ћир

Daleko je Roterdam


PODELITE:

U Roterdamu je 31. maja završen dvodnevni Evropski kongres Narodnih partija, na koji je u svojstvu kolektivnih članova iz Srbije, uz Savez vojvođanskih Mađara, pozvana i delegacija Srpske napredne stranke.

Jedni su bili angažovani oko organizovanja prihvata na silu doteranih i poslom u javnim preduzećima ucenjenih pristalica, drugi oko pisanja transparenata, treći oko keteringa i pravljenja sendviča. Neki članovi su morali da brinu i o bezbednosti skupa jer je Veljko Belivuk istaknuti član Srpske napredne stranke i šef obezbeđenja sa prethodnog polaganja zakletve u pritvoru Specijalnog suda kao vođa, kako je to u medijima predstavljeno, najorganizovanijeg i najsvirepijeg kriminalnog klana, tako da ni on nije mogao do Roterdama. Put ovog holandskog grada nije otišao ni član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i bivši predsednik beogradske Opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen prvostepenom presudom 23. februara 2022., na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića u decembru 2018. godine u Vrčinu. A mogao je svojim privatnim avionom da ga odveze stranački kolega Aleksandar Jovičić, bivši naprednjački predsednik beogradske opštine Palilula, samo da zbog teških malverzacija nije uhapšen 3. juna prošle godine, jer je mladi lav Srpske napredne stranke izgleda više voleo da liže pekmez iz gazdine tegle nego gazdinu ruku. A pekmeza je prilikom pretresa samo u stanu ove mlade nade naprednjaka nađeno za 300000 evra u apoenima od po 500 ljubičastih novčanica. Roterdam na kraju ovog proleća nisu videle ni druge uzdanice SNS poput Dijane Hrkalović i vlasnika Jovanjice zato što nije primereno na takav skup doći ni sa narukvicom od par miliona evra a kamo li sa nanogicom koja vredi mnogo više jer je plaćena suvim zlatom. Svi znamo da je ćutanje zlato. Ali ćutanje je u Srbiji postalo vrednije od zlata naročito kad su u pitanju Dijana Hrkalovič i Predrag Koluvija.

U najveću evropsku luku na ušću Rajne u Severno more nije otišla ni Ana Brnabić, kandidat za budućeg predsednika Srpske napredne stranke, jer i ona je morala da gleda gazdu kako ruku tura na Miroslavljevo Jevanđelje sa zadatkom da u tom trenutku odvrne sve sijalice u Skupštinskoj sali kako bi se ono ponižavanje i brukanje naše države, gaženje Ustava i ruganje institucijama održalo u odgovarajućem ambijentu mraka koji pritiska Srbiju. U Roterdam su naprednjaci mogli da pošalju i nekog od svojih istaknutih članova sa Kosova i Metohije, recimo Radojičića i Zvonka, ali još na aerodromu bi ih tamošnji policajci pitali za Olivera Ivanovića i da li mnogo trza duga devetka sa prigušivačem u Kosovskoj Mitrovici. Mogli su naprednjaci na kongres predstavnika narodnih partija da pošalju i nekog uglednog člana, recimo nekog ko se kandidovao za predsednika stranke na unutarpartijskim izborima protiv Aleksandra Vučića, ali Valdimir Cvijan, jedini koji se usudio da to uradi, više nije živ a njegovu smrt prate neverovatno bizarne okolnosti. Na posletku, bilo je tu još kandidata za odlazak u Hioandiju, ali sećaju se dobro bivši radikali kako je tamo prošao Šešelj kad su ga ispratili Toma i Aca, pa su odlučili da je bolje voziti se još jedan krug pokretnim stepenicama na Terazijama nego ulaziti u taj avion gde karta može da bude i u jednom pravcu.

A možda naprednjaci nisu išli u Roterdam jer je za novog predsednika evropskih narodnjaka izabrana Manfred Veber, aktuelni predsednik grupacije Evropskih narodnih partija u Evropskom parlamentu i podnosilac većeg broja amandmana na izveštaj o Srbiji koji treba da bude usvojen u toj instituciji koji je u svom inauguracionom govoru kazao sledeće: "Desni populisti su sramota za Evropsku uniju, naročito oni koje finansira ruska vlast.“ Ne znam ni jednog od 500000 članova Srpske napredne stranke koji bi ovaj govor smeo da prevede Aleksandru Vučiću a da ga ovaj razume. I još manje da ga shvati. Daleko je Roterdam od Srbije. U kilometrima 1600. U godinama, jedno pola veka.


Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke

Tekst objavljen u dnevnom listu Danas.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE