lat

Ако треба, борићемо се и на улици!


ПОДЕЛИТЕ:

Представници опозиционих странака и покрета су на заједничкој конференцијиу Ваљеву указали на опасности које носи отварање рудника литијума и поручили актуелној власти и Александру Вучићу данеће пристати на референдум и да ће се ако буде било потребно „борити на улици“.

На конфернцији, коју је пратила презентација, јавности је предочено да компанија Рио Тинто намерава да отвори рудник на најмање 1.250 хектара најплоднијег земљишта у Мачви, уз употребу технологије која ће уништити животну средину на територији читаве државе. Јадар, Дрина, Сава, Дунав и читава Мачва били би трајно загађени, а пречник штетних честица у ваздуху износио би 200 километара.

„Бесмислено је причати о добити и миљардама евра ако за то продајемо живот, уништавање ваздуха воде, земљишта, расељавање. Сви смо јединствени у ставу да не постоји цена о којој бисмо могли да преговарамо, ако је у питању живот“, рекао је у уводној речи председник ГрО Народне странке у Ваљеву, Милош Миливојевић.
Душко Пузовић, представник Покрета Ослобођење, говорио је о томе шта Србија добија, а шта све губи уколико се дозволи да Рио Тинто отвори рудник и показао да не постоји логика, а ни економско оправдање да би се дозволило отварање рудника, док је Ивана Парлић из Народне странке закључила да о неким стварима нема преговора и да референдум у овом случају није опција.

„Ово је питање свих нас, наше деце њихове деце, свачије деце. Испоставља се да ми више водимо рачуна о њиховој деци него они о нашој. Суштина је да Рио Тинто нигде где ради није испоштовао еколошке стандарде зашто би овде,“ упитао је Игор Радошевић, председник Одбора за екологију Странке слободе и правде и додао: „Зато тражимо да се укину сви уговори о поверљивости. Шта има да је тајна о нашим животима?“.

Представница Покета Слободна Србија, Сања Стошић указала је на потпуно нетранспаретан начин рада компаније и додала да компанија Рио Тинто има јако негативну репутацију, јер је изазивала нереде и еколошке катастрофе где год да је пословала.Ђорђе Стевановић из пожешког ССП-а затражио је мораторијум на све одлуке везане за руднике, док је Маријан Крешић из Покрета Слободна Србија изјавио како је актуелна власт корумпирана група повезана са криминалом и да сви грађани морају да делују заједно како би се спречиле даље пљачке.
Зоран Јаковљевић, председник ГрО Демократске странке у Ваљеву, подсетио је присутне да је Демократска странка већ упозоравала грађане на опасности које доноси експлоатација литијума.„У Ваљеву је предвиђенсамо површински коп, а у подручју има највише бора, литијума доста мање. Како поступак није стигао тако далеко као што је случај у Лозници, могао би много лакше да се заустави. Истражне бушотине су једно, а дозвола за експлоатацију друго,“ закључио је Јаковљевић и додао да је неопходно заједнички деловати како би се зауставило даље угрожавањеживотне средине.

Душан Остојић, представник обреновачких Двери, цитирао је локалног функционера Српске напредне странке који је рекао да је боље да народ умре од загадјења него од глади, тврдећи да се тај цитат може тумачити баш као и однос ове власти према овом народу – бахато и безобразно.

Учесници су послали заједничку поруку да ће се борити против референдума и да ниједна странка, покрет и појединац неће одустати од борбе за животну средину.

Информативна служба ГрО ДС Ваљево

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ