lat

100 Вучићевих (наших) евра ће направити више штете него користи


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за привреду оценио је данас да су сви изгледи да ће режим и у новој 2022. години наставити са кратковидим вођењем економске политике, која више зависи од истраживања јавног мнења, него од жеље да се помогне грађанима и оствари бољитак на дуже стазе.

Проблем је што такав приступ одмаже нашој привреди, а самим тим и грађанима, који ће морати да носе терет лоших одлука кроз повећање цена и пореза, као и отплату задужења. Стога је неопходно што пре променити приступ, и преусмерити помоћ тамо где би подршка државе могла да има позитивне дугорочне ефекте.

У тренутку када новообећана помоћ грађанима буде легла на рачун, због инфлације која је очекивана у наредној години вредеће доста мање. Примера ради, 100 евра из маја 2020. године данас вреди мање од 90 евра. Ресорни одбор ДС за привреду упозорава да већи проблем представља то што би ово, најновије упумпавање новца у економију могло да има далекосежно штетне ефекте и утиче на додатно убрзање раста цена.

Тренутно, са економског аспекта, живимо у доста комплексном времену које карактерише бифлација - комбинација инфлације и дефлације у којој цене у одређеном сектору расту због цена пре свега енергената, док други сектори нису у могућности да повећају цене. У таквим околностима режим се одлучио за доста ризичан потез, који у сржи представља разбацивање са новцем својих грађана.

Очекивања су кључна по економију, и један од разлога зашто се иницијална дотација од 100 евра у мају 2020. године може окарактерисати барем као делимично успешна лежи управо у томе да тај потез није био дуго најављиван. Тај моменат изненађења је изгубљен приликом овогодишњих уплата од стране државе, и ускоро ће се видети колико је тачно допринео тренутном нивоу инфлације. Слично би могло да се понови и у наредном периоду, са тим што би очекивано упумпавање новца могло бити још погубније, и могло би да још више утиче на ниво инфлације.

Чињеница је да ће привреда тек у години пред нама осетити последице повећане цене енергената. Ресорни одбор ДС за привреду наглашава да би држава зато требало стратешки да размишља о олакшицама за погођене у овом сектору, јер ако се предузећа буду гасила због повећања трошкова производње, млади људи неће имати где да се запошљавају. Са друге стране, ако они престану да плаћају порезе, пензионери неће имати одакле да добијају пензије и проблеми са којима се суочавају грађани само ће наставити да расту из дана у дан.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ