Лутовац: Тражимо да ЕУ мерама притиска Вучића, не да кажњава грађане Србије
10. фебруар 2024.11:17
ПОДЕЛИ:
Зоран Лутовац, лидер Демократске странке, у интервјуу за Данас каже да је лицемерно да они који су искоренили срам говоре шта је срамота, критикујући опозицију да жели да укине суверенитете Србије.

Наводи да Резолуција коју је ЕП донела има велики значај, јер показује спремност ЕУ да прекине с праксом подршке стабилократији и да је то разлог што Вучићев режим данима настоји да релативизује резолуцију.

Лутовац тврди и да нема раскола у коалицији Србија против насиља, као и да нема ничег спорног што су два потпредседника ДС Миодраг Гавриловић и Бранислав Јованчичевић гласали против његовог извештаја.

Усвојена је резолуција ЕП великом већином гласова, шта ће то значити за Србију и да ли ће власт дозволити независну истрагу. Може ли то да доведе до нових избора, бар у Београду?

Резолуција која је донета има велики значај јер показује спремност ЕУ да прекине са праксом подршке стабилократији и показује недвосмислену подршку демократским процесима у Србији, чији су основ слободни и поштени избори. Дакле, резолуција има не само краткорочни значај због тога што представља неприхватање актуелне изборне крађе, него потенцијално и дугорочни значај зато што може бити прекретница у процесу успостављања услова за слободне и поштене изборе у будућности.

Очигледно је да аутократски режим Александра Вучића због тога данима покушава свом снагом да релативизије ову резолуцију. За опозицију и све демократске снаге у Србији ово је охрабрење за борбу која нам предстоји на путу стварања уређене државе и друштва правде.

Да ли ће Вучић дозволити независну истрагу и да ли ће доћи до нових избора зависиће, пре свега, од тога да ли ћемо ми као друштво бити спремни да истрајемо у том захтеву, да ли ћемо бити упорни и солидарни. А потом и од тога колико ће бити јак притисак ЕУ да се доказана изборна крађа поништи распишу избори под демократским условима на свим нивоима.

Представници власти већ сада тврде да је то најсрамнија страница опозиције у историји и да она ради против сосптвеног народа и да тражи да се Србији уведу санкције и укине суверенитет?

Лицемерно је да они који су искоренили срам, говоре о томе шта је срамота. Све је потпуно изврнуто. Није срамота када тражиш заштиту од крађе, него када крадеш. Срамота је када прекрајаш изборну вољу, када вараш на изборима, када не дозвољаваш да грађани буду информисани, када их уцењујеш и притискаш, а не када тражиш да се то не ради и да се казне они који то раде.

Одлазећа премијерка, Ана Брнабић тврди да би одмах дала оставку када би јој неко затражио међународну истрагу, јер истрагу могу да воде само наше институције, како каже?

Нико неће њој тражити било шта, јер се зна да она не одлучује о било чему, па ни о сопственој оставци. Њену изјаву би требало ставити у контекст паничне кампање против резолуције и покретања истраге. Очигледно је да не би било тешко утврдити системску превару на изборима, а то значи и њену и кривичну одговорност њених саучесника у изборној крађи.

Једна од препорука је и да се отворе медији за опозицију. За власт је то можда и једна од најболнијих тема. Може ли се коначно десити тако нешто?

Сваки корак у правцу слободних и поштених избора смањује шансу Вучићу и његовим сателитима да избегне пораз, зато ће учинити све да држи под контролом огромну већину медија, да институције држи заробљеним и да одржава и усавршава механизме којима уцењује и притиска бираче. Он то неће учинити ако нема упорности и синхронизованог деловања политичких актера, академске заједнице, синдиката, удружења, НВО, радника, пољопривредника, младих, припадника свих генерација и свих друштвених слојева.

Ваша колегиница Ксенија Марковић тражила је да се не замрзавају преприступни фондови за Србију. Због чега?

Ми тражимо да ЕУ мерама притиска на Вучића не кажњава грађане Србије, него његов криминализовани режим.

Уколико, дође до замрзавања претприступних фондова колико то може бити контрапродуктивно за сам положај опозиције у Србији и за будуће изборе?

Не може бити корисно за опозицију ништа што није добро за грађане. Реформисана ДС тако разуме и води политику.

Да ли је за вас изненађење гласање Билчика. Он тврди да не жели да буде део ове игре и да су га српски политичари нападали и претили му смрћу?

Није изненађење када Билчик релативизује Вучићеву изборну крађу, па ни када гласа против резолуције којом се крађа осуђује. Био бих изненађен да је гласао за резолуцију.

Некако је приметно, бар на основу фотографија, да представници ДС и Заједно нису отпутовали на седницу ЕП са остатком опозиције. Има ли ту неких неслагања?

Отпутовали су заједно са осталима, истим авионом, а потом истим аутобусом. Учествовали у дискусији на истом панелу и говорили усклађено о изборној крађи на изборима. Дакле, нема неслагања. Дакле, представници Демократске странке су наступали усаглашено са коалиционим партнерима из Србије против насиља. Усвајање резолуције ЕП показује да њихов пут и напори које смо као коалиција улагали како изборна крађа не би прошла незапажено – нису били узалуд.

Нисте присуствовали ни конститутивној седници парламента и заклињању у скупштинском холу са осталима. Због чега?

Сматрали смо да не би требало учествовати на седници на којој се конституише сазив парламента у тренутку када оспоравамо резултате избора и када водимо борбу да се пониште покрадени избори. Тражили смо да се седница не заказује пре резолуције ЕП и то су игнорисали. Најмање што смо могли да урадимо јесте да не учествујемо у конституисању. Председништво странке је било једногласно у тој принципијелној одлуци.

Таблоиди су већ искористили то да кажу да је настао раскол у коалицији Србија против насиља? Има ли у томе истине и да ли Србија против насиља остаје јединствена и надаље?

Таблоиди, као и увек, исказују жељу Александра Вучића, а не чињенице. Србија против насиља остаје јединствена по свим најважнијим стратешким питањима. Циљеви су нам заједнички, а можемо се по некада разликовати у томе како видимо средства и механизме којима ефикасније испуњавамо те циљеве.

Демократска странка је чврсто на бранику опстанка коалиције. Већ годинама уназад заговарамо заједништво опозиције, а коалицију Србија против насиља сматрамо и нашим успехом и доприносом заједничкој борби против мафијашког режима. Када би се о опстанку коалиције питала само Демократска странка, наша коалиција би могла само да се прошири, никако разједини, а трајала би док се не победи режим, изађемо из претполитичког друштва, па тек онда пред грађане изађемо као идеолошке и програмски различите опције. Верујем да ће управо тако и бити.

Сматрате ли да је опозиција постигла циљ заклетвом у скупштинском холу и да је власт тиме уздрмана, или ће им то послужити за још један маневар напада на опозицју?

Чин заклетве у холу је био симболички отклон од званичног протокола и директно обраћање грађанима. Не мислим да је власт тиме уздрмана. Њима је важно било да опозиција буде присутна без обзира шта ће на самој седници урадити.

Власт је уздрмана тиме што је ухваћена у крађи. Резолуција ЕП и панична реакција режима то потврђују. Опозиција ће од ове власти бити нападана шта год учинила. Али, то не треба да нас брине. Битно је да јасно манифестујемо непристајање на изборну крађу, инсистирамо на истрази, а потом и на техничкој влади или барем неком Извршном телу која ће припремити, организовати и спровести изборе без крађе.

Очекујете ли да ће атмосфера у парламенту бити боља него у прошлом сазиву и какву улогу је власт наменила Несторовићевом „Ми глас из Србије“?

Ништа ја не очекујем од ове власти, него од нас. Радимо на томе да власт под нашим притиском, притиском целог друштва и европских институција поништи покрадене изборе на свим нивоима. На основу конститутивне седнице се могло закључити каква би атмосфера била када се избори не би поништили. „Ми глас из Србије“ има споредну улогу у режимској трагикомедији.

Недавно се појавила информација да је на седници ГП покушана ваша смена кроз гласање о извешају и да су против тог извештаја била два ваша потпредседника Миодраг Гавриловић и Бранислав Јованчићевић. Има ли у томе истине?

На свакој седници Главног одбора гласа се о извештају председника и неизгласавање подршке извештају значи ускраћивање поверења председнику, фактички значи смену. Истина је да су два поменута потпредседника, уз још неколико чланова ГО били против усвајања извештаја. И у томе нема ништа спорно, нити чудно, јер су то нормалне појаве у демократској организацији каква је Демократска странка.

Када су избори у ДС и да ли ћете се кандидовати поново за председника?

Страначки избори ће се одржати најкасније шест месеци после одржавања локалних избора. Као што сам већ рекао, ми се боримо свом снагом да се одрже и поновљени покрадени избори. Морам да вас подсетим да је овај тим руковођење странком преузео у најтежем тренутку, после најлошијег изборног резултата у њеној историји. Странка је била потпуно дискредитована, а водили су је политички компромитовани људи од којих су многи данас на страни режима.

Деловало је да нема превише смисла и да су готово никакви изгледи да таква странка поврати трунку кредибилитета. Знао сам да прихватање мандата председника у таквим околностима подразумева велику приватну жртву, али сам био и остао убеђен да без опоравка Демократске странке нема ни опоравка српског друштва. Због тог уверења сам се прихватио тако незахвалног и крајње одговорног посла. Верујем да смо у великој мери повратили углед странке, да смо се у солидној мери ревитализовали и што је најбитније, окренули Демократску странку искључиво јавном интересу.

Пред нама је велики страначки посао, пре свега у организационом смислу, јер смо одлучили да направимо потпуно функционалну организацију која ће бити први избор свих грађана који су за нормалан живот. То је циљ који сам себи поставио, а не да поново будем председник.

Моја улога у позитивним процесима који су пред нама биће дефинисана пре свега тиме шта је у најбољем интересу Демократске странке која ће вратити нормалан живот у Србију

Као могући ваш противкандидат спомиње се Миодраг Гавриловић. Како то коментаришете?

Сваки члан Демократске странке може да се кандидује, то није ексклузивно право било ког функционера. Мој циљ није да останем председник по сваку цену, већ да ојачамо странку како би она постала први избор грађана који су за нормалан зивот и као таква гарант демократизације нашег друштва.

За то је неопходно да на свакој позицији имамо одговарајуће кадрове који су окренути искључиво јавном интересу. Сигуран сам да ћемо ми, демократе, изабрати одговарајуће људе на одговорне функције. Противкандидате ћу коментарисати искључиво на страначким форумима.