Зоран Лутовац: Нећемо пристати на лажне изборе, залажем се за проширење коалиције “Србија против насиља”
13. април 2024.15:03Фото: Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
ПОДЕЛИ:
Председник Демократске странке и народни посланик Зоран Лутовац, рекао је у интервју за дневни лист “Нова” да се његова политичка организација залаже да коалиција “Србија против насиља” прошири како би се супростовали режимској коалицији и да је неопходан најшири могући друштвени савез који би обухватио све друштвене слојеве, удружења, организације, синдикате, академску заједницу, јавне личности.

Говорећи о преговорима са властима око изборних услова, Лутовац истиче да су предложили да специјални изасланик ОЕБС-а буде посредник у дијалогу како би се ефикансије решавали проблеми и напомиње да ће покренути кампању “спречи лажне изборе” ако режим није спреман да се се одрекне фантомских бирача, уцена, притисака, куповине гласова и фалсификовања.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је да ће до петка у 12 часова чекати да јој доставите предлоге како даље да се ради на препорукама ОДИХР-а. Шта сте тражили од ње?

Ми смо већ једном доставили захтеве који се односе на увид, ревизију и сталну контролу бирачког списка, на доступност РТС-а и РТВ- а свим грађанима Србије и на одржавање београдских и осталих локалних избора у исто време. Ти захтеви су сада разрађени, додатно и детаљније образложени и предложени су инструменти и механизми за њихово спровођење.

Још једни преговори са властима су пропали. Ви сте предложили да представници ОДИХР буду посредници у преговорима. Колико је реално да се то догоди, да ли сте добили одговор од власти на ту иницијативу?

Предложили смо да специјални изасланик ОЕБС-а буде посредник како бисмо били ефикаснији у решавању проблема. Да ли је реално? Све је реално ако има воље да се проблеми решавају. Реално је и да се прихвате наши захтеви јер они нису конципирани максималистички, није тражено више да бисмо се цењкали, тражен је минимум који би обезбедио да се избори могу уопште назвати изборима.

Откуд амбасадори Хил и Жиофре на састанку? Да ли сте знали да ће присуствовати?

Очигледно је да су позвани да би се пред њима одиграла представа о кооперативности и спремности за договор са опозицијом и да се опозиција представи као неразумна страна која неће договор или чак не жели уопште да се појави на разговорима. Њихов долазак није најављен, тако да нисмо знали да ће присуствовати.

Хил је рекао да међународна заједница не гледа благонаклоно на потенцијални бојкот опозиције. Како ДС гледа, какав је став ваше странке по том питању?

Много ми је важнији његов став о крађи избора. Амбасадор Хил је заступник државе у којој су либералне и демократске вредности темељ државе и друштва, тако да сам уверен да је пун разумевања за отпор грубом нарушавању тих вредности. Ми се боримо за праве изборе и не пристајемо да нас даље поткрадају, а начин и средства борбе зависиће од даљег тока догађаја. Напетости у друштву се не отклањају тако што се унапред пристаје на нову крађа избора, него тако што се организују слободни и поштени избори.

Какви су тренутно односи унутар коалиције „Србија против насиља“, да ли сте подељени око питања изласка на изборе?

Ми смо широка и разнолика коалиција са различитим програмима и идеологијама, различитим приступима политици, различитим унутарстраначким уређењима, тако да је природно да понекада различито гледамо на конкретне изазове. Што се изласка на изборе тиче, ми смо јединствени у борби за праве, слободне и поштене изборе и тренутно смо заокупљени борбом за изборне услове, како би таквих избора уопште и било.

Да ли је опстанак коалиције доведен у питање?

Ми у Демократској странци се залажемо за то да ова коалиција не само опстане, него и да се прошири. Ако желимо суштинске промене у друштву потребно је да се прошири политички савез који ће се супротставити режимској коалицији, да се створи најшири могући друштвени савез који би обухватио све друштвене слојеве, удружења, организације, синдикате, академску заједницу, јавне личности… и најзад, кад се изборимо за услове за слободне и поштене изборе, да представимо заједничког кандидата који је општеприхватљив и препознатљив, са неспорним људским и професионалним квалитетима.

Најавили сте кампању „Спречи лажне изборе“ ако се не прихвате захтеви опозиције. Шта би та кампања подразумевала и ко би у њој учествовао?

Та кампања ће се водити ако режим буде и даље тврдоглаво одбијао да прихвати минималне услове за слободне и поштене изборе. Ми бисмо радије хтели да у кампањи говоримо о животно важним темама за грађане, о безбедности деце, побољшању здравства и саобраћаја и уопште квалитета живота грађана. Ако режим није спреман да се се одрекне фантомских бирача, уцена, притисака, куповине гласова, фалсификовања, имаћемо кампању „спречи лажне изборе“. О модалитетима те кампање сви ће бити обавештени на време како би могли активно да учествују у спречавању таквих лажних избора.