ИНТЕРВЈУ Драгана Ракић: Враћање мандата у Скупштини има смисла само као увертира за грађанску непослушност, у ДС-у избори до краја године
10. јун 2024.13:46
ПОДЕЛИ:
Враћање мандата за Демократску странку никада није био проблем. Има смисла уколико би иза тога стала читава опозиција и уколико би то било увертира за ширу грађанску непослушност. Дакле, одрицање од мандата може да буде средство за мобилизацију грађана у борби, али не може бити циљ сам по себи. Овим речима заменица председника Демократске странке Драгана Ракић у интервјуу за Нова.рс коментарише позив Сава Манојловића из Крени-промени да опозиција изађе из свих институција, због тога што је опозицији отета чиста победа у Нишу и општини Нови Београд.

Открива и да ли се покајала што је изашла на изборе, прича о томе шта значи повратак опозиције у Скупштину општине Вршац, с обзиром да и сама живи у овом граду и да је коалиција чији је део била водила једну веома занимљиву и успешну кампању.

Резултат опозиције на завршеним локалним изборима у Србији је знатно слабији од очекиваног. Где је настао највећи проблем у комуникацији с бирачима, према вашем мишљењу?

Избори нису били ни слободни ни поштени. Међутим и под изразито нерегуларним околностима остварене су победе у неким градовима и општинама које се сада прекрајају фалсификовањем записника. Разлог што опозиција није направила бољи резултат је што нисмо успели да сачувамо јединство коалиције „Србија против насиља“ која је у децембру добила више од 900.000 гласова. Избори 17. децембра су показали да када се опозиција уједини, организује, понаша солидарно и одговорно, грађани то и награде. Зато је наше опозиционо јединство морало бити политички приоритет, а тек на другом месту је долазила одлука да ли јединствено учествовати или не учествовати на јунским изборима. Нажалост, десило се оно што никако није смело да се деси – део опозиције је изашао на изборе, а део је бојкотовао изборе само у Београду и још понегде. То је унело збуњеност и конфузију код нашег бирачког тела, те су многи с правом били љути и разочарани оваквим неодговорним понашањем опозиције.

Мислите ли да део опозиције која је бојкотавала изборе има извесних заслуга за то?

Све странке су учествовале на овим изборима и све странке су освојиле одборничке мандате, тако да у том смислу правог бојкота избора што се тиче опозиције није ни било. Режим јесте водио кампању за бојкот у Београду и Новом Саду (имали су билборде који позивају на бојкот као и плакате и графите по улицама) да би смањио излазност наших бирача, јер су то градови где су шансе да опозиција победи биле највеће. У сваком случају, део наших бирача је остао код куће, пре свега јер су били разочарани поделама у опозицији, а не зато што их је неко позивао на бојкот.

Да ли сте се покајали због одлуке о изласку на изборе?

Бојкот има смисла једино уколико је јединствен и на свим нивоима и уколико осим политичких странка у њему учествују и грађани као шира друштвена опозиција. С обзиром на то да је од самог почетка било јасно да правог бојкота нема, јер ће све странке изаћи на изборе, једино ће пар њих бојкотовати изборе у Београду, излазак на изборе био је једина исправна одлука у оваквим околностима.

Записници се прекрајају у многим општинама, међутим, изгледа да нема никаквих могућности да се опозиција избори за освојену победу. Шта вам преостаје?

Борба да се сачува несумњива победа коју је опозиција однела у Нишу, Врачару и Новом Београду још увек траје, јер трају рокови у којима се могу писати приговори и подносити жалбе Вишем суду због преправљених записника са бирачких места и више него очигледне крађе гласова од стране СНС-а након завршених избора. Видим код људи у Нишу и на Новом Београду и Врачару велику решеност да одбане своју изборну победу.

Како гледате на одлуку Сава Манојловића и Крени-промени да напусте Скупштину града Београда и Скупштину општине Нови Београд због малверзација с изборним резултатом? Шта ће ДС урадити?

Враћање мандата за Демократску странку никада није био проблем. Управо је Демократска странка највише мандата „вратила“ када смо 2018. године започели бојкот локалних скупштина и Народне скупштине, а онда смо 2020. године и бојкотовали изборе на свим нивоима. Међутим, суштина овде није узимање или враћање мандата, него како победити аутократски режим Александра Вучића који већ 12 година разара наше друштво. Да би се победио сваки аутократски режим, па и овај у Србији, непоходно је заједничко и синхронизовано деловање читаве опозиције. Враћање мандата има смисла уколико би иза тога стала читава опозиција и уколико би то било увертира за ширу грађанску непослушност. Без солидарности разних друштвених група и масовности оних који у томе учествују борба за јавни интерес остаје без оштрине и убојитости. Дакле, одрицање од мандата може да буде средство за мобилизацију грађана у борби, али не може бити циљ сам по себи. Ако је неприхватање мандата изоловани, појединачни чин, онда он нема политички значај који нам је потребан.

А шта мислите о Манојловићевом предлогу да опозиција напусти и републички парламент?

Демократска странка је враћање свих мандата, не само републичких, него и покрајинских и локалних, као вид притиска за поништање покрадених избора на свим нивоима, предлагала онда када је имало смисла то предложити – у децембру, одмах након избора. Међутим, остали смо усамљени у томе. Што се тиче предлога Сава Манојловића, ми тај предлог нисмо добили, па се о њему Демократска странка није ни изјашњавала.

Шта мислите како ће се завршити ситуација у Нишу и како гледате на поруку др Драгана Милића опозицији у Београду да се не меша?

Надам се да ће нишка опозиција успети да одбрани своју изборну победу и да ће ослобађање читаве Србије од криминалног режима Александра Вучића почети управо из Ниша. Др Драган Милић који се наметнуо као лидер нишке опозиције определио се да ту победу брани кроз институције, ослањајући се на подршку Нишлија и локалних одбора опозиционих странака. Видећемо у ком ће се то правцу даље развијати. Његове изјаве које даје након завршених избора су исто оно што је говорио и у локалној кампањи – да се одлуке о развоју Ниша морају доносити у Нишу, а не у Београду. Он је с правом указао на проблем који имамо сви ми који живимо ван Београда, а то је свеопшта „београдизација Србије“ где је једино битан Београд. Сведоци смо огромног јаза између Београда и остатка Србије – док Београд постаје економски, политички, културни, универзитетски, медицински центар Србије, а Београђани власници најскупљих некретнина, дотле наши градови постају све сиромашнији и живот у њима замире, јер се људи исељавају.

У Вршцу сте остварили добар резултат. Листа „Вршац заслужује боље“, у којој су на локалним изборима поред ДС-а, били и Народни покрет Србије,ЛСВ, Нови ДСС и ПОКС освојила је 26,6 одсто или 12 мандата у Скупштини општине Вршац. Да ли сте задовољни резултатом?

Бићемо задовољни тек када победимо радикале, напредњаке, социјалисте и све остале који су се удружили у злочиначком подухвату разарања нашег друштва и када они више не буду у прилици да се о било чему питају и одлучују. У Војводини је опозиција била ван локалних скупштина пуних шест година, јер смо бојкот започели још 2018. године, а на локалним изборима 2020. нисмо учествовали. Сада ће опозиција поново имати своје одборнике у свим локалним скупштинама и то је добра основа за даљу борбу.

Какав утицај опозиција с овим резултатом може имати у управљању Вршцем?

Сви одборници окупљени око владајуће странке су гласачка машина, која гласа „на звонце“ тј. по команди, ослобођени било какве одговорности и стида, тако да ће изгласати и најштетније могуће одлуке које су у супротности са јавним интересом. У протеклом периоду, док није било опозиције у вршачкој скупштини, Скупштина Града Вршца је у тишини, далеко од очију јавности, брзопотезно распродала све што се може распродати од градске имовине – најатрактивнији локали у строгом центру су продати будзашто људима блиским СНС-у, расподата је имовина ЈКП Други октобар, најатрактивње јавне набавке су намешене тако да их добију СНС фирме. Наших 12 одборника који улазе у Скупштину биће бескомпромисна опозиција и брана штетном деловању СНС-а и њихових сателита, трудићемо се да што више анимирамо вршачку јавност и да их упознамо са непочинствима владајуће коалиције.

Имали сте веома занимљиву кампању, пре свега радио на отвореном. Практично сте на улици разговарали са многим политичарима из опозиције и јавним личностима које су критичари режима.Како су људи реаговали на то и да ли мислите да би поред јавног сервиса који је затворен за опозицију, ово могао бити вид комуникације с бирачима и у другим градовима?

„Радио на отвореном“ је био вид нашег грађанског бунта против заробљених медија, то је била борба за слободу говора и мишљења. На градском тргу у центру Вршца импровизовали смо радијску емисију, а публика су нам били осим наших симпатизера и случајни пролазиници као и грађани који су седели у околним кафићима. Локалним медијима у Вршцу као и у осталим градовима у Србији је забрањено да извештавају о активностима опозиције, како би се људи држали у мраку и обмањивали да се политиком у Србији бави само Вучић и да не постоји алтернатива. „Радио на отвореном“ је наишао на велике симпатије и одобравање, али ни он, нити било шта друго не може да замени објективно, истинито и правовремено извештавање јавног сервиса и свих медија са националним фреквенцијама. То знамо и ми, то зна и Вучић и зато је основна полуга његове власти медијска манипулација и држање у строгој покорности РТС-а и скоро свих других медија.

Објасните шта се тачно дешавало у Вршцу пре и на сам дан избора. Одакле шифре на гласачким листићима и шта оне значе?

Овог пута је СНС у Вршцу отишао корак даље у свом незаконитом притиску на запослене у јавном сектору. Очигледно су проценили да им стандардне методе застрашивања, претњи отказом и куповине гласова неће намаћи довољан број гласова, па су радницима у јавним предузећима поделили шифре, тј. бројеве које су уцењени људи морали да уписују на своје гласачке листиће. Увидом у изборни материјал, наши представници у ГИК-у су се уверили да на сваком бирачком месту које су прегледалил постоји одређен број листића са уписаним бројем у доњем десном углу или на полеђини. Ово је доказ да је људима запосленим у јавном сектору одузето право на тајно гласање и наша Коалиција „Вршац заслужује боље“ ће искористити све правне могућности да оваквом грубом кршењу Устава и изборних закона стане на пут.

Очекујете ли да се у Демократској странци одрже унутарстраначки избори након избора који су за нама?

Демократска странка ће свакако имати своје унутарстраначке изборе до краја ове године, таква одлука је већ донета на нашем прошлом Главном одбору. Остаје нам само да прецизирамо датум одржавања избора.

Како изгледају те процедуре, ко има право да се кандидује за председника странке по вашем Статуту?

Процедуре за кандидовање у Демократској странци су врло једноставне. Да бисте се кандидовали за било коју страначку функцију, па и оне највише, довољно је да сте члан Демократске странке барем шест месеци и да сте платили чланарину за ту годину.

Да ли председник Демократске странке Зоран Лутовац има право на нови мандат или ће доћи до промена на челном месту странке? Да ли се неко већ помиње као кандидат за председника Демократске странке?

Зоран Лутовац има право да се кандидује за председника странке. Очекујем да ће бити више кандидата и за место председника и за потпредседничка места. Ми, демократе, с поносом негујемо нашу унутарстраначку демократију и боримо се да се слободни и поштени избори осим у Демократској странци што пре одрже и у читавој Србији.