lat

Алекса Савић победник такмичења у беседништву у част Зорана Ђинђића


ПОДЕЛИТЕ:

Победник једанаестог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића "Беседе у Зоранову част" је студент машинства Алекса Савић са беседом "Знање или моћ", одлучио је једногласно жири на чијем је челу била глумица Мирјана Карановић.

Број слика: 4

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Друго место освојио је Душан Стевановић, а треће су поделили Софија Ракићевић и Ђорђије Андрић.

Своје беседе на тему "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке" у финалу такмичења представили су и Лазар Новковић, Никола Вукић, Милица Стојановић, Давид Вучинић и Марија Ђајић.

Уручујући награду првопласираном, председница жирија је рекла да су историју увек покретали појединци, а да су их људи пратили, додајући да се они не рађају сваки дан и изразивши уверење да међу окупљеним младим људима сигурно има таквих.

Финале једанаестог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића ''Беседе у Зоранову част'' 2016.Према оцени жирија, Алекса Савић је оставио најбољи утисак када је реч о квалитету говора, оригиналности извођења, јасноћи поруке и реакцији публике.

Победничка беседа под називом "Знање или моћ" метафорички говори о главном зупчанику који се врти у празно, због чега мотор не ради, стоји, покварен је:

"Србија је један велики перпетуум мобиле, имамо зупчаник који се врти у празно, који нам сваки дан прича како он даје максимум, како је испунио своју дужност, али мотор не ради а ОН није крив јер има максималне резултате."

Финале једанаестог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића ''Беседе у Зоранову част'' 2016.Након што је проглашен за најбољег, Алекса Савић је изјавио да је почаствован што је био део оваквог такмичења "где млади заиста могу да кажу своје мишљење без устручавања, без страха и цензуре, што је у Србији, у којој влада тама, права реткост".

"Инспирацију за беседу сам, нажалост, налазио свугде, приликом сваког укључивања телевизије на којој се могу чути исте, празне приче. То ми је била мотивација да изађем и кажем своје мишљење", рекао је Алекса.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић оценио је да квалитет беседа сваке године расте, али да, нажалост, међу младима расте и очајање, бесперспективност, губитак наде, као последица чињенице да се наша земља води у погрешном правцу.

Финале једанаестог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића ''Беседе у Зоранову част'' 2016."Али оно што уноси оптимизам јесте сазнање да се оволики број младих људи храбро јавља, препознајући идеје Зорана Ђинђића и препознајући нас као организацију која заслужује поверење и енергију коју су нам ови млади људи дали", истакао је Пајтић.

"Годинама пратим такмичење и одушевљена сам колико има паметних и духовитих младих људи који стварно иду Зорановим путем, путем човека какав се заиста ретко рађа", рекла је чланица жирија, глумица Неда Арнерић.

Она је нагласила да, слушајући ове младе људе, добија наду да ће се у нашој земљи нешто ипак променити и да дефинитивно присуствујемо крају једне тужне и ружне епохе.

Финале једанаестог такмичења младих у беседништву у част Зорана Ђинђића ''Беседе у Зоранову част'' 2016.У жирију су поред Мирјане Карановић, Бојана Пајтића и Неде Арнерић, били и управитељка Фондације "Др Зоран Ђинђић" Ружица Ђинђић, председник Политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић, књижевник Драган Великић и редитељ Горчин Стојановић.

Учешће у финалу "Беседа у Зоранову част" млади такмичари и такмичарке изборили су победама на квалификационим такмичењима у Сремској Митровици, Нишу, Београду, Новом Саду, Врању, Крагујевцу и Кикинди.

Циљ такмичења је да, промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Такмичење у Југословенском драмском позоришту у Београду почело је минутом ћутања и одавањем почасти преминулом великану нашег глумишта Драгану Николићу.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ