lat

Динчић: У Демократској странци процедуре се морају поштовати


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Душана Динчића, секретара Демократске странке

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Душан Динчић је рођен 1975. године, а по занимању је адвокат. Дипломирао је 2001. године на Правном факултету у Београду, а 2004. године је положио правосудни испит. Члан је Демократске странке од 1993. године, а од 1996. до 1999. био је председник Демократске омладине. Душан је у 4 мандата био председник ОО ДС Савски венац, а био је и шеф одборничке групе ДС у Скупштини Београда. У ГО Савски венац био члан општинског већа, начелник општинске управе и од 2012. до 2016. године председник Општине. У Демократској странци је обављао изузетно важну дужност – био је председник Статутарне комисије од 2016. до 2020. године. За секретара Демократске странке изабран је на седници Главног одбора одржаној 28. јуна у Шапцу. Ожењен је, отац једног детета.

1.  Због чега је било потребно именовање новог секретара и шта ће бити твоји приоритети у будућем раду?

У последњих неколико месеци дошло је до уплитања политике у рад секретаријата, што сматрам да је недопустиво. Све је кулминирало на седници Главног одбора у Земуну, када је ангажовано обезбеђење које је имало задатак да спречи одржавање седнице. Након тога досадашњи секретар је разрешен дужности и против њега је покренут дисциплински поступак.

Мој главни задатак, а мислим да и странка то од мене очекује, јесте да странку прилагодимо тренутку у коме се налазимо. Морамо да се тргнемо и да схватимо да више није 2010, него 2020. година - да разумемо изазове који су пред нама и да нађемо начина да функционишемо са мање новца, а више ентузијазма. Реформу странке мора да прати и реформа страначке администрације која треба да буде ефикаснија, оперативнија и која ће радити у оквиру својих статутарних овлашћења – то је нешто чега смо сви свесни још од унутарстраначких избора 2018. године.

2.      Који су те први послови дочекали на месту секретара и шта је обележило прве недеље твог рада на новој страначкој дужности?

Цела ситуација није била баш уобичајена – практично сви запослени су отишли, а све време нам се епидемија надвијала над главом. Ако додамо на све то и ангажовање да се ослободе наши неосновано ухапшени чланови и остали грађани који су учествовали у недавним протестима, јасно је да је почетак био далеко од редовног.

Додатно, највише смо се бавили увођењем странке у редовне токове – реорганизацијом Секретаријата, разговором са људима који ће убудуће бити ангажовани за рад у централи, преузимањем контроле над страначким сајтом, имејлом и званичним страначким налозима на друштвеним мрежама, јер су они били незаконито узурпирани.

Нажалост, доста енергије одлази на бављење унутарстраначким питањем такозваног „Организационог одбора“ и свиме оним што једна група чланова покушава у јавности да представи као паралелно руководство.

3.      Како функционише странка у условима пандемије?

Председник странке је донео одлуку да се због короне привремено затворе просторије странке, али то не утиче битно на наш рад. Свакако нема услова за организовање састанака, па сви радимо даљински – од куће, користећи благодети модерне технологије. У сталном смо контакту, свакодневно одржавамо онлајн састанке и трудимо се да обим страначких активности не буде смањен. Наравно, када се епидемија смири, почећемо да радимо на редован начин.

4.      Члановима ДС-а готово свакодневно стижу имејлови са позивима да учествују на унутарстраначким изборима. Има ли избора у странци и како се избори расписују?

Избори у Демократској странци нису расписани. Изборе расписује или председник или апсолутна већина чланова Главног одбора. То се није десило и избори нису расписани, нити је формиран организациони одбор за изборе.

Имејлови се шаљу са приватног имејла који на први поглед личи на имејл ДС, злоупотребљавају се знак и печат Странке. Све ово представља безочно кршење Статута и других аката странке, а усудио бих се да кажем да би се могло говорити и о тежим злоупотребама права и кривичним делима. Ми смо одлучни да се против овога боримо користећи сва расположива правна средства и нећемо се устручавати да о свему обавестимо и одговарајуће државне органе.

5.      Какав је суштински, а какав правни положај такозваног „Организационог одбора“ за изборе на челу са Видом Огњеновић и на основу чега се професор Шумарац представља као заменик председника?

„Организациони одбор“ не постоји ни формално ни суштински, он постоји само у медијима који су под контролом Александра Вучића. Њих је „извикала“ мала група чланова ГО у холу Мадленијанума и они не представљају никога осим самог себе. Професор Шумарац је потпредседник ДС. Да би неко постао заменик председника, мора да га предложи председник и да га изабере Главни одбор. То се није десило и то треба да знају сви чланови странке.

У међувремену, у складу са свим процедурама, за заменицу председника изабрана је Драгана Ракић.

  6.      Зашто бивши и садашњи функционери против којих је покренут дисциплински поступак нису искључени из странке на седници ГО у Шапцу 28. јуна?

Главни одбор не може да одлучује у првом степену о искључењу - то раде или општински одбори или Извршни одбор. У овом случају, поступак је покренут и преузео га је Извршни одбор. Након што ИО донесе одлуку, постоји и поступак жалбе. Пошто Статутарна комисија не постоји, о жалбама, ако их буде, одлучиваће Главни одбор. Процес је потпуно транспарентан, а ми ћемо све процедуре испоштовати до краја - у то не треба сумњати.

7.      Како се расписују унутарстраначки избори и формира организациони одбор за изборе?

Као  што сам рекао, изборе расписује или председник или ГО апослутном већином свих чланова – око 180. Потпуно је јасно да у холу Мадленијанума није било ни кворума. Главни одбор бира Организациони одбор, када се избори распишу и то искључиво на предлог председника. Група чланова која себе назива „Организационим одбором“ је само неформална група чланова без икаквих овлашћења и упоришта у Статуту.

8.      Каква су ти лична искуства у раду у Статутарној комисији, у којој је већина чланова суспендована због противстатутарног понашања и одлука?

Само да разјасним, ја сам оставку на место члана Статутарне комисије дао пре него што сам постао Секретар – дао сам је Главном одбору који ми је оставку констатовао и тек након тога сам добио решење.

Морам да кажем да су ове две године у раду Статутарне комисије (СК) биле веома непријатно искуство за мене и у личном и у професионалном смислу. Било је јасно од почетка да ће већина у СК доносити политичке, а не правне одлуке кад год то буде сматрала неопходним и на тај начин излазити ван својих статурарних овлашћења. Све је почело искључивањем покрајинског посланика Ненада Боровића за кога смо имали сазнања има намеру да напусти странку и да пређе у Српску напредну странку, а кога је Статутарна комисија вратила у ДС позивајући се на наводне пропусте у процедури, иако је Боровић на време добио предлог, имао могућност да да одбрану и право на жалбу. На недавно одржаним изборима, Ненад Боровић је био кандидат за покрајинског посланика на листи СНС.  

То је само један од многобројних примера где је СК изашла ван својих овлашћења, а најдрастичнији пример свакако је био кад су чланови СК сами одлучивали о жалбама које су поднели. Ово је против свих правила права што је јасно и студенту прве године правног факултета.

 9.      Према документима ДС-а, да ли је могуће организовати електронско (Зум) гласање?

Акти Демократске странке не познају могућност гласања на даљину – преко интернета. Да би се ова могућност увела у акте странке морао би се променити Статут ДС и донети посебни акти којима би се регулисао процес гласања и обезбедити одговарајући софтвер који гарантује тајност гласања и поузданост резултата и истовремено минимализује могућност манипулације гласањем.

10. Какав је твој став о предложеном "Договору о изласку из политичке кризе"?

Гледано са чисто правне стране, Договор је правно немогућ јер се очекује од легалног и легитимног руководства да одустане од донетих одлука и да се практично поништи седница Главног одбора од 28. јуна одржана у Шапцу. Истовремено се инсистира на одлукама Статутарне комисије које нису у складу са Статутом ДС.

Дакле, такозвани „Договор о изласку из политичке кризе“ подразумева да легално и легитимно руководство Демократске странке, које има подршку убедљиве већине чланова странке и ГО, поништи своје легално и легитимно донете одлуке, а да се прихвате све нелегалне и нелегитимне одлуке које је „извикала“ група бивших и садашњих функционера ДС на степеништу у Мадленијануму.

Време када је овако нешто било могуће у Демократској странци је прошло. Демократска странка је озбиљна организација, а мој задатак је да се побринем да се уведе ред и да се поштују процедуре.

 

 

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ