ћир

Dinčić: O poštovanju procedura ne može da se pregovara


PODELITE:

Sekretar Demokratske stranke Dušan Dinčić uključio se danas uživo u program televizije N1 i potvrdio da nikakva Skupština nije raspisana za septembar, da takozvani Organizacioni odbor ne postoji i da u Demokratskoj stranci o svemu može da se debatuje, ali da procedure moraju da se poštuju.

„Nikakav Organizacioni odbor za pripremu Skupštine ne postoji. Da bi odbor bio formiran, mora da postoji odluka o raspisivanju izborne Skupštine, a takva odluka nije doneta. Po Statutu DS, odluku o izbornoj skupštini može doneti ili Predsednik DS ili apsolutna većina članova GO. To se nije desilo, a odluku ne može da donese 30 članova na stepeništu Madlenijanuma. Ovo je samo pokušaj malog broja članova stranke da legalno izabrane organe stranke dezavuiše,“ objasnio je Dinčić.

Novinarka je postavila pitanje i o elektronskom glasanju jer se u medijima čula informacija da elektronsko glasanje u stranci postoji još od 2010. godine.

„Elektronsko glasanje, koje bi želeo ’GO sa stepeništa Madlenijanuma’, nije moguće po Statutu Demokratske stranke, a i da bi se tako nesto dogodilo potreban je adekvatan softver koji omogućava apsolutnu bezbednost glasanja i obrade rezultata. Elektronsko glasanje i glasanje iz 2010. godine su dve potpuno različite stvari. Tada su delegati glasali putem kompjutera koji su zamenili biračka mesta, odnosno, delegati su "kliktali" na kompjuteru umesto da ubacuju listiće. To nije elektronsko glasanje od kuće o kom oni pričaju,“ potvrdio je Dušan Dinčić.

Sekretar stranke odgovorio je i na pitanja o takozvanom Dogovoru.

„To nije nikakva ponuda za dogovor jer druga strana traži da legalno i legitimno izabrano rukovodstvo Demokratske stranke poništi odluke GO koje su donete apsolutnom većinom. Naprosto, oko toga nema nikakvog dogovora jer se u Demokratskoj stranci procedure moraju poštovati. U Demokratskoj stranci sam 25 godina i svašta sam video, ali ono što se dešavalo u Madlenijanumu 21. juna - dovođenje batinaša, fizičko sprečavanje ulaska u salu, nedozvoljavanje da se održi sednica GO i na kraju onaj neformalni skup gde se 20-30 ljudi samoproglasilo za GO – to još nisam video i oko toga ne može da bude bilo kakvog razgovora ili pregovora,“ poručio je Dušan Dinčić.

Neizbežna tema razgovora bilo je i ujedinjenje u Demokratsku stranku, što je tema o kojoj je sekretar rado govorio.

„Demokratska stranka nije odustala od ujedinjenja u snažnu Demokratsku stranku i mi ćemo na tome i dalje raditi raditi. Nije tačno da nije bilo pomaka do sada, a preduslov za ujedinjenje jeste promena Statuta da bi se ujedinjenje izvelo na pravi način,“ zaključio je novi sekretar Demokratske stranke.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE