lat

Демократска странка на самиту европских социјалиста у Љубљани


ПОДЕЛИТЕ:

Миодраг Гавриловић, потпредседник Демократске странке, учествовао је 5. и 6. октобра на састанку у Љубљани у организацији Партија европских социјалиста и демократа пред "самит о Западном Балкану 2021".

Теме разговора биле су европска перспектива Западног Балкана, европска подршка економском опоравку региона Западног Балкана, регионална и европска сарадња и могући социјално-економски опоравак након пандемије.

"Разговори су били врло отворени. Учесници у разговору су изнели забринутост како за стање демократије у земљама Западног Балкана, тако и за економски опоравак након пандемије. ПЕС подржава план за економску помоћ ЕУ земљама Западног Балкана у износу од 30 милијарди евра у наредних пар година. ЕУ је свесна тешке ситуације изазване пандемијом ковида и жели да покаже солидарност са свим европским државама,“ изјавио је Гавриловић.

Демократска странка сматра да је регионална сарадња неопходна кроз дијалог и поштовање демократског капацитета и институција. Све док Србија не буде потпуно демократска земља не могу се очекивати квалитетна и трајна решења како у сфери економије и права, тако и у вези питања са националном одговорношћу.

Пред нашим регионом Западног Балкана су бројни изазови: од солидарности са угроженим грађанима због пандемије, солидарности са радницима због економске кризе и солидарности са грађанима чија су људска права и слободе угрожени. Решење је дијалог. Што више дијалога и комуникације на свим нивоима допринеће стварању атмосфере где ће аргументи и чињенице имати своје тежину и значај. Демократска странка се залаже за толеранцију и разумевање, за поштовање личних и грађанских права, за поштовање права мањина, али и уважавање интереса већине и државних интереса Србије. Ако нас је историја наших простора нечему научила то је да су разговори једини лек за нагомилане проблеме, које не смемо да увећавамо и неодговорно пребацујемо млађим генерацијама. Данас смо суочени са бројним искушењима и само поштовањем начела и принципа традиционалних демократских вредности можемо изградити друштво где је појединац поштован и цењен.

Очекујемо да ће ЕУ у наредном периоду показати више разумевања за различите интересе, али и за искрену владавину права у земљама Западног Балкана. Треба нам више демократије, а мање стабилократије.

„Врло је важна и значајна порука ЕУ да жели конкретно да помогне грађанима наших земаља да преброде последице изазване пандемијом. Партија европских социјалиста и демократа у том смислу жели да допринесе развоју добрих односа у економском опоравку региона,“ рекао је Гавриловић у изјави након састанка партија ПЕС-а у Љубљани.

На састанку су поред потпредседника Демократске странке Миодрага Гавриловића, учествовали и Антонио Цоста - премијер Португала, Педро Санчез - премијер Шпаније, Роберто Абела - премијер Малте, Албин Kурти – представбик привремених институција у Приштини, Санна Марин - премијерка Финске, Еди Рама - премијер Албаније, Алеxис Тсипрас - председник Сyризе из Грчке, Тања Фајон и Матјаз Немец као домаћини представници партије Социјалдемократа из Словеније, Фофи Геннимата - бивша председница ПАСОK-а и садашња председница Покрета за промене из Грчке, Пеђа Грбин председник СДП-а из Хрватске, Сергеи Станисхев - председник ПЕС-а, Јосеп Баррелл - високи комесар ЕУ за спољну политику, Саша Магазиновић - председник посланичког клуба СДП-а у парламенту БиХ и многи други.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ