ћир

Dan Evrope je i naš praznik


PODELITE:

Zajedničko otvoreno pismo Zorana Lutovca i Nebojše Zelenovića povodom Dana Evrope i Dana pobede


Evropa danas obeležava jubilej Šumanove deklaracije koja je pre 70 godina postavila temelje za današnju Evropsku uniju. Danas se slavi Dan Evrope. Budući da u Srbiji Evropa i Evropska unija nisu sinonimi, današnji praznik nam pruža odličnu priliku da razmotrimo odnos Evropske unije sa evropskim zemljama koje žele da postanu njeni članovi.

Jedna od najcitiranih rečenica Šumanove deklaracije je sledeća: “Evropa se neće izgraditi odjednom ili prema jedinstvenom planu. Izgradiće se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.” Konkretna postignuća Evropske unije mogu da se osete svuda oko nas. Pre svega, EU je podržala borbu za demokratiju u Srbiji i demokratsku tranziciju počev od devedesetih godina. Od 2001., Srbija je dobila od EU više od tri milijarde evra u obliku nepovratnih grantova za razvoj našeg obrazovnog sistema, zdravstva, zaštite životne sredine, infrastrukture i još mnogo toga. U trenutku kada je pandemija Covid-19 stigla u Srbiju, EU je ponovo bila naš pouzdan partner. Dobili smo veliku količinu potrebne medicinske opreme i EU je finansirala prevoz kupljene opreme iz zemalja širom sveta. Štaviše, ne sumnjamo u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju koju je finansirala Evropska unija proteklih 20 godina. To ne treba da smatramo za milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju. Procvat Srbije samo može da ide u korist Evropske unije - i obrnuto.

Za period ekonomskog oporavka koji treba da usledi nakon ove zdravstvene krize, EU je obećala 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan na samitu u Zagrebu koji je održan ove nedelje. Na samitu su zemlje članice EU i Zapadnog Balkana takođe usvojile Zagrebačku deklaraciju koja potvrđuje EU perspektivu regiona. Ova EU perspektiva se može samo na jedan način protumačiti: neophodnost ostvarivanja demokratskih reformi u cilju članstva u EU. Nastavićemo rad ka tom cilju, kome su naše partije posvećene od njihovog osnivanja. Proširenje EU na Zapadni Balkan smatramo projektom ‘dovršetka’. Srbija je evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepleteni sa ostatkom kontinenta. Naše budućnosti su takođe neraskidivo povezane. Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice - klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija kao i migracije će uticati na sve nas bez obzira na status članstva. Samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti našeg kontinenta.

Ne tražimo povratak politici velikih sila. Naša budućnost je u saradnji, kompromisu i napretku - tri ključne karakteristike funkcionisanja EU, u različitim oblicima, tokom poslednjih 70 godina.

Pomenimo još jedan ključni citat iz Šumanove deklaracije koja poziva na "realizaciju prvog konkretnog temelja evropske federacije neophodne za očuvanje mira." Moramo da se setimo da je EU pre svega mirovni projekat. Mi na Balkanu vrlo dobro znamo koliko je to važno. Budimo svesni da je Deklaracija doneta samo pet godina nakon brutalnog Drugog svetskog rata koji je rastrgao naš kontinent. Stoga ona predstavlja zbližavanje sa ciljem da se prevaziđu strahote prošlosti i poziva da se usredsredimo na ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas deli. To posebno odjekuje u našoj svesti na današnji dan kada obeležavamo i 75. Dan pobede.

Ono što je najvažnije, Šumanova deklaracija nisu bile samo prazne reči. Godinu dana kasnije, stvorena je Evropska zajednica za ugalj i čelik, prva evropska nadnacionalna organizacija koja se postepeno pretvorila u EU. Treba na isti način da pristupimo Zagrebačkoj deklaraciji. Da radimo na zajedničkoj budućnosti uz istinsku posvećenost demokratskim reformama, usredsredivši se prevashodno na vladavinu prava, slobodu medija i antikorupciju. Pri tome bi trebalo da usvojimo novu metodologiju proširenja EU kako bismo osigurali bolji napredak u pregovorima o pristupanju, koji su poslednjih godina znatno usporeni. Srbija je evropska zemlja. Čvrsto smo rešeni da zajedno radimo na pridruženju Uniji kojoj pripadamo.

Zoran Lutovac       
Predsednik Demokratske Stranke                                                                         

Nebojša Zelenović
Predsednik Zajedno za Srbiju

                           

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE