lat

Дан Европе је и наш празник


ПОДЕЛИТЕ:

Заједничко отворено писмо Зорана Лутовца и Небојше Зеленовића поводом Дана Европе и Дана победе


Европа данас обележава јубилеј Шуманове декларације која је пре 70 година поставила темеље за данашњу Европску унију. Данас се слави Дан Европе. Будући да у Србији Европа и Европска унија нису синоними, данашњи празник нам пружа одличну прилику да размотримо однос Европске уније са европским земљама које желе да постану њени чланови.

Једна од најцитираних реченица Шуманове декларације је следећа: “Европа се неће изградити одједном или према јединственом плану. Изградиће се путем конкретних постигнућа која ће прво створити истинску солидарност.” Конкретна постигнућа Европске уније могу да се осете свуда око нас. Пре свега, ЕУ је подржала борбу за демократију у Србији и демократску транзицију почев од деведесетих година. Од 2001., Србија је добила од ЕУ више од три милијарде евра у облику неповратних грантова за развој нашег образовног система, здравства, заштите животне средине, инфраструктуре и још много тога. У тренутку када је пандемија Covid-19 стигла у Србију, ЕУ је поново била наш поуздан партнер. Добили смо велику количину потребне медицинске опреме и ЕУ је финансирала превоз купљене опреме из земаља широм света. Штавише, не сумњамо у то да би српски здравствени систем пропао под притиском ове кризе да се није улагало у његову модернизацију коју је финансирала Европска унија протеклих 20 година. То не треба да сматрамо за милосрђе, већ као знак обострано корисног односа заснованог на међусобном поштовању. Процват Србије само може да иде у корист Европске уније - и обрнуто.

За период економског опоравка који треба да уследи након ове здравствене кризе, ЕУ је обећала 3,3 милијарде евра за Западни Балкан на самиту у Загребу који је одржан ове недеље. На самиту су земље чланице ЕУ и Западног Балкана такође усвојиле Загребачку декларацију која потврђује ЕУ перспективу региона. Ова ЕУ перспектива се може само на један начин протумачити: неопходност остваривања демократских реформи у циљу чланства у ЕУ. Наставићемо рад ка том циљу, коме су наше партије посвећене од њиховог оснивања. Проширење ЕУ на Западни Балкан сматрамо пројектом ‘довршетка’. Србија је европска земља са историјом и културом које су дубоко испреплетени са остатком континента. Наше будућности су такође нераскидиво повезане. Већина великих изазова са којима смо суочени не поштују границе - климатске промене, економски опоравак и зелена транзиција као и миграције ће утицати на све нас без обзира на статус чланства. Само заједно можемо да савладамо ове изазове на путу ка светлијој будућности нашег континента.

Не тражимо повратак политици великих сила. Наша будућност је у сарадњи, компромису и напретку - три кључне карактеристике функционисања ЕУ, у различитим облицима, током последњих 70 година.

Поменимо још један кључни цитат из Шуманове декларације која позива на "реализацију првог конкретног темеља европске федерације неопходне за очување мира." Морамо да се сетимо да је ЕУ пре свега мировни пројекат. Ми на Балкану врло добро знамо колико је то важно. Будимо свесни да је Декларација донета само пет година након бруталног Другог светског рата који је растргао наш континент. Стога она представља зближавање са циљем да се превазиђу страхоте прошлости и позива да се усредсредимо на оно што нас уједињује, а не оно што нас дели. То посебно одјекује у нашој свести на данашњи дан када обележавамо и 75. Дан победе.

Оно што је најважније, Шуманова декларација нису биле само празне речи. Годину дана касније, створена је Европска заједница за угаљ и челик, прва европска наднационална организација која се постепено претворила у ЕУ. Треба на исти начин да приступимо Загребачкој декларацији. Да радимо на заједничкој будућности уз истинску посвећеност демократским реформама, усредсредивши се превасходно на владавину права, слободу медија и антикорупцију. При томе би требало да усвојимо нову методологију проширења ЕУ како бисмо осигурали бољи напредак у преговорима о приступању, који су последњих година знатно успорени. Србија је европска земља. Чврсто смо решени да заједно радимо на придружењу Унији којој припадамо.

Зоран Лутовац       
Председник Демократске Странке                                                                         

Небојша Зеленовић
Председник Заједно за Србију

                           

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ