ћир

Ako treba, borićemo se i na ulici!


PODELITE:

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta su na zajedničkoj konferencijiu Valjevu ukazali na opasnosti koje nosi otvaranje rudnika litijuma i poručili aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću daneće pristati na referendum i da će se ako bude bilo potrebno „boriti na ulici“.

Na konfernciji, koju je pratila prezentacija, javnosti je predočeno da kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik na najmanje 1.250 hektara najplodnijeg zemljišta u Mačvi, uz upotrebu tehnologije koja će uništiti životnu sredinu na teritoriji čitave države. Jadar, Drina, Sava, Dunav i čitava Mačva bili bi trajno zagađeni, a prečnik štetnih čestica u vazduhu iznosio bi 200 kilometara.

„Besmisleno je pričati o dobiti i miljardama evra ako za to prodajemo život, uništavanje vazduha vode, zemljišta, raseljavanje. Svi smo jedinstveni u stavu da ne postoji cena o kojoj bismo mogli da pregovaramo, ako je u pitanju život“, rekao je u uvodnoj reči predsednik GrO Narodne stranke u Valjevu, Miloš Milivojević.
Duško Puzović, predstavnik Pokreta Oslobođenje, govorio je o tome šta Srbija dobija, a šta sve gubi ukoliko se dozvoli da Rio Tinto otvori rudnik i pokazao da ne postoji logika, a ni ekonomsko opravdanje da bi se dozvolilo otvaranje rudnika, dok je Ivana Parlić iz Narodne stranke zaključila da o nekim stvarima nema pregovora i da referendum u ovom slučaju nije opcija.

„Ovo je pitanje svih nas, naše dece njihove dece, svačije dece. Ispostavlja se da mi više vodimo računa o njihovoj deci nego oni o našoj. Suština je da Rio Tinto nigde gde radi nije ispoštovao ekološke standarde zašto bi ovde,“ upitao je Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde i dodao: „Zato tražimo da se ukinu svi ugovori o poverljivosti. Šta ima da je tajna o našim životima?“.

Predstavnica Poketa Slobodna Srbija, Sanja Stošić ukazala je na potpuno netransparetan način rada kompanije i dodala da kompanija Rio Tinto ima jako negativnu reputaciju, jer je izazivala nerede i ekološke katastrofe gde god da je poslovala.Ðorđe Stevanović iz požeškog SSP-a zatražio je moratorijum na sve odluke vezane za rudnike, dok je Marijan Krešić iz Pokreta Slobodna Srbija izjavio kako je aktuelna vlast korumpirana grupa povezana sa kriminalom i da svi građani moraju da deluju zajedno kako bi se sprečile dalje pljačke.
Zoran Jakovljević, predsednik GrO Demokratske stranke u Valjevu, podsetio je prisutne da je Demokratska stranka već upozoravala građane na opasnosti koje donosi eksploatacija litijuma.„U Valjevu je predviđensamo površinski kop, a u području ima najviše bora, litijuma dosta manje. Kako postupak nije stigao tako daleko kao što je slučaj u Loznici, mogao bi mnogo lakše da se zaustavi. Istražne bušotine su jedno, a dozvola za eksploataciju drugo,“ zaključio je Jakovljević i dodao da je neophodno zajednički delovati kako bi se zaustavilo dalje ugrožavanježivotne sredine.

Dušan Ostojić, predstavnik obrenovačkih Dveri, citirao je lokalnog funkcionera Srpske napredne stranke koji je rekao da je bolje da narod umre od zagadjenja nego od gladi, tvrdeći da se taj citat može tumačiti baš kao i odnos ove vlasti prema ovom narodu – bahato i bezobrazno.

Učesnici su poslali zajedničku poruku da će se boriti protiv referenduma i da nijedna stranka, pokret i pojedinac neće odustati od borbe za životnu sredinu.

Informativna služba GrO DS Valjevo

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE