Лутовац: Грађани држе кључ промене власти у Врању и Србији
21. октобар 2023.17:11
ПОДЕЛИ:
Уочи најављених избора на готово свим нивоима за 17. децембар, Градски одбор Демократске странке у Врању посетио је лидер ове партије Зоран Лутовац. Он је са челницима и чланством ДС-а на локалу договарао смернице деловања у склопу предизборне кампање за најављене изборе. У интервјуу за портал Врање њуз, Лутовац је говорио о својим ставовима у вези са парламентарним, али и могућим локалним изборима, о томе ко и на који начин треба да се избори за промене у Србији, о улози грађана, медија и опозиције и синергији која је потребна у наредном периоду.

Врање њуз: Господине Лутовац, локални избори, после оставки више од 60 председника општина и градоначелника у Србији, најављују се од актуелне власти управо у тим општинама, па и у Врању. Ви сте тражили раздвајање избора...

Лутовац: Тражили смо да се локални избори одвоје од парламентарних, јер када су заједно са парламентарним губи се њихова суштина.

Због чега?

„Па, рецимо, када је у Врању носилац листе за локалне изборе неко из Београда, па био то и председник Србије Александар Вучић, губи се смисао саме предизборне кампање. Најпре, теме те кампање нису локалне, нису локални лидери од којих ће зависити град у наредне четири године у првом плану, већ се прича генерално и уопштено“.

И?

„И онда председник странке, која се издаје за најјачу, покушава да преко свог рејтинга оствари резултат за било коју локалну средину, па и за Врање. Резултат је у наставку да вам власт чине људи које народ у Врању можда неће“.

Може ли се то спречити и какав однос према томе имају странке опозиције окупљене око покрета Србија против насиља?

„Сматрамо да је то недопустиво и да није у складу са демократским процедурама. То морамо једном да променимо“.

Али, власт, Вучић и СНС кажу да то раде да би уштедели новац?

„А, ја кажем, да ништа није скупље него избори који нису засновани на демократским принципима, избори који су лажирани, засновани на притисцима и ускраћивању информација“.

Зашто су најскупљи?

„Јер не доводе најбоље на места на која би требало да дођу, већ оне који су најближи некоме ко је популаран. Онда имате лошу, неспособну, а често и корумпирану власт“.

Овде је градоначелник поднео оставку, најављује се расписивање локалних избора у 65 градова и општина, између осталог и у Врању?

„Врање није никакав изузетак у односу на друге 64 локалне самоуправе. Они су проценили да у овом тренутку овде код вас могу да остваре добар резултат и да на таласу тог резултата затим и у општинама где не стоје сасвим добро остваре неки повољнији изборни резултат. Међутим, овде се ради о вама, о Врањанцима, кључ је у томе да се људи овде освесте и преузму ствари у своје руке“.

Kакви су по вашем мишљењу избори заправо потребни Врању, али и тим другим срединама за које се најављује гласање у децембру?

„Врању је потребно да грађани бирају оне који ће на локалу најбоље управљати, оне који ће добити подршку грађана да својим знањем и умећем на најбољи начин управљају градом. На начин који доноси бенефите грађанима, а не властодршцима. Ако ви немате медије, ако немате могућност да водите кампању за лидере који представљају локалне политике, већ имате неког лидера који долази из Београда и говори о неким оптим местима, онда ви немате праву локалну политику“.

Да ли странке тзв. проевропске опозиције намеравају да праксу одржавања свих избора у једном дану сада промене - да ли ћете се сложити с тим да се одрже локални избори и да ли ћете у њима учествовати, јер је ваш захтев био само београдски и парламентарни?

„Од старта се за то залажемо. Знамо да СНС организовањем локалних избора у исто време жели бољи резултат за себе и на парламентарним изборима, јер онда људи са локала више гризу и раде за себе, а радећи за себе заправо раде за Вучића“.

Неко би рекао да је то легитимно право сваке партије...

„То не би смео да буде основ демократије на локалном нивоу. Овде се бирају локални људи и требало би омогућити грађанима да се усредсреде на локалне кандидате од којих зависи будућност града и његових становника“.

Добро, али ви сте тражили београдске и парламентарне изборе. Хоће ли ваше чланство изаћи на ове локалне, ако их буде?

„Ми смо тражили парламентарне изборе да бисмо испунили захтеве грађана са протеста Србија против насиља, јер ова власт није хтела да их испуни. Рекли смо да желимо раздвојене београдске и раздвојене локалне изборе“.

Имате ли снаге да тај ваш захтев претворите у реалност?

„То не зависи само од нас политичара и политичких странака. Нису политичке странке опозиције нека невидљива сила која се изненада појављује и решава ствар. То је ствар комуникације између грађана и опозиције“.

Па, како остварити ту комуникацију?

„Само грађани и ми из опозиције удружени можемо стати у одбрану јавног интереса“.

Али, шта конкретно урадити, ако се желе одвојени избори на разним нивоима, односно на локалу?

„Морамо да станемо у један фронт сви заједно и да кажемо - то је наш заједнички захтев“.

Рејтинг економија

Због чега сте у Врању?

„Обилазимо наше одборе по Србији, разговарамо са нашим чланством, симпатизерима и грађанима Демократске странке о томе шта је потребно урадити да променимо ову власт“.

Kаква је ситуација у Србији?

„Људи су све сиромашнији, цене су све веће. За новац који зараде грађани не могу да преживе. Говоре нам како плате никад нису биле веће. Биле су веће и у њихово време, деведесетих година прошлог века, када смо били милионери и милијардери, а за те паре нисмо могли ништа да купимо. Сада не можемо за 5.000 динара да напунимо једну кесу у продавници, а пре десетак и више година смо то могли за 2.000“.

Шта да раде грађани?

„Да размишљају својом главом. Да погледају око себе, видеће колико нам је лоше. Имамо власт која се задужује у име наших синова и унука и тим новцем купују социјални мир. Али, те паре ће неко морати да врати“.

Kако бисте назвали актуелну економију Србије – разне пакете финансијске помоћи појединим категоријама становништва?

„То је тзв. рејтинг економија. Грађани од ње имају само инстант корист, која траје дан, два. Морају грађани да схвате да је све то погрешно и накарадно, да нам је потребан нормалан живот и нормалне плате, где им таква помоћ, на крају крајева, неће ни бити потребна јер ће моћи да живе од свог рада“.

Људи на локалу ћесто размишљају у стилу „није то до мене“ и радије чекају да им неко други решава проблеме...

„Е, то више не иде тако. Kад ми тражимо слободне медије, то се не тиче само опозиције, већ и грађана. У интересу је грађана да буду информисани. Јер, кад су информисани, они могу да изаберу. А кад нису, они само могу да конзумирају оно што им се сервира као пропаганда“.

Дакле, позивате грађане да се заједно са вама боре за одвојене изборе?

„Да. Исти је случај као са медијима. Раздвојени избори су у њиховом интересу. Морају заједно с нама да бране те своје интересе“.

Kоја би питања, у том смислу, грађани по вашем мишљењу требало да поставе себи?

„Треба да се запитају – шта можемо да урадимо, ми као грађани. Никоме није у интересу да се људи бирају на тај начин што су уцењени, притиснути, већ је у интересу свих нас да људи слободно бирају оне за које сматрају да ће најбоље радити у интересу грађана“.

Шта да ураде ти који су под притиском?

„Позивам их да то пријаве надлежним органима. Јер, они који их притискају чине кривично дело и могу да оду у затвор на три године. Не треба да се грађани плаше за своју судбину, већ да се боје ти који уцењују“.

Шта саветујете грађанима - како да се боре за слободне медије?

„Не могу само да гледају. Ми као опозиција тражимо неке ствари у погледу медијских слобода, власт игнорише. Али, ако направимо синергију, ако имамо не само политичку већ и друштвену опозицију, ако се укључе грађани и ако спроведемо заједничку кампању на улицама, кампању која неће моћи да се игнорише, коју ће видети наше комшије и суграђани, онда можемо с тим притиском изазвати неке промене“.

Kаква би то синергија требало да буде – шта да раде странке, шта медији, а шта грађани?

„Странке су ту да укажу на проблем, медији су ту да се потруде да тај проблем допре до грађана, али без активног укључивања грађана нема промена“.

Kоја је у том смислу ваша порука бирачима у Врању и Србији?

„Немојте чекати да неко нешто за вас уради. Нека свако проба да учини колико је до њега. Јер, ако свако толико учини, можемо се надати повољном резултату“.