lat

Дијалог или побуна


ПОДЕЛИТЕ:

Kако до слободних и поштених избора

Не, овај пут нисам за бојкот. Овог пута сам за побуну.
Ако се не испуне елементарни услови за слободне и поштене изборе, остајунам грађански отпор и побуна. Кад су вам узурпирана основна права и слободе, побуна је легитимно средство отпора.

Бојкот лажних избора одржаних 21. јуна је био нужан корак на путу борбе за слободне и поштене изборе и ослобађање друштва и државе. Сада је нужно да сви заједно направимо корак даље. Тај корак ће бити, или дијалог чији је резултат суштинска измена изборних услова, или грађански отпор и побуна.

Да би смо имали елементарне услове за слободне и поштене изборе неопходно је:
1. да имамо слободне медије – да се слободно формира изборна воља,
2. слободно исказивање изборне воље – изјашњавање грађана без уцена и притисака,
3. спречавање злоупотребе државних и јавних ресурса,
4. неутрална и компетентна администрација.

Потребно је и много више од тога, али кренимо редом. Направимо први корак, нормализујмо политички живот. После тога нам следи системск оуређење државе и друштва које почива на владавини права, подели власти, толеранцији, људским правима и слободама и демократској политичкој култури.

Не ради се овде о опозицији, иако је опозиција важан, незамењив део уређене демократске државе. Овде се ради о грађанима, њиховим правима и слободама. У слободним демократским државама нико не сме бити дискриминисан, сви су једнаки пред законом. Тога, нажалост нема у Србији, иако су то основна људска права, то су императивна права која не зависе од добре воље било кога. О томе нема преговора. Можемо само да утврдимо начин на који ће се та узурпирана права што пре вратити онима којима припадају – грађанима.

Нема избора ако нису поштени и слободни. Ако нису слободни и поштени, онда и нису избори. У аутократији се они не добијају апелима или молбама, него се освајају чврстином, упорношћу, истрајношћу. Ми захтевамо само оно што нам припада по Уставу и законима ове државе, а да бисмо то остварили морамо бити спремни да се боримо свим демократским средствима, укључујући и право на побуну. Побуна није синоним за насиље, како се то представља у режимским медијима и у скупштини без опозиције, побуна је отпор и непристајање. У њој треба да учествују сви који желе смену аутократске власти и стварање праведнијег друштва и уређене државе. И ту је важан сваки човек, сваки глас. Ту је важна солидарност. Ако опозиције и грађана нема у парламенту, нико их не може спречити да буду испред парламента.

Дијалогне може бити чин милости аутократе, већ природно стање демократског друштва. Такав дијалог се у данашњој Србији може успешно водити само уз помоћ медијатора. Посредници у дијалогу су потребни јер режим не жели да изгуби привилегован положај, а грађани не желе да буду дискриминисани. Ту не може бити компромиса. Тема дијалога не може бити у којој мери да се поштују Устав и закони. Једина тема дијалога јесте како утврдити механизме и инструменте за спровођење свих права која припадају грађанима.ЕУ је спољнополитички приоритет Србије, зато је логично и природно да медијатори буду из Европске уније.

Свако од нас би требало да уради онолико колико може да се изборимо за наша права и слободе.Демократска странка управо то чини. Реформише се, враћа се грађанима, задобија њихово поверење показујући на сопственом примеру како политика и политичари треба да изгледају. У потпуности смо посвећени јавном интересу и грађанима. Нема више места за оне који лични интерес стављају изнад јавног. Отварамо простор за нове компетентне и јавном добру посвећене људе, али и за све оне који су до сада били неправедно потиснути. Окупљамо људе који имају способност, знање и морални кредибилитет да одговоре на све изазове пред којима се налазимо. Својим примером показујемо и другима у опозицији којим би путем требало ићи.

Само на тај начин вратићемо изгубљено и задобити ново поверење грађана. Само на тај начин, солидарни, чврсти и упорни изборићемо се за уређену демократску државу и слободно друштво. Само у таквој држави и таквом друштву нећемо водити дијалог о нечему што се подразумева, него о бољем образовању, здравству, порезима, незапослености, сузбијању сиромаштва, култури, климатским променама. Само од нас зависи.

Зоран Лутовац,
Председник Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ