lat

Алиса Kоцкар: Судије не треба да буду храбре, треба да раде свој посао слободно и без страха


ПОДЕЛИТЕ:

Портпаролка Демократске странке Алиса Kоцкар је, гостујући у емисији "Тачно тако" на телевизији Тањуг, позвала грађане Србије да не изађу на предстојећи референдум. Портпаролка је изнела став да је све то симулација и да ће власт прогласити победу какви год резултати били.

"Морамо да донесемо уставне промене које ће заиста допринети већој независности судства, где ће судије моћи слободно да се бирају и да раде свој посао, а то нећемо добити овим предлогом. Ми из опозиције, баш као и активисти цивилног друштва, често говоримо да су нам потребне храбре судије. Не слажем се. Нећу да ми судије буду храбре, они не треба да буду храбри - они треба да раде свој посао, да буду слободни и да раде свој посао без страха," рекла је портпаролка Демократске странке.

Алиса Kоцкар нагласила је да је референдум расписала нелегитимна скупштина и изнела мишљење да се овим референдумом заправо накнадно и посредно скупштини даје легитимитет. "Ако скупштина којој је председник лично скратио мандат и тиме доказао да ниједна институција у држави није независна, покаже да је ипак у стању да мења Устав, највиши правни и политички акт, онда Александар Вучић има легитимитет да одустане од расписивања парламентарних избора, у случају да се осети угроженим," сматра Алиса Kоцкар.

Портпаролка Демократске странке говорила је и о томе како у Србији нема слободе медија и како на јавном сервису и у медијима са националном фреквенцијом не може да се чује истина, а камоли глас опозиције или било које другачије мишљење у односу на режим. Захваљујући таквој ситуацији, грађани данас не знају скоро ништа о референдуму, дебата у друштву потпуно је изостала, и то дефинитивно није начин на који може и треба да се мења Устав једне државе.

Информативна служба Демократске странке

    

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ