lat

Александра Јерков: Потребни су нам нови политичари


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Александре Јерков за Нови магазин

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Важно је да створимо, не само у ДС већ у целој Србији, нову генерацију политичара која ће се састојати и од искусних и од мање искусних људи у политици, од оних који су у странкама, покретима, иницијативама, фронтовима, који ће бити у стању да грађанима пруже ово што очекују, а који имају личног и сваког другог интегритета и кредибилитета да стану иза нове понуде, каже Александра Јерков 

Главни одбор Демократске странке огромном већином гласова протеклог викенда изгласао је одлуку о уједињавању са странкама које су проистекле из ДС, пре свега Социјалдемократском странком Бориса Тадића и Заједно за Србију Небојше Зеленовића, с могућношћу да све уђу у обједињену ДС или у унију ДС, о чему ће се тек одлучивати. У једном су иницијатори обједињавања сагласни – ранији истакнути државни функционери неће бити поново у позицији да владају. Напросто, превише је грешака које су починили или им се приписују у време док су обављали важне државне послове да би грађани могли да поверују Демократској странци, оној умањеној или новој уједињеној.

О важној одлуци ДС-а, разговорима с партнерима, учешћу у Савезу за Србију, актуелном бојкоту републичког и локалних парламента у пленуму, грађанским протестима, иницијативама и захтевима, Нови магазин разгора с потпредседницом ДС Александром Јерков. За почетак, питање које многе копка.

*Како је изгледала седница Главног одбора ДС на којој је донета одлука и да ли је одлука једногласна?

Прво бих рекла да је та одлука важна за чланове Демократске странке, али још је важнија за грађане Србије, макар све оне демократски, проевропски, грађански оријентисане, који су се с правом љутили на ДС у претходних седам година и који су нам послали јасну поруку; доста сте се свађали и бавили собом, желимо стабилну, јаку странку која ће бити проевропска алтернатива Српској напредној странци и гарант европске будућности Србије. Што, уосталом, Демократска странка јесте била у претходне три деценије.

Мислим да је одлука донета са два гласа против наспрам више од 170 који су били за и сви који су говорили на Главном одбору врло похвално су се изразили о идеји уједињавања. Мислим да би грађани требало да знају да је препозната та потреба да се, прво, направи јака алтернатива СНС-у јер је, рекла бих, режим Александра Вучића с правом Демократску странку препознао као једину која може да му се супротстави. И још да смо спремни да признамо неке грешке које смо правили и да престанемо да се бавимо самим собом и за оне који су у прошлости већ имали прилику да одлучују и правили неке од тих грешака сада неће бити места у првом реду.

*Све три странке које праве блок избациће младе људе, не само по годинама, који нису били актери у политичком животу Србије протеклих 10, 15 година?

То дугујемо грађанима. Није ствар само у многим људима – грађани воле да кажу: потребна су нам нова лица, али суштина није у томе да је потребан неко нов и млад. Ко нема други квалитет сем младости, сваким даном га губи! Имали смо неколико нових лица у претходне две године која су освојила стотине хиљада гласова, па видимо шта се десило и на који начин су заправо изиграли грађане који су гласали за њих. Важно је да створимо, не само у ДС већ у целој Србији, нову генерацију политичара која ће се састојати и од искусних и од мање искусних људи у политици, од оних који су у странкама, покретима, иницијативама, фронтовима, који ће бити у стању да грађанима пруже ово што очекују, а који имају личног и сваког другог интегритета и кредибилитета да стану иза нове понуде.

*У протеклих седам година ДС је мењала своје председнике, од Драгана Ђиласа до Зорана Лутовца, имали сте унутрашње тензије, што говори да сте се превише бавили собом. Кесте ли свесни грешака и суда грађанске јавности?

Уколико то нисмо разумели, онда ништа нисмо разумели. Ово поновно уједињење неких од странака које су створене из ДС-а јесте признање грешака. Неки од људи који ће се вратити, отишли су својом вољом, неки су вољом ДС-а изашли, али важно је рећи да се не враћају у Демократску странку Борис Тадић и Душан Петровић, како неки желе да представе; враћају се сви ти људи који су у њој били. То је само први корак, чак ни то већ чињеница да Демократска странка отвара врата свима онима којима је у њој одувек било место. То су и грађани, интелектуалци, професори, активисти и људи који су нам увек били драгоцени у раду, а које смо управо унутрашњим сукобима занемарили и отерали.

Најлакше би било окривити режим Александра Вучића за то иако му је и те како било у интересу да ДС ослаби, подели се, али било би погрешно занемарити све друго и рећи да нема наше кривице. То није истина. Кључна порука коју ћемо послати јесте да за све оне који су се огрешили о грађане и принципе ДС нема места у Демократској странци. Неки од њих су одавно у овој власти, неки више нису на сцени, али најважније је да до грађана стигне порука да ДС више неће владати – кад дође на власт – већ ће служити грађанима.

*А за бивше партнере који су седам година на власти, а социјалдемократске су оријентације?

Сви који учествују у урушавању Србије отишли су изван онога што су им начелна опредељења, пристали су на урушавање институција, гашење слободе медија, ућуткивање грађана који другачије мисле. Није кључно шта им пише у програму него начин деловања на који су пристали.

*Још једно питање: хоћете ли се ујединити или направити унију под именом ДС? И како то утиче на односе унутар Савеза за Србију?

То је интересантно питање на које још немамо одговор. С једне стране, све три странке имају одборнике и посланике, и по том основу имају приходе неопходне за рад и директну могућност да се обраћају грађанима. Уједињењем би се то довело у питање. Са друге стране, грађани очекују јаку Демократску странку, што је важно и за још неке групације које би се можда прикључиле. О свему ћемо томе водити рачуна при доношењу коначне одлуке. Наше три странке су у Савезу за Србију, али то нису супротстављени политички процеси: Савез има своју улогу, ДС своју визију и улогу.

*У Савезу за Србију су и странке попут Народне Вука Јеремића и Двери, које су врло десно. Значи ли то да ћете на неким наредним изборима ићи одвојено?

Те странке промовишу своју агенду у оквиру Савеза за Србију и обавеза Демократске странке је да буде гласнија у својој проевропској политици. Није тајна да лично немам апсолутно никаквог политичког додира с тим странкама деснице, али рекла бих да нас је окупило, као и странке које нису у Савезу, што је платформа за сарадњу борба за поштене и фер демократске изборе и да је рад на таквим изборима нешто што нас повезује. Након тога, на првим изборима можемо рећи да грађани имају понуду. Нема речи о томе...

*Можете ли замислити да ви са вашим уверењима будете на истој листи с Вуком Јеремићем, Бошком Обрадовићем... Не може таква листа да се прави.

Слажем се, ми треба да се изборимо за то да услови буду фер, да избори буду фер и да грађани који излазе на изборе заиста имају могућност избора. Након тога, наравно да ми немамо додирне тачке с таквим странкама. То није тема ни Споразума с народом нити Савеза за Србију.

*Десница је увек присутна у Србији, не могу рећи да је била доминантна...

Била је!

*...Јача и у другим европским земљама, не само југоисточне Европе. Како доказати да тај тзв. суверенитет који се залаже за “свој на свом” није решење за Србију?

То није решење ни за једну европску земљу, мада је и Трамп добио изборе на антимигрантској реторици и сиромашним црним грађанима који узимају посао белцима.

Десница је увек праћена популизмом који је народу питак, близак, што је и нашим грађанима пријемчиво; деценијама им се утувљује у главу да им је нанета нека велика неправда, да је све завера против нас, што је исто као кад деца кажу “учитељица нас мрзи”. То је филозофија коју овде генерално имамо и вашем питању бих само додала то да десница овде јесте увек била доминантна, чак и кад смо морали да правимо компромисе да се у преломним моментима за Србију крене у суштински важном правцу – то је демократизација и придруживање Европској унији. Тако је Коштуница 2000. био кандидат за председника Југославије јер питање је да ли би неко ко није националиста могао добити такву врсту подршке да победи Слободана Милошевића.

Суштина је да, кад сте у ситуацији да обављате функцију, када имате одговорност за начин на који држава функционише, не сме бити компромиса, макар кад је у питању демократизација друштва, кад су у питању права грађана, кад је у питању њихова безбедност и кад су у питању европске интеграције. То су ствари у којима не сме бити компромиса.

*Демократска странка је од настанка увек имала државотворни став. Пред Србијом су одлуке, брзе, у односима Приштине и Београда. Има ли ДС јасан став шта је прихватљиво за државу Србију?

Демократска странка је уз страшне тадашње претње Александра Вучића и Томислава Николића започела дијалог с косовским Албанцима о томе како се проблем који је очигледан може решити. Ми смо у дубокој опозицији подржали и Бриселски споразум, што је уз Зоин закон и, чини ми се, Закон о спречавању насиља у породици, једино што смо подржали управо из одговорности према грађанима и свести да се то питање може решити искључиво кроз дијалог с косовским Албанцима.

Исто тако, са сигурношћу могу да кажем да ми нећемо прихватити никакво решење које није плод договора, али не приватних договора, као што сад имамо, па не знамо ко преговара и у којим условима; нећемо прихватити ниједно решење које води даљој дестабилизацији Србије и региона. Као грађани, посланици и политичари немамо информације, а можемо видети да је решење које су очигледно већ договорили Вучић и Тачи изузетно опасно, поиграва се не само границама и територијама него и људским и мањинским правима.

Ја не знам како нико у претходних 30 година на Балкану није схватио да када вади фломастер да црта границе, истовремено вади и оружје!

*Решење ће морати пред парламент, а тамо је довољна већина за изгласавање.

То је већ морало бити у парламенту! Наш основни проблем је начин на који парламент функционише.

*Ако ипак то дође у парламент, хоћете ли бојкотовати седницу?

Одлучићемо на који ћемо начин грађане репрезентовати. Ако то дође на начин на који Вучић замишља и како већ парламент функционише да је то већ готова ствар, да Маја Гојковић притисне звонце и њихових 140 посланика изгласа да је земља равна плоча – то не можемо назвати расправом.

Одлучићемо кад видимо како тај процес изгледа, које је решење и када видимо на који ћемо начин грађане најбоље заступати. Сасвим је сигурно да ћемо бити одговорни према грађанима Србије, али понављам: ово је већ морало бити у парламенту.

*Ви учествујете у раду парламента без обзира на то што не седите на седницама.

Ми користимо све институте за контролу извршне власти који су нам на располагању, то нису ствари које захтевају да улазимо у зграду Скупштине.

*Али улазите у зграду?

Да, ево и овде код вас сам дошла из зграде Скупштине.

*За вас као Новосађанку незаобилазно је питање о наступу председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића на протесту у Новом Саду, паушалним оценама и увредама које је изрекао на рачун Војводине, ЛСВ и Ненада Чанка.

Војводина је заслужила много више и од оних који ту тему 30 година компромитују и о њој причају, а врло мало су урадили на аутономији Војводине, и од оних који у свих захтевима за ширу аутономију прво виде оптужбе за сепаратизам у Војводини иако немају утемељење у стварности.

Но, свако има право на своје политичко уверење и иступе. Ако мене питате, ја никада не бих користила такав речник увреда, али јасан ми је нагомилан бес и у људима који су напречац почели да се баве политиком управо због тог нагомиланог беса и људи који то слушају, па и одобравају. Но, ако занемаримо, за шта се не залажем, начин на који је Трифуновић изнео ставове, они су сами по себи ирелевантни.

* Косово није једини проблем, што би социјалдемократска странка морала најбоље да зна. Шта ћете понудити грађанима? Најављене су измене Закона о раду, продужетак радног стажа за пензионисање, све у договору са ММФ-ом и Светском банком...

Два су основна проблема, страшно сиромаштво које мучи наше грађане, запослене и незапослене, политика која се базирала на инвестицијама које плаћамо десетинама хиљада евра за јефтина радна места, односно мале плате људи. То је један од принципа који је установљен у наше време на предлог Млађана Динкића, који је у условима светске економске кризе сматрао да је то једини начин да се привуку инвестиције. Али, криза је одавно прошла, то је политика која је морала бити давно прекинута.

Друго, иако верујем да је то људима тешко да схвате, наш суштински проблем је политика образовања и наша је кључна грешка што никада нисмо преузели тај ресор. Ми данас имамо став највиших државних функционера да је проблем образовања што не ствара готове раднике који ће бити срећни с радним местом од 200 евра и све промене усмеравају ка стварању тог готовог радника. Који је замењив, што је могуће у оваквом сиромаштву. Ми сматрамо да је кључни проблем што наш систем образовања не ствара готове људе, спремне да се ухвате укоштац са свим проблемима и напредују доприносећи и напретку колектива и друштва у целини.

(Извор: Нови магазин; Разговарале: Надежда Гаће и Јелка Јовановић)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ