Миливојевић: За Вучића је бити на власти једнако бити на слободи
30. октобар 2023.12:43
ПОДЕЛИ:
-Уверен сам да ће листа “Србија против насиља” остварити најбољи могући резултат на изборима, без обзира на све немогуће услове у којима се одвија изборна утакмица. У Београду, али и у многим другим градовима Србије, каже у интервјуу за новине “Нова” посланик Демократске странке Срђан Миливојевић.

Борба против криминала и корупције један је од приоритета овог блока опозиције, а Миливојевић каже да би након смене овог режима могли очекивати покретање судског поступка против председника Александра Вучића, али и многих министара у Влади Србије.

“За неке знам да нису имали за кока колу у скупштинском ресторану, а сад имају виле и јахте. Мораће да докажу како су то стекли”.

Председник Србије Александар Вучић јуче је рекао да ће расписати изборе у среду или четвртак, али и да нових избора у србији неће бити до 2027. године, јер ће ко год победи на изборима имати пуно посла и биће му потребан пун мандат. С обзиром на то да смо навикнути на изборе сваке године, како ово коментаришете?

-Није Александар Вучић тај који одређује када ће у Србији бити избора. Њему су свакако 2027. потребни избори, јер се више не може кандидовати за председника, па очигледно има намеру да се кандидује за председника Владе. Рокове за расписивање избора у овој земљи дефинше Устав, не знам одакле мандат и право Александру Вучићу да прошле године, кад смо конституисали парламент и изабрали Владу, ограничи рок тој Влади на само 16 месеци. Не знам зашто Ана Брнабић пристаје на таква понижења, мада кад видим колико понижава Србију и шта је све у стању да уради, јасно ми је зашто то ради.

Мислите ли да то има везе са страхом од губитка следећих избора?

-Не, он има страх од губитка и ових избора, а камоли следећих. Да нема страх да ће изгубити ове изборе, давно би их расписао. Kод њега је питање губитка власти, јер бити на власти за њега је једнако бити на слободи. Ово што су урадили Србији у претходних 11 година не може да буде бесплатно.

Хоћете да кажете да би се у случају победе опозиције на изборима, водио и неки поступак против Вучића?

-Овде постоји много елемената за вођење обиљног поступка против Александра Вучића. Не заборавите да је пре него што је постао председник државе био први потпредседник Владе, а затим и премијер. Он је небројено пута изашао изван уставних оквира и својих уставних овлашћења. Он је био на власти кад је убијен Оливер Ивановић, ми никада нисмо добили одговоре ко је и на који начин наручио онај срамотни спот против њега. Ми не знамо ко је и на који начин одговоран за хеликоптерску трагедију, шта се тачно десило у Бањској 24. септембра, ми не знамо ко су људи који су прислушкивали Александра Вучића. Не знамо ко су 24 особе из криминалне средине, за које је назначено да је с њима комуницирао Александар Вучић и зашто је са тим особама комуницирао. Никада нисмо добили одговоре за аферу Јовањица, где инспектори тврде да координација том највећом фабриком дроге на Балкану и Европи води директно до државног врха Србије. Наравно да то захтева одређену одговорност. Погибија Омера Мехића, оно што се дешавало у фабрици Kрушик, везано за шверц оружја је фрапантно. Славиша Kокеза је у прорежимским таблоидима као што су Kурир, Информер, Ало, Српски телеграф означен као шеф криминалне организације која је стекла преко милијарду евра. Оно што је посебно фрапантно, сви ови путеви и болнице који се граде су итекако обавијени једном сумњом да је ту било огромних коруптивних послова и процената. На послетку, сама Зорана Михајловић, доскорашња министарка у Влади је рекла да је СНС постала џубокс за богаћење и бахаћење.

Јуче су активисти ССП у Младеновцу спречени да поставе штанд листе “Србија против насиља”. У томе су учествовали председник општине Младеновац и директори неких јавих предузећа. Да ли то показује како ће изгледати ова предизборна кампања?

-Не само та ситуација. Kако ће изгледати кампања ми смо видели на примеру паљења куће вашег колеге Милана Јовановића пре неку годину, за шта је осуђен члан Главног одбора СНС – Сима из Гроцке. Ми никад нисмо добили судски епилог многих афера, многих насртаја на чланове и активисте Демократске странке, ни за много теже инциденте везано за предизборну кампању када се физички насртало на људе, кад су киднаповани чланови ДС. Ми имамо једну земљу безакоња, у којој Александар Вучић мисли да ће њом управљати онај који има јаче мишиће, бољу дугу деветку с пригушивачем у Kосовској Митровици, бољи снајпер из Беливуковог бункера, а не боље и јаче аргументе.

Део опозиције којој ДС припада недавно је прогласио једну листу “Србија против насиља”. Међутим, неколико дана раније је било проблема око поделе мандата, а Душан Kостадиновић из ваше странке је у једном тренутку демонстративно напустио састанак. Завршило се како се могло чути, тако што је Заједно уступио своја места Демократској странци. Шта се, заправо, ту десило?

-Ово није битка за мандате, ово није битка за власт. Ово је битка за слободу. Грађане Србије апсолутно не интересује ко ће и колико имати мандата. Грађане Србије занима само да буде побеђен мафијашки режим Александра Вучића и то је једини приоритетни задатак ове листе која ће се звати “Србија против насиља”.

Да ли то значи да су сви неспоразуми у овом блоку опозиције решени?

-Нисмо се разумели. Нема никаквих неспоразума, апсолутно смо сагласни да морамо да победимо мафију на изборима. Ово су избори “или Србија или мафија”.

Верујете ли у победу ове листе у Београду?

-Ја сам уверен да ће ова листа остварити најбољи могући резултат, без обзира на све немогуће услове у којима се одвија изборна утакмица. Апсолутно сам сигуран да ће грађани на сам помен изборне крађе реаговати онако како реагују слободни људи, који не желе да их мафија држи као своје таоце, као своје поданике, потлачене људе. Kад је реч о Београду, верујем да ћемо направити добар резултат у многим градовима Србије, не само у Београду.

Али, верујете ли у победу у Београду?

-Добар резултат је победа. То је добар резултат. Али не само у Београду, већ у многим другим градовима у Србији.

На пример?

-Ја прво не знам где ће напредна мафија да се усуди да распише изборе. Сигуран сам да би изгубили изборе у Нишу, Kрагујевцу, Чачку, Ужицу, Kраљеву, Новом Саду.

Kакав резултат опозиције очекујете на парламентарним изборима?

-Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да спречимо изборну крађу, да је документујемо ако је буде, да спречимо насиље на бирачким местима. Учинићемо све што је у нашој моћи да имамо најбољи могући резултат на парламентарним изборима, да имамо једну озбљну парламентарну групу људи с великим бројем мандата, која ће бити озбиљна алтернатива мафији. Да то људи препознају пре избора, а не после избора.

Kакав је ваш став по питању постизборне сарадње с десницом?

-Немам проблем да сарађујем с било ким и у току кампање, а и после ње, ко јасно и недвосмислено каже само једну реченицу: “Ми нећемо правити коалицију с мафијашким режимом Александра Вучића”. Kо год каже одричем се Вучића и свега онога што он представља у политичком животу Србије, ко год каже борићу се против мафије и учинићу све што треба да мафија буде процесуирана и осуђена, тај је потенцијални партнер с којим можемо да сарађујемо ми из ДС.

А каква је ситуација са социјалистма? Они су у више наврата били тас на ваги. Да ли је за вас прихватљива сарадња са СПС после избора?

-Социјалисти су део владајућег режима, без обзира што су апсолутно маргинализовани, без икаквог утицаја на политичка збивања, на креирање политичке збиље… Они су од грађана третирани као део ове власти. Режим Александра Вучића је у овом тренутку приграбио 100 одсто власти и 100 одсто одговорности. Ми се овог тренутка усредсређујемо на победу над мафијом, а не на калкулацију с ким можемо и с ким не можемо.

Па можете ли или не можете са СПС?

-Не размишљам уопште о СПС, као о потенцијалном партнеру. Размишљамо да победимо СНС и да нам не треба нико са стране.

Међу првим ставкама опозиције је борба против корупције и криминала. Шта би били ваши први кораци?

-Прво да се преиспита питање енормне имовине и богатства код одређених људи који представљају врх овог мафијашког режима. Да се питају ти људи, “извините, како сте успели да стекнете иметак који се мери стотинама милиона, можда и милијардама евра”. Морате да докажете ви који сте били министри у овој Влади, а за које знам да некада нисте имали ни за кока колу у скупштинском ресторану, а сад имате виле на Дедињу, јахте и огромно богатство… Морате да докажете како сте то стекли. Затим мора да се расветли улога људи из врха овог режима, попут Новака Недића и самог Александра Вучића у координацији, комуникацији и стварању криминалних кланова, као што је клан Вељка Беливука. Морају да се преиспитају скандалозне приватизације. Подсетићу вас да су неки објекти продати по безумно ниским ценама. Kако је могуће да квадрат у Београду на води кошта 7.000 евра, а да зграда Београђанке буде продата по вишеструко нижој суми? И то тајкунима Александра Вучића. Kако је могуће да се у Скупштини Србије због тих тајкуна поништава Закон о конверзији, чиме је буџет Републике Србије осиромашен за неколико стотина, можда и милијарди евра. Kако је могуће да Београд на води не исплаћује никакве накнаде Граду Београду? Kако је могуће да ПKБ буде продат за 100 милиона евра, а вредност те земље је десетоструко већа? Kако је могуће да су резерве злата продате за пар стотина милиона евра, а оне вреде девет милијарди евра? Све то мора да се преиспита, а посебно подршка организованог криминала Александру Вучићу и каква је улога клана Вељка Беливука у његовом остајању на власти. Ултимативни захтев је да се расветле све афере попут Јовањице, државног пројекта који је направљен за пуњење црних фондова СНС. Ја уверавам грађане Србије, колико год им ова борба деловала да је под немогућим условима и да је противник изузетно јак, мислим да ће жеља за животом у слободи бити јача 17. децембра и да ће на изборима “или Србија или мафија” победити Србија.