lat

Бацотић: Опасно је другачије мислити


ПОДЕЛИТЕ:

У Србији је последњих 30 година лична корист увек била ближа од друштвене користи. И то је постала нормалност. Податак да СНС у својим редовима има преко 700.000 чланова и да сваки од њих очекује одређену помоћ у виду запошљавања или краткорочне новчане помоћи говори у каквом смо ми проблему као народ. Нама је потребно буђење, да се умијемо хладном водом и да добро размислимо у ком правцу идемо – наводи за “Вести” др Жељко Бацотић, председник одбора ужичких демократа

Зашто је јака Демократска странка увек потребна грађанима Ужица?

Демократска странка је најстарија странка у Србији, а Одбор у Ужицу је формиран 1990. године. Први председник је био академски сликар Обрад Јовановић. Потом је председница била Светлана Јевђовић Матић, након ње, Мирослав Мартић, па Мишко Средојевић и од 2006. године Јован Марковић. Чланови су је градили и чували у свакојаким временима, а последњих 9 година било је време највећих изазова. Владајући режим чинио је све како би нас потпуно уништио, односно склонио са политичке сцене. Чињеница је да су се људи у одређеним временима учлањавали у ДС, јер је била на власти. Међутим, некада је добро да вам лоше крене, јер тек тада видите ко су вам пријатељи и искрени чланови. Сви ти који су се окористили о Демократску странку нису више њени чланови већ су наставак своје политичке „каријере“ потражили у странкама актуелног режима. Прочистили смо своје редове и у њој су остали само они који дубоко верују у вредности Демократске странке. Најбитније од свега је знати да су се људи у странци мењали, али идеологија је увек остала иста. Управо из ових разлога Демократска странка је потребна грађанима Ужица, било да је у власти или у опозицији, као доказани генератор развоја града и корективни фактор приликом доношења одлука

Ужичке демократе недавно су изабрале Градски одбор од 25 чланова, а ви сте добили поверење да будете на челу одбора. Обећали сте интензивнију борбу за промене на свим нивоима власти, како и којим средствима?


На демократским и непосредним изборима, биран је председник и чланови Градског одбора. Сви чланови који су платили чланарину, а све у складу са статутом Демоктарске странке, имали су право гласа и право да буду бирани. У таквој атмосфери, добио сам поверење да водим Градски одбор Ужице. Свестан сам да ће бити изузетно тешко наставити тамо где је стао један од најуспешнијих председника Градског одбора Демократске странке Ужица и градоначелник Ужица Јован Марковић, али тиме је изазов већи. Морамо се издићи изнад тренутне ситуације и показати зрелост у супротстављању спровођења накарадне политике владајуће странке. Наша борба мора бити јасна и прихватљива за све оне који су се ућутали и повукли мислећи да ће се настали проблеми решавати сами од себе. Нажалост неће, морамо се пробудити и освојити слободу на демократски начин.

После губитка власти 2012. године ДС је била значајан коректив локалној власти као опозиција у парламенту, а данас већина скупштина у Србији има једностраначки састав. Колико је то погубно за друштво?

Демократска странка зна шта је улога власти, а шта опозиције. Парламент је незамислив без опозиције, али као што видите у Србији је све могуће. СНС односно Александар Вучић, годинама ради на гашењу опозиције што је на крају довело до апсурдне ситуације где у Скупштини имамо једну странку. Наиме, због катастрофалних изборних и медијских услова опозиција је бојкотовала последње изборе. Не желимо да будемо декор и даваоци формалног легитимитета рада Скупштине. Овакво стање је погубно за парламентаризам и демократију у друштву. Смисао опозиције јесте да буде коректив власти, али овај режим не жели да чује шта други мисле. Једноумље и климање главом је постало део фолклора и иде се линијом мањег отпора, што није добро. Све је строго контролисано и они који искачу из колосека могу да се надају санкцијама. Све је то једна парадоксална ситуација у политичком и реалном животу. Власт не хаје много што нема парламентарне опозиције, већ је ова ситуација идеалан миље за њено функционисање. Очекујем да грађани виде абнормалност и погубност једнопартијског система и једностраначке октроисане Скупштине.

С којим странкама видите могућност сарадње на локалном нивоу, предстоји ли укрупњивање на политичкој сцени?

Демократска странка жели што ширу платформу за снажније деловање која ће привући пажњу већег броја грађана Ужица. Неће бити лако, али сам сигуран да заједно можемо сарађивати и деловати у корист Ужичана, пре свега са странкама сличне идеологије, али и са другима, са којима можемо наћи најмањи заједнички именитељ по питању рушења режима. Мислим на договор са странкама које делују у локалу, потом синдикатима и свим заинтересованим појединцима. У најскорије време покренућемо иницијативу за укрупњавање опозиције која би изашла на предстојеће локалне изборе.

Како оцењујете домете градске власти у погледу реализације инфраструктурних пројеката?

Мислим да актуелни режим апсолутно није оправдао поверење које је добио од стране грађана Ужица. Ниво активности у реализацији инфраструктурних пројеката је катастофално лош. Овакав град заслужује да се за 9 година власти уради много више. Поред тога што се ништа није радило, режим је успео да упропасти започете пројекте из ранијег периода. То се пре свега односи на постројење за пречишћавање отпадних вода у Горјанима, где је изгубљено 15 милиона евра донације. Такође, тело Депоније до дана данашњег није проширено, а требало је да буде урађено пре неколико година. Хала спортова у Крчагову и после толико година још увек није у функцији. Све се своди на шминкање града и козметичко дотеривање тротоара и платоа испред Градске куће. Мислим да се одлуке доносе на чудан начин, без консултацији и уважавања струке. Понекад се има утисак да је само важно стећи политичке поене. Уважавање мишљења стручне јавности је императив и нема развоја без тога. Пример је и кружни ток код Музеја. Поздржавамо инвестицију, али део стручне јавности каже да ћемо после градње кружног тока и укидања садашњих семафора имати више проблема у саобраћају у овом делу града него до сада. Плашимо се да ће тако бити.

Расподела буџетских пара некада је била предмет жучних полемика у ужичком парламенту. Како вам трошење буџета и одлуке о томе данас изгледају?

О томе не можемо да чујемо ништа, јер актуелна власт стање буџета крије од јавности. Када би се отворили уговори о јавном превозу, о подизању плата у градској управи, подизања цена комуналних услуга због опстанка јавних предузећа било би јасно о чему се ради. Нестручни људи су на погрешним местима и то ће време доказати. Било би занимљиво да се објаве детаљи свих кредита којим су грађани Ужица оптерећени у последњих 9 година, а да тај новац није отишао у инвестиције већ у покривање мањка за плате у јавним предузећима и Градској кући. То је поента и на томе ћемо инсистирати. Као опозициони ДС обећавамо јачу контролу трошења буџетских пара Ужичана.

Дежурни кривац за све што не ваља у Ужицу дуго је за СНС била Демократска странка и некадашњи градоначелник Јован Марковић. Да ли је дошло време да се престане са оваквом праксом и преузме одговорност за период вршења сопствене власти?

Апсурдно је да ДС буде кривац за било шта, јер је у периоду 2008.-2012. година завршено више од четрдесет пројеката у Ужицу. Поменућу само градски стадион, базен, депонију, Царинарницу у Крчагову, Слободну зону у Севојну итд. Јовану Марковићу као градоначелнику све похвале, јер је био један од најбољих градоначелника које је Ужице имало. Уколико упоредимо наведене четири године руковођења буџетом и реализациу пројеката и протеклих девет година уочићемо драстичну разлику! Осим мермера и једног кружног тока немамо ништа реализовано од значајних пројеката за Ужице. Замислите још девет година оваквог СНС “концепта”! Мало плочица, мало мермера, мало бехатона и козметички третман је успео. Све ћемо пројекте подржати, али смислене и у корист грађана Ужица. Међутим, не видимо их. СНС мора да схвати да је исувише дуго на власти и да не могу бити амнестирани од одговорности за нерад и јавашлук.

Када се лоше ствари поново јављају у друштву каже се да оно пати од колективне амнезије…

У Србији је последњих 30 година лична корист увек била ближа од друштвене користи. И то је постала нормалност. Податак да СНС у својим редовима има преко 700.000 чланова и да сваки од њих очекује одређену помоћ у виду запошљавања или краткорочне новчане помоћи говори у каквом смо ми проблему као народ. Нама је потребно буђење, да се умијемо хладном водом и да добро размислимо у ком правцу идемо. Школство је у великом проблему а привреда се и даље гуши и поред тога што је председник отворио „милион“ фабрика. Не смемо затварати очи пред оваквим стварима јер ћемо се на крају стидети своје деце. Уколико их буде на овим просторима…

Били сте на првој линији фронта у борби против короне, радите у Болници као специјалиста уролог и један сте од потписника иницијативе “Уједињени против ковида” која је тражила и тражи боље услове рада здравствених радника. Корона никако да оде, здравствени систем је био пренапрегнут, али је издржао захваљујући коме?

Сви запослени у здравственом систему су били на невиђеном удару услед епидемије коронавируса. Здравствени систем је преживео захваљујући пре свега ентузијазму, одрицању и ризицима лекара и медицинског особља. Политичари су ту да покупе славу и ордење и на те обмане смо навикли и то је кићење туђим перјем. За мене то је изузетно ружно, али ипак карактеристика овог времена. Обмана, лицемерје, себичлук проговорили су и у тим најтежим тренуцима када су се на појединим конференцијама за штампу износиле неистине о броју преминулих и оболелих у држави. Свака част здравственим радницима који су битку против короне стоички изнели. Нажалост, неки су изгубили своје животе, а њихове породице претрпеле велики губитак. Мислим да је јако ружно да било ко поентира на трагедији целе нације. И молим суграђане да се вакцинишу.

Колико су по запажањима ДС-а локални медији отворени за критичко мишљење?

Локални медији нису затворени за критичко мишљење као републички. Очекујемо добру сарадњу са већином локалних медија. Медији само треба да примене стандарде у свом раду, а то је заступљеност различитих мишљења о неком проблему. Пласирање само изјава представника власти јесте пропаганда, а не информисање грађана. Да би људи донели исправан став потребно је да им буду доступна различита мишљења и виђења једног проблема. Без слободниох медија демократија није могућа, а без јаке опозиције и медија нема промена, бољитка и контроле власти. Најгора могућа опција у политици је апсолутизам у коме живимо, што нас све дебело кошта.

Да ли ће са председничким и београдским могуће одржавање парламентарних и локалних избора, каква су ваша сазнања?

У овој земљи све зависи од једног човека и то је највећа трагедија нашег народа. Чак и да је та особа најпаметнија на свету – то је ненормално. Надамо се парламентарним када и београдским изборима, а за локалне ништа не могу рећи. Да би народ могао да бира између више политичких опција, суштина је промена изборних услова. Забрињава што нема помака у разговорима који већ трају годину дана. За опозиционе странке није лако да се баве политиком, али ћемо сигурно истрајати! Као чланови ДС-а очекујемо непријатности и спреман сам као и моје страначке колеге на одрицање, свесни чињенице да је у оваквој држави другачије мишљење опасна ствар!

Какву поруку на крају шаљете суграђанима?

Политика је свуда око нас и свако ко тврди да га то не занима у великој је заблуди. Политичари кроје живот грађана по својој мери, а грађани немају свест да их управо они постављају у ту позицију. Па када је већ тако, треба повести рачуна коме дајете глас. Уколико неко мисли да ће побећи у свој микросвет и тако изолован наћи спас, градно се вара! Ужички ДС је у процесу ревизије која ће трајати још неко време и овом приликом исказујемо отвореност за нове људе и идеје. У наредном периоду Демократска странка ће у директном контакту са грађанима промовисати своје идеје, тражити њихову подршку да се прекине накарадна политика како би се кренуло у спровођење развоја европског Ужица.

Извор: Инфоера.рс

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ