон, Демократска странка позива ову власт да усмери све капацитете на откривање особа које упућују ове лажне дојаве, а не да им примарни задатак, као што је то било до сада, буде откривање идентитета оних који на друштвеним мрежама вређају председника Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ