Зоран Лутовац: Још постоји шанса за опстанак коалиције СПН
21. април 2024.13:49
ПОДЕЛИ:
„Шанса да се спречи разилажење у коалицији Србија против насиља још постоји, а један од начина је да се поштује принцип уважавања воље већине“, каже у разговору за Данас Зоран Лутовац, председник и посланик Демократске странке, одговарајући на питање да ли се распала коалиција СПН , након прегласавања око изласка, односно бојкота, избора.

Зоран Лутовац напомиње да је Демократска странка учинила све, најпре да се коалиција СПН формира, а потом и да опстане сматрајући да је то велики корак ка успостављању снажне алтернативе овом криминализованом режиму. ДС је, како каже, ишла и даље од тога, залажући се за стварање ширег политичког савеза, али и најширег друштвеног савеза. Само тако је могуће супротствити се и победити овакав режим под оваквим околностима.

Каква је коначно одлука ДС, излази ли на изборе, или их бојкотује, пошто то није било сасвим јасно?

Учинили смо све да Србија против насиља опстане и има заједнички став: гласали смо за то да се заједно боримо за изборне услове и не излазимо на изборе, а када смо прегласани, уважили смо одлуку већине желећи да коалиција опстане.

Уколико излазите на изборе са киме ћете у коалицију, или идете самостално, и да ли би то била коалиција и за све градове и општине где се гласа?

О томе се одлучује ових дана. Став Демократске странке је да би требало сарађивати са досадашњим партнерима где год је то могуће и проширити круг партнера. Али коначну одлуку доносе локалне организације, које најбоље познају људе и прилике у сопственим срединама.

Шта је тачно прихваћено од захтева опозиције, осим тај 2. јуни и спајање избора. Све остало је на дугачком штапу, уз обећање да ће се на томе радити?

Демократска странка је била за то да се обједињени локални избори помере за јесен, али смо прихватили већински став коалиције. Но, много важније од тога је да се уреди и контролише бирачки списак и обезбеди простор и професионално информисање на јавним сервисима, али и у медијима са националном покривеношћу. Сматрамо да је мало времена за то, али ћемо инсистирати на томе институционалним, а ако је потребно и ванинституционалним путем заједно са колегама које не желе да изађу на изборе због таквих услова.

Не смемо дозволити да све остане празно обећање. Ако је намера режима само да нас завлачи и ништа се суштински не промени предложићемо колегама да повучемо радикалне потезе, укључујући и напуштање изборног процеса ако у њему учествујемо. Нећемо толерисати замајавање: или ће бити суштинских промена у ревизији и контроли бирачког списка или ћемо напустити изборни процес.

Многи стручњаци су убеђени да сте уједињени могли да остваите много више и да одложите уставним законом изборе за јесен?

Могу да се сагласим са њима. То је могло да се оствари у савезу са другим партнерима и у најширем могућем друштвеном савезу, заједничким синхронизованим притиском. Ми смо се залагали за то, али пошто то више није било могуће одлучили смо се да поштујемо вољу већине у коалицији и то сада радимо на други начин. Иако нема тог пожељног јединственог друштвеног фронта борба за изборне услове може да се настави барем синхронизованим деловањем у истом смеру свих релевантних политичких актера.

Ко гарантује да неће бити крађе на изборима и пресељења бирача и да ли ћете онда имати оправдање да се жалите на нерегуларност избора, када сте на њих пристали?

Нико ништа никоме не гарантује. Морамо да учинимо све што је до нас да то спречимо. Нема никаквих изговора, ради се о неравноправној борби која је инвестиција у изградњу уређене државе и друштва правде. Ми не треба да се жалимо на нерегуларне изборе, него да покушамо да их спречимо пре, у току и после изборне утакмице. Што се мене тиче свим институционалним и ванинституционалним средствима. Морамо изаћи из зоне комфора и загазити у средиште борбе за основна права и слободе.

Како су чланови коалиције СПН дозволили да једна Вучићева одлука разбије Вашу коалицију. Значи ли то да је она била толико крхка и да је Вучић одлично знао на коју карту игра?

Ми у ДС-у смо урадили све што смо могли да до тога не дође. Оспоравали смо легалност и легитимност избора на свим нивоима, били спремни да вратимо посланичке мандате, једини нисмо ишли на конститутивну седницу скупштине, једнострано подржали ПроГлас одмах на почетку и залагали се за опште друштвено окупљање и грађанску непослушност и на крају крајева прихватили вољу већине унутар коалиције.

Можда то није довољно, али мислим да је више него што је било ко други урадио и да још постоји нада да ће коалиција опстати и проширити се.

Да ли они из опозиције који излазе на изборе дају легитимитет и легалитет СНС и Вучићу да сутрадан каже како су избори били регуларни и да је на њих изашла и опозиција?

Нико својим присуством не може да да легитимитет крађи на изборима, као ни било којој другој крађи. Нико! Ако вас неко пљачка не дајете му ви легитимитет да вас краде зато што сте присутни. Крађа је нелегална и нелегитимна било да сте присутни или одсутни, док се она одвија. Али и када сте присутни и када крађу посматрате са стране можете да пружите отпор, да не пристајете на ту крађу, да покушавате да је спречите и позовете грађане да помогну у спречавању крађе.

СНС је већ дубоко у изборној кампањи, а опозиција поприлично касни. Може ли та трка бити изједначена, када се стартови разликују?

СНС никада не престаје са кампањом, било да имамо или немамо изборе, али та безочна пропаганда је прешла све границе тако да је почела озбиљно да иритира људе и да постиже контраефекат. Смучили су се људима својим сталним и агресивним присуством и огољеним лажима. Јасно је да ми не можемо за тако кратко време надокнадити 12 година кампање у заробљеним медијима, али на нама је да урадимо оно што можемо: да искористимо време које имамо на располагању да кроз директне контакте и друштвене мреже допремо до што већег броја људи и изборимо се за то да јавни сервис да грађанима информације, а политичким актерима прилику да им се обрате.