lat

Демократска странка подржава протесте пољопривредника


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка снажно подржава протест пољопривредника Суботице који траже испуњење свих захтева у оквиру организације Иницијатива за опстанак пољопривредника. Ова иницијатива је сличне протесте најавила и организовала широм целе Србије.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Поред суше, као елементарне непогоде која траје од фебруара, много већу штету пољопривредницима је нанела забрана извоза житарица и основних животних намирница. Уместо да је омогућила грађанима несметано и континуирано снабдевање у малопродајним објектима, забрана је у ствари потпуно дестабилизовала тржиште. Довела је до краха цена житарица, што је директно утицало на приходе пољопривредника и довело до страшног дисбаланса у односу набавке инпута у производњи и цене крајњег производа. Када се на то дода висока цена закупа земљишта, утицај суше на усеве, кашњење и драстично смањење субвенција у производњи у односу на ранији период и дивљање цене енергената, можемо сасвим слободно рећи да је немар и небрига Министра пољопривреде, али и осталих чланова Владе, довео пољопривреднике у положај који може резултирати само отвореном побуном и вапајем за помоћи.

Уместо да су се овим проблемом бавили када је спољашња температура била 45 степени целзијуса па и више, сачекали су да им пољопривредници закуцају на врата да их о тој чињеници и обавесте. Такође, предлог мера помоћи који се појавио након притиска пољопривредника обухвата свега око 2.5 милијарди динара за 50.000 газдинстава (а има их око 350.000), не обухвата тражено повећање субвенција по хектару и не нуди решење за предстојећу жетву сунцокрета, соје и кукуруза. Подсећамо, откуп права фудбалске Премијер лиге је коштао нешто преко 70 милијарди динара или 600 милиона еура! Истина је да новца има, али не и за пољопривреднике.

Демократска странка ће увек и стално бити уз своје грађане и нудиће најбоља решења. Због тога ће и у овој прилици, као и увек, водити рачуна о аграрној политици, правима пољопривредника и њиховим
породицама.

Извор: суботица.цом

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ