Лутовац: Не тражимо изборе какве је Вучић расписивао, него слободне изборе
11. септембар 2023.13:37
ПОДЕЛИ:
Део опозиције који организује протесте "Србија против насиља" предали су у Председништву Србије захтев за расписивање ванредних парламентарних избора. Председник Демократске странке др Зоран Лутовац рекао је да опозиција захтева ванредне парламентарне и београдске изборе.

- Ми представници опозиције која организује протесте "Србија против насиља“ захтевамо расписивање парламентарних и београдских избора, јер се налазимо у дубокој економској, политичкој и друштвеној кризи и нема снаге и воље да се из те кризе изађе од стране власти. Имали смо ерупцију насиља и врхунац насиља почетком маја ове године, када су људи изашли на протесте да би исказали незадовољство. Насиље не јењава. Јуче сте имали прилику да видите насиље над активистом Предрагом Воштинићем, имали сте разбијене просторије у Прокупљу ДС-а, сваког дана се нешто догађа. Људи су изашли тражећи да се прекине то насиље. Ми смо у парламенту то захтевали - указује Лутовац.

Он је навео да не траже изборе какве је Вучић расписивао, него слободне изборе.

- Грађани ће са нама на улицама тражити слободне изборе. Очекујемо врло брзо одговор на захтев, иначе ћемо предузети све што је потребно и у парламенту и ван парламента - поручио је Лутовац.

Он је рекао и да се у захтевима истиче да ти избори треба да буду одвојени од редовних покрајинских и локалних избора.

Иначе, проевропска опозиција и формално је затражила од председника Србије Александра Вучића да ванредни парламентарни и београдски избори буду одржани до краја године.

Тај захтев предали су на писарници председништва Србије, а потом су на конференцији за новинаре затражили од Вучића да се о томе што пре изјасни.

Оптужили су председника Србије да стално манипулише са захтевима проевропске опозиције у вези са изборима, и нагласили да очекују конкретан одговор.

Захтев су предали ДС, Еколошки устанак, Зелено-леви фронт/Не давимо Београд, Заједно - Морамо, Народни покрет Србије - Ново лице Србије, Правац Европа (ССП, Покрет слободних грађана, Покрет за промене, Слога).