Гавриловић: Желим да вратим вредност политици
26. септембар 2023.21:07
ПОДЕЛИ:
Потпредседник Демократске странке и народни посланик, Миодраг Гавриловић, био је са милановачким демократама на дан проглашења „Договора о победи“, документа чији су потписници још и пре тога увелико у некој врсти консолидовања редова и својих локланих одбора у атмосфери незваничне предизборне грознице. Да ли ће уопште бити ванредних парламентарних и београдских избора, које овај део опозиције тражи заједно са представницима протеста „Србија против насиља“, још није познато.

ГМИнфо: Да ли је и у којој мери „Договор о победи“ обавезујућ за потписнике; имате ли поверења у партнере да ће се држати зацртаног, или може доћи до разилажења пре времена; видимо да опозиција уме да се посвађа чак и око фејсбук странице?

Гавриловић: Није обавезујућ ако немате политичку одговорност да будете ту док се посао не заврши. Ако у нечему нећете више да учествујете, можете изаћи, кренути даље својим путем, политика је напросто таква. Међутим, јавност, медији, грађани гласачи су ти који ће оцењивати да ли сте били доследни и држали се неког договора или нисте, што такође може политички и морално да вас кошта. Да, сведоци смо да је у парламенту неколико посланичких клубова имало своја раздвајања; неке је, посебно са деснице, куповао владар, плаћао људе из Заветника, ПОКС-а и тако даље. ДС је сада једини посланички клуб који није имао искакања у том смислу. Што се тиче поверења, ви га као политичари никада међу собом не можете дати сто одсто; и овде се не ради о нашем поверењу, него о ономе шта стављамо пред грађане и кажемо: ово су вредности које кандидујемо, ово су људи који ће спроводити ту политику и на нама је да спречимо крађе гласова на изборима, кад год они били; да након тога, када будемо у прилици да ту политику спроводимо, заиста обезбедимо системске промене које смо предложили. То поверење, поверење грађана је важно.

ГМИнфо: Да ли ће избори поново бити за и против Вучића, или опозиција може коначно да се уједини програмски?

Гавриловић: Људи желе да добију дефинитивну алтернативу, и то је разумљиво. Да имају пред собом јасну опцију и да кажу: „То је то, за њих ћемо да гласамо, знамо да ће они да добију, и да завршимо причу“. Али ви сада не можете да направите такву референдумску атмосферу. Тешко је направити договоре са десницом. Ми можемо само да сведемо сцену на домен реалне политике, како би људи рекли: „Да, имам интерес да гласам за ову опцију, она ће мени донети нешто боље“. Врло је једноставно. Када ће то бити, на којим изборима, у ком месецу, ми не знамо. О томе одлучује само један човек, што значи да ми немамо правни систем. Немамо ни Устав, ни законе, ни парламент, немамо суштински ништа функционално. Немамо парламентарну демократију, изгубили смо је, да пред људима будемо потпуно јасни с тим.

ГМИнфо: Да ли је, по Вашем мишљењу, Вучићево изјашњавање о датуму избора намерно двосмислено и увек другачије због изазивање конфузије, или он заиста не зна када би ти избори могли бити?

Гавриловић: Он је рекао да ће избори бити кад год хоћемо, на наш захтев. Онда изађе са децембром, после с мартом… Што значи да он ни сам себи не верује. Сваки озбиљан политичар би прво донео одлуку, па изашао у јавност са датумом, или не би изјављивао ништа док нешто поузадно не утврди. Дакле, он апсолутно није сигуран у оно што изговара. Јер њему треба неко да му улије сигурност; да ли је то неко са запада ко ће му рећи можеш сад, или не можеш сад док не испоручиш шта си обећао, од ЕПС-а па до Косова. Та агонија и даље траје. Нико, па ни он, не зна када ће и да ли ће бити ти ванредни избори.

ГМИнфо: Кад смо код запада – тврди се да опозиција не може да буде победник избора без подршке ЕУ и Вашингтона, да је узалудно гласати против онога кога они сматрају партнером, Вучића, а не проевропску или десну опозицију. Да ли је то заиста тако?

Гавриловић: Европа у политичком смислу нији исто што и Европска унија у правном смислу. Неће Европа доћи у Србију и рећи: „Ево вам, Срби, демократија“. То ми нећемо доживети. Али неће донети ни диктатуру. У том смислу, њих апсолутно не занима како ћемо ми уредити своју власт и друштво. То је искључиво и само наша ствар. Али у правном смислу, нешто чему и ми морамо тежити, ЕУ је најсавршеније и најуређеније савезништво држава које икада постојало. Такав степен правне сигурности – да као појединац можете да рачунате и заштитите своја права, где нико не може да вас превари без последица, где држава види свог грађанина и штити вас, где ви схватате да је држави стало до вас – то је исто оно што нама треба и нико не може да спречи људе да за то гласају и буду у већини. То су огромне разлике у односу на оно што имамо сада у Србији, све је супротно. Док је овакав човек на власти, ми никада нећемо достићи те стандарде и бити равноправни, то је немогуће. Европа, људи који имају мандат у тој администрацији да решавају политичке проблеме, траже од Србије да се одлучи, да јасно каже коначно шта она хоће, на коју ће страну, јесу ли нам заједнички интереси или нису? Ако нису, увек постоји опасност да ће Европа, решавајући своје проблеме у свом интересу, то радити мимо нас и да нам та решења неће одговарати.

ГМИнфо: Дакле, није тачно да опозицији нема победе док Кристофер Хил подржава Вучића?

Гавриловић: Није тачно. Али одговорност што грађани не знају довољно о томе, па имају такву перцепцију, је на нама. И ту поруку ћемо јасно ширити где год можемо: гласањем за опозицију, Србија ће врло брзо ући у тај правни оквир који штити свакога, и постати пуноправна чланица ЕУ; то је највећи могући добитак за човека у Србији данас. Уласком у ЕУ, ми не само да ћемо постати равноправни грађани у својој држави, где неће бити повлашћених и изузетих од правила и закона као сада, него ћемо коначно бити равноправни са свим другим народима. Значи, гласајући за Вучића, остајемо у агонији, гласајући за опозицију та ствар се решава и улази се у једну уређену заједницу.

ГМИнфо: Докле ће актуелни председник Србије имати подршу званичног запада – поменули смо Хила, ЕУ, САД – без обзира да ли је то пресудно или не, јер ипак није могуће занемарити те факторе?

Гавриловић: Та подршка Вашингтона је више перцепција коју Вучић жели да створи о себи у јавности, него што реално постоји. Он нема подршку у смислу да је она одлучујућа, која, шта год опозиција урадила, њега чува од пада с власти. Напротив. Он срља из грешке у грешку, само губи подршку; док опозиција, с друге стране, није направила ниједан фаул, није кршила законе и устав, она га је бранила, што је управо том Западу, као партнерима, јако важно. Дакле, постоји у држави Србији неко ко поштује правне оквире. Када бисте били инвеститор, да ли бисте правили послове у земљи где сте сигурни да ће се закони поштовати, где можете да планирате, или бисте радије пословали тамо где закони важе како кад, од случаја до случаја? Вашингтон и ЕУ сада занима на који начин ће тај изборни процес моћи да допринесе смиривању проблема у Србији и на читавом Балкану. Више пута сам рекао и овде, и у ЕУ – нама је као Србима, важнија демократија него стабилократија, јер смо такав народ. Ми волимо да нас људи испоштују, да нас држава види као партнера, као грађанина; када дођемо у било коју установу да видимо да је држави стало до нас. И тада ми, самим тим, у пуном капацитету бранимо то што је наше, бранимо државу. Зато ће таква држава бити много стабилнија, него што ико може да претпостави.

ГМИнфо: Како је могуће да о тако ноторним стварима мора да се говори 2023? С друге стране, чини се да је добром делу становништва, посебно гласачима СНС-а, важније да ту и тамо добије по 20 хиљада динара, него европску демократију; како гледате на то?

Гавриловић: Могуће је зато што нико није објаснио раније. Или је престао да објашњава. Мени је сада, као политичару, и мојим колегама, важно да људи схвате колико је важно заокружити један правни оквир државе. Онај који сада немамо. Ја желим да вратим вредност политици, да се људи радо тиме баве јер ће радити за корист свих, где ће та корист бити јавна и општа, а не приватна. Када причамо о гласачима СНС-а, двадесет процената тог бирачког тела подржава сада „Србију против насиља“ као нову опцију. Рађено је озбиљно и дуговремено истраживање, које је на крају показало такве резултате. И то плаши Вучића, он покушава да заустави падање свог рејтинаг и онда долазимо до тих 20, 10 хиљада динара. То је кривично дело. У нашем закону је кривично дело када некога плаћате да би гласао за вас.

ГМИнфо: То није новац за глас, већ једнократна помоћ у кризним временима.

Гавриловић: Не слажем се са вама. Знам изјаве његових људи, посланика СНС-а, који су нама рекли: „Никада нас нећете победити, јер ви не знате да управљате, ви никада људима нисте делили новац.“ То је врло јасно, не мора Вучић то отворено да каже. Тврдим да народ, какав год да је, сиромашан, под уценама, фрустрацијама, неинформисан, неће дозволити да продаје себе. Јер то је продаја себе и сви то знају. Пазите, продавање себе је нешто што ви остављате својим поколењима. Ја не верујем да ће људи на то овога пута пристати.