lat

Балкански округли сто: ауторитарни лидери у региона претња за мир


ПОДЕЛИТЕ:

Претходног викенда у Београду у организацији Демократске омладине и Интернационалне уније социјалистичке омладине одржан је годишњи састанак балканског одбора те организације, Балкаснки округли сто. Тема састанка на коме су учествовали омладинци и омладинке из шест балканских земаља била је „Успон аутократских режиме и националних тензија на Балкану“.

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Током два радна дана делегација Балканског округлог стола срела се са представницима Демократске странке, Kровне организације младих Србије,  Уједињених за победу Србије и издала званично саопштење:

 „У овим изазовним временима, када живимо у необичним околностима, почевши од пандемије па до разорног рата, балканске земље су посебно погођене. Десничарски популизам и национализам широм Балкана се јављају и угрожавају безбедност и стабилност у нашим земљама.

Последњих недеља сведоци смо тешких кршења међународног права и жртава изазваних руским војним акцијама у Украјини. Такође, многи руски мировни активисти су ухапђени и послати у затвор и свакодневно се суочавају са потешкоћама у остваривању свог људског права на јавно окупљање.

И пре почетка рата у Украјини, тензије у региону Балкана, потпомогнуте сејањем национализма и националистичке реторике, биле су присутне и довеле су стабилност региона у питање. Штавише, страх од поскупљења гаса, енергената и хране као последица рата у Украјини веома је јак и у балканским земљама, где је животни стандард много нижи од оних у просперитетнијим земљама ЕУ.

Актуелни догађаји показују да одржавање балканских земаља на европском путу, као и одржавање мира, просперитета и стабилности у региону, никада није било толико важно као сада.

Током састанка Балканског округлог стола у марту 2022. године у Београду, разговарали смо о изазовима са којима се наше земље суочавају у овим забрињавајућим околностима. Kао млади социјалисти и социјалдемократе, бранимо наше заједничке вредности, укључујући демократију, поштовање људских права, глобални мир и стабилност. Морамо деловати и стога позивамо све одговорне политичке актере да подрже све доле наведене захтеве и стану на нашу страну:

1.    Балкански округли сто осуђује руску инвазију и рат у Украјини. Солидарни смо са Украјином и подржавамо демократске тежње и основне слободе украјинског народа.

2.    Националистичке и ауторитарне снаге морају бити заустављене. Ћутање и неосуђивање војне агресије значи подржавање војних напада и сејање нестабилности, што се види у деловању ауторитарних лидера у региону.

3.    Позивамо наше владе да успоставе мир и стабилност у региону проналазећи решења за актуелне сукобе кроз конструктивни дијалог.

4.    Јединствени смо у нашим напорима за бољи живот младих људи у региону Балкана и поновно успостављање кредибилне перспективе за придруживање земаља Западног Балкана Европској унији.

5.    Дубоко смо забринути због гушења слободе и права које се дешава у Руској Федерацији против дисидената и цивилног друштва од стране Путиновог режима.


ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ