lat

Демократе, изађите, важно је


ПОДЕЛИТЕ:

ДРАГАН ШУТАНОВАЦ ЗА НЕДЕЉНИК

Наш град је све само не праведан, наш град је све само не уређен. Ови избори то могу да промене и прекину катастрофалан талас деструкције који је преплавио Београд. Ови избори ће бити прекретница управо зато што су победе ДС-а означавале напредак Србије. Само са демократама је Београд био град будућности. Интереси грађана не постоје у агенди СНС-а, већ се свака активност спроводи само уколико режим има финансијску и маркентишку корист.

Шта београдски избори значе за ДС? И могу ли да буду нека врста ваше прекретнице?

Мисија Демократске странке јесте да ослободимо Београд како би Србија постала отворена, просперитетна и модерна држава. Европска земља са институцијама које постоје због грађана, са праведним законима и праведним привредним системом који брине о рањивим групама и промовише једнаке шансе за све људе. Управо због тога ови избори имају значај пре свега за Београђане, самим тим и за Демократе. Наш град је све само не праведан, наш град је све само не уређен. Институције и систем који је мукотрпно прављен, данас се разграђују до бесмисла. Без јавне расправе и дебате се укидају урбанистички планови, доносе нови. Нажалост, свака активност се спроводи само уколико режим има финансијску и маркетиншку корист од ње. Интереси грађана не постоје у агенди Српске напредне странке. На делу је апсолутна пропаганда сваког дана, 24 часа дневно. Ови избори то могу да промене и прекину катастрофалан талас деструкције који је преплавио Београд. Ови избори ће бити прекретница, управо зато што су победе Демократа означавале напредак Србије. Само са Демократама је Београд био град будућности.

Како бисте окарактерисали кампању? Који је ваш преовлађујући утисак?

Ова кампања је намерно утишана. Идеја јесте да се људи отерају у апстиненцију огромним бројем лажних листа, агресијом на терену као и прљавом кампањом у појединим медијима. Циљ Александра Вучића јесте да сви они који су против њега, а који су заправо већина и у Србији и у Београду, остану код куће. Готово сви његови гласачи ће изаћи, његова брутална организација ту не прашта нити прави грешке. Други део његове формуле јесте да они други не изађу, тако што ће им огадити политику простаклуком и агресијом, тако што ће их збунити лажним листама, тако што ће преко својим пријатеља у опозицији осигурати још један симулирани рат у оквиру опозиције. Они су ту да утичу на опозиционо бирачко тело одвраћајући их од избора и своју функцију и овог пута бескрупулозно обављају, ево сада је пети пут у шест година. Александар Вучић је успео да политику изједначи са скечевима, скандалима, псовкама, мржњом и лажима. Боримо се управо против тога, да ослободимо Београд прво од агресије и примитивизма.

Београд је дуго важио за бастион програђанске опције, која је поражена 2014. године. Јесте ли успели да "пробудите" то бирачко тело које је својевремено гласало за ДС, али се у међувремену повукло, пре свега у апстиненцију или прешло у друге политичке таборе?

Поражена је лажном борбом против криминала, претњама, прогонима, обманама, уценама. И поред тога Београд је и данас бастион демократа. Да су регуларни изборни услови од кампање до гласања и бројања, као што су били они последњи 2012. године – Александар Вучић би био поражен. Једино листа коалиције окупљене око Демократске странке има комплетан тим способан да води овај град у правом смеру. Демократе су ту, ми смо врло јасно рекли да је доста подела и кренули смо у стратешки пројекат обједињавања уместо цепања демократских снага. Када сам се кандидовао за председника ДС, рекао сам да је доста дељења и да је време да се сабирамо. Целе године смо говорили о увећању продемократског фронта, састављен из леве и десне колоне које би у збиру имале више гласова од Вучића на овим изборима. Други су одлучили да до тога не дође. Идеја није да правимо новог Вучића, већ да заједно раме уз раме станемо испред ове пошасти која нам уништава град. Нажалост, визија других јесте за сада да је потребан нови „он“ уместо њега“, али важно је да увиде да је свака идеја великог вође погубна. Контактирали смо огроман број људи, радимо са људима на терену још од првог јануара. Грађани позитивно реагују јер желе промене и да ослободе Београд. Када демократе управљају Београд и Србија напредују. И зато користим ову прилику да кажем, демократе, изађите, важно је.

А шта су ваши кључни адути на овим изборима? Или зашто би неко гласао за ДС, а не би за неку другу опозициону листу?

Демократска странка има далеко најбољу листу на овим изборима, састављену од професора универзитета, доктора наука, реномираних стручњака који су водили овај град када је он био град будућности Југоисточне Европе. На нашој листи су људи који су водили општине, управљали великим системима, искусни политичари али и потпуно нови људи. Нико други нема толико квалитетних људи који за кратак рок могу да побољшају живот свих Београђана. Исто тако, ову листу чине људи који су се храбро и бескомпромисно борили против овакве погубне власти сваког дана и на улицама и у Скупштини града. Ми нисмо никада бирали тренутак када нам је згодно да заступамо интересе грађана а када ћемо да се одмарамо. Све афере и крађе које су се десиле у претходних пет година су управо одборници Демократске странке изнели у јавност. Ми нисмо предизборни пројекат. Прва на нашој листи је професорка Весна Ракић Водинелић, а наша листа је листа која нуди конкретна и реална решења. Гласајући за број 4, Београђани гласају за своје комшије, за људе који ће вратити Београд на место које му и припада, као водећем граду овог дела Европе.

Из СНС-а су ваш слоган “Да ослободимо Београд” оценили циничним, јер је Београд слободан и отворен град?

Цинична је тврдња да је Београд који је заробљен од ове власти заправо слободан град. Да је Београд отворен град, не би људи сакривали своја опредељења и десетине хиљада људи одлазило. Данас највише одлазе доктори наука, стручњаци, високо образовани, а посебно медицински радници, што нас суочава са забрињавајућом чињеницом неће бити ко да нас лечи. Да је Београд слободан град, не би се људи везивали и затварали док се бандитски багерима руше квартови. Нисмо ми против Српске напредне странке зато што је то популарно или помодно већ зато што смо за живот овог града који полако замире пред нашим очима јер неће ускоро бити лекара, учитеља, професора па чак ни возача у јавном превозу. Овакав Београд је добар само Александру Вучићу и његовој клики која је засела на леђа грађана. Само они виде фабрике чипова, метро и десет хиљада милијарди инвестиција колико су обећали да ће бити у мање од две године. Ослободићемо Београд њихових лажи и превара. Прошло је више од пола деценије њихове власти, а Србија и Београд пропадају.

Колико међусобни сукоби у опозицији, који нису изостали ни у овој кампањи, или пак њена разједињеност иду на Вучићеву воденицу?

Вучић је главни генератор свих сукоба у опозицији јер је то основ његове политике и тактике пред сваке изборе. Када нема сукоба, он измисли лажне листе које се једино тиме баве. Демократе нису разједињене. Данас се дешава процес јачања Демократске странке са људима који ће заједно да стоје раме уз раме и петог марта. Нажалост нисам сигуран да ће тако бити и са осталима јер је то једини начин да се победи режим Александра Вучића.

Шта би била ваша три кључна приоритета у случају да преузмете београдску управу?

Наш циљ је да људе ослободимо од политичких притисака и уцена којима су изложени данас. Први приоритет је да, кроз бригу о људима, обезбедимо социјалну правду која је укинута оног тренутка када је СНС дошао на власт. Демократска странка је увек предводила освајање слободе за наше грађане, као и заштиту свих рањивих група. Да бисмо то могли да урадимо сви приходи и расходи града као и предузећа биће потпуно јавни. Са чистим рачунима град ће стати иза пензионера, жена, особа са инвалидитетом, младих брачних парова, деце, ђака, трудница и свих социјално угрожених. Подржаћемо мала и средња предузећа а обуставити све тајкунске тендере. То је наша цивилизацијска обавеза. Нема социјалне правде без јаке економије. Градску управу ћемо реформисати и модернизовати а након тога кренућемо са смањивањем пореза и такси које гуше Београђане. Град је бројну национализовану имовину запосео, морамо да дамо све од себе да ову неправду исправимо и завршимо реституцију.

Београд су људи и зато је важно да изградимо здравствени систем достојан човека. Изградићемо нове домове здравља, обнављати старе, омогућити бољи материјални и професионални статус здравствених радника. Само тако ћемо доћи до боље здравствене заштите и само тако ће лекари и остали здравствени радници остати у Србији.

У оквиру овог приоритета, увешћемо субвенције да сва деца која нису успела да се упишу у вртић буду једнака са онима која јесу а која добијају субвенције. Желим да нагласим да ћемо вратити субвенцију за Инфостан нашим борцима који су то зарадили ризикујући свој живот за нашу земљу али и осталима који су имали то право. Велика је срамота што је то њима одузето, Демократе ће то исправити.

Други али једнако битан приоритет јесте спровођење аутономије за културу у граду. План за културу града Београда смо објавили пре више месеци, а он подразумева својеврсну револуцију у односу на културу и показује како ће Демократе да се односе према овом суштинском ресурсу који одређује идентитет града, друштва, државе. У Формираћемо Савет за културу који ће се састојати од људи из културе, уметника, професора и који ће бити суштинска полуга аутономије културе у Београду. Битно је да ту неће бити политичара јер уметност мора да буде слободна од погубног утицаја дневне политике и личних интереса. Идемо и корак даље јер ће управо Савет за културу учествовати равноправно у изради буџета града Београда и коначно ће људи из културе моћи да одлучују не само где новац иде већ и колико ће га бити, у складу са приходима града Београда. Независно од Савета, приступићемо изградњи Природњачког музеја као и формирању Музеја града Београда, на чему сам лично радио. Стара идеја Демократске странке о проналажењу адекватног простора за градску галерију ће коначно бити реализована. Желимо да боље искористимо многе празне просторе уколико је правно могуће уредити да град може да преузме те напуштене хале, зграде. По угледу на културни центар „Ла Фриш“ у Марсељу, то ће бити места за уметничке атељее, галерије, студија, амбијент у коме могу да стварају и дизајнери, музичари... Ту би могле да се сместе и неопходне сале за савремени плес, камерне концерте, али и за креативне радионице, књижаре и иновативне угоститеље. Овај пројекат би функционисао тако што би Град оспособио простор, плаћао основне материјалне трошкове, док културни центар не постане самоодржив. Одлуку о добијању простора доносио би Градски савет на основу претходно расписаних конкурса.

Желим да нагласим да је концепт Демократске странке да се подстиче критички аспект културе, зато што смо ми демократе пре свега и зато што верујемо у слободно друштво. Када је ограничена, када нема слободе мисли, говора и делања, уметност нема значај који заслужује. Исто је тако са друштвом и развојем. Само отворена друштва напредују. Србији и Београду су потребни критичка култура, култура која се пита, која поставља дилеме, која осваја своју и слободу свих нас. Подразумева се да критикује власт, јер то је онда права, еманципаторска вредност којој сви треба да теже у слободном друштву. То је визија Демократске странке, да ово друштво каже „не“ затворености. То ће бити наша политика, то је наша обавеза.

Треће, сви важни инфраструктурни пројекти ће се радити на основу знања и стручности еснафских удружења и уз јавну дебату. Као неко ко је реформисао изузетно компликован систем, одлично знам да нема успешне реформе без консултовања струке и то је управо начин рада какав подстичем. Да би се ови приоритети реализовали потребно је након што се уведе ред у функционисању града и да се пресеку токови новца који од џепова грађана воде у џепове тајкуна и криминалаца блиских режиму. Прекинућемо малигну везу криминала и власти која се најбоље види у Београду данас. Комисије за истраживање незаконитости и последица Савамале, Београда на води, тендера за јавне радове, малверзација приликом продаје Студија Б, расвете, подземних гаража и осталих афера напредњачке власти ће кренути са радом колико одмах. Потемкиново село које је данас Београд ће пасти оног тренутка када Мали, Весић и Вучић изгубе контролу над нашом престоницом.

Јесу ли ови избори увод у процес обнављања Демократске странке? И кога бисте осим Бориса Тадића или Зорана Живковића још волели да видите да се вратио у ДС?

Једино велика, јака, организована, али и доследна и принципијелна Демократска странка не само што може да сруши Вучића и сачува демократију у Србији већ отвори простор за следећу генерацију лидера у српској политици на чему увелико радимо.

Показујемо одговорност у овом тешком тренутку за нашу земљу, без сујета, наступамо раме уз раме, уверени у одсудни значај Демократске странке по демократију у Србији. Врло је мало трајних институција у нашој земљи, Демократска странка је једна од њих. Она је изнад сваког појединца, она ће трајати и кад нас не буде било.

Настављамо са ширењем фронта против режима Александра Вучића и верујем да ће већ следећи избори за парламент показати нашу снагу широм земље. Од настанка странке све време постоји тежња режима и дела опозиције да се демократе униште како више не би било странке која је “реметилачки” фактор хармоничним политичким деструктивцима, то није пошло за руком ни Милошевићу, па неће ни сада иако је притисак много већи. Знају они, да иако је Демократска странка “рањена” не постоји нико други ко може да поведе и изврши промене, зато улажу огромну енергија како би се угасила свака реална могућност промена.

Већ су се неки из опозиције изјаснили с ким не би нипошто правили савезе након избора. Ко би били ваши идеални партнери ако опозиција буде у могућности да формира власт? И ко је за вас права опозиција?

Сви који се обавежу да неће са Српском напредном странком сарађивати. Ми имамо одлуку Главног одбора о забрани сарадње са СНС која нас обавезује тако да не видим зашто би то био некоме проблем да такође потпише. Искључујемо могућност сарадње са екстремним десничарима и антиевропљанима, ми смо социјалдемократе и странка евроинтеграција. За нас је победа на овим изборима смена власти режима Српске напредне странке а касније спровођење нашег програма. Нећемо дозволити да до тога не дође због сујете или неозбиљости.

Постоји ли страх од неуспеха? И којим процентом гласова бисте били задовољни?

Једини успех јесте промена режима Александра Вучића, јер то је једини начин да се ослободи прво Београд, а онда и Србија. Од суштинске је важности да нагласим да је тим људи који је кандидовала Демократска странка и наша коалиција „Да ослободимо Београд“ спреман да врати овај град грађанима. Мостови, вртићи, школе, улице, канализационе мреже, Унутрашњи магистрални прстен, обилазнице, путна инфраструктура и још много тога је планирано, изведено и изграђено од стране Демократске странке. То су резултати Демократске странке, не једног или два човека. Модеран Београд јесте производ политике Демократске странке, његово лице које је ослобођено од несташица струје, воде, грејања. Лако смо сви заборавили на шта је личио Београд пре демократа, али наша је обавеза да радимо више, јер увек је нама падало да вучемо најхрабрије потезе, да доносимо најтеже одлуке и да сносимо последице за њих.

Демократе постоје као градитељи нормалног друштва, савест ове земље, као путоказ куда ова земља мора да иде. Једини неуспех за нас је да одустанемо од наше борбе, да напустимо смисао због којих постојимо још од 1919. године. Поручујемо свим противницима демократије да ће и у овим изузетно тешким условима Демократска странка опстати управо због потребе да грађани имају једну модерну, демократску, вредносно утемељену странку која је лишена компромиса са национализмом, популизмом и демагогијом.

Какав ви 5. март очекујете? Да ли су могући протести опозиције у случају неуспеха? Или можда нећете признати резултате избора?

На овим изборима се многи кандидују а сви очекују да демократе сачувају њихове гласове. Наши контролори су обучени и спремни. Ми смо своје тимове за контролу избора формирали још пре децембра, у питању су искусни и озбиљни људи који су више пута спречавали крађе на изборима. Нема потребе да имамо илузије, једино ће Демократска странка сачувати гласове свих људи, за кога год гласали. Уколико дође то тешког правног или физичког насиља, ми ћемо то први уочити и реаговати, нећемо дозволити да се краде.

Хтео бих да подсетим грађане, да је једино Демократска странка изводила промене на боље у овој земљи, да једино листа Да ослободимо Београд има комплетан тим који може да води овај град, да је једино Демократска странка побеђивала Вучића и да једино Демократска странка устаје против њега сваког дана и на улици и у Парламенту. Београђани су жељни промена и ми их зато позивамо да сви заједно гласамо за број 4. Да ослободимо Београд!

(Извор: Недељник)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ