Драгана Ракић: Вучић креира атмосферу насиља и страха, ускоро ће сви они бити санкционисани у суду за организовани криминал
31. јул 2023.12:50
ПОДЕЛИ:
Добро је да представници режима почињу да се навикавају на санкције, јер ће ускоро сви бити санкционисани пред Специјалним судом за организовани криминал у Београду, каже у интервјуу за Нова.рс заменица председника и посланица Демократске странке, говорећи о томе што се директор БИА Александар Вулин нашао на црној листи САД, а власт ту чињеницу у потпуности игнорише.

Демократска странка већ извесно време сарађује са Зелено-левим фронтом Не давимо Београд, Здравком Поношем и странком Заједно. Да ли то може бити једна коалиција на неким будућим изборима?

Што се тиче могућих коалиција, Демократска странка ће се понашати интегративно као и до сада и покушавати да нађе најмањи заједнички садржалац око кога можемо сви да се окупимо – а то је јавни интерес, интерес грађана, а не нас појединачно. Након прошлих избора ми у Демократској странци донели смо две декларације које дефинишу наше политичко деловање: декларацију о посвећености европским интеграцијама и декларацију о оштром опозиционом деловању. Дакле, правићемо коалиције са проевропским политичким организацијама и онима који су права опозиција режиму Александра Вучића и који не калкулишу.

Уз побројане странке и покрете, ту су и ССП, ПСГ, Покрет за преокрет, Народна странка који се налазе у организацији протеста. Недавно је урађено истраживање чији резултати кажу да би коалиција ових странака у овом тренутку могла да победи на изборима у Београду. Да ли је могуће да на следећим београдским изборима имамо коалицију “Србија против насиља”?

Ми у Демократској странци за сада не размишљамо ни о каквим изборима по изборним правилима које диктира мафија на власти, а преко свог политичког крила, у народу познатог као Српска напредна странка. Ово чему сада сведочимо није борба за власт и поделу фотеља и функција, ово је борба за слободу, за опстанак нашег друштва и очување јавног и грађанског морала. Када за противника имате политичку странку, онда можете размишљати о изборима, а када за противника имате мафију онда морате прво размишљати како да криминал истиснете из политичког живота и да пробудите свест грађана о алармантном степену угрожености нашег друштва. Зато је сада фокус Демократске странке на испуњењу захтева протеста „Србија против насиља“.

Демократска странка је од свог оснивања била стожер окупљана опозиције, али и стожер око кога се формирала Влада. Јер програмска и вредносна начела ДС-а прихватљива су не само учесницима у политичком животу већ свим грађанкама и грађанима који Србију виде као модерну, европску државу у којој се поштују грађанске слободе и људска права и у којима закон важи подједнако за све. Зато верујем да ће сви којима је пружена рука Демократске странке прихватити да заједно учествујемо у борби за слободу и трансформацију нашег друштва. А ми позив за сарадњу упућујемо не само политичким странкама, него и синдикатима, покретима, удружењима, јавним личностима и свим грађанима жељним правде и нормалног живота.

Кад мислите да би ти избори, заједно са ванредним парламентарним, могли да се десе? Очекујете ли их на јесен или на пролеће следеће године или мислите да их ни тад неће бити?

Режим стално прети неким изборима, али их Вучић сигурно неће расписати ако није 100 посто сигуран да ће успети да их покраде и тако добије. У јуну је сазвао конференцију за штампу са Аном Брнабић како би помпезно најавио да је Анина оставка на столу и да је само питање дана када ће бити ванредни избори. И то више ниједном нису споменули, нити је у међувремену пронађен сто на коме лежи Анина оставка. Зато су посланици Демократске странке на последњој седници Народне скупштине поново написали текст оставке и позвали Ану Брнабић да је одмах потпише, ако је толико сигурна у снагу СНС-а и њихову победу на изборима.

Међутим, политичким кукавицама из СНС-а предвођеним Александром Вучићем, оставка и разрешење је само претња непослушним, нелојалним и онима у чију се оданост сумња. Апсолутно сам уверена да у овом тренутку режим не сме на изборе. Рејтинг и Александра Вучића и СНС-а је у стрмоглавом паду и на то нам указује истраживање јавног мњења које се спроводи сваке суботе у 20 х на улицама Београда, а током осталих дана и у другим градовима Србије.

Против Александра Вулина САД су увеле санкције, међутим, власт то игнорише, као и захтев за његову смену. Очекујете ли да Вулин остане на месту директора БИА?

Неодрживо је да Александар Вулин и даље руководи Безбедносно информативном агенцијом или било којим другим сектором безбедности или било којим јавним послом. Подсетићу вас да га САД оптужују да је укључен у трговину наркотицима и оружјем и да је злоупотребио јавне функције, а то су најтежа кривична дела. Његов шеф и заштитник Александар Вучић позвао је САД да доставе доказе о наведеним кривичним делима што је ругање не само једној од светских сила него и српском правосуђу које је после афере „тетке из Канаде“ пред три правосудне институције ослободило оптужби Александра Вулина да је незаконито прибавио новац у износу од 244.620 евра за куповину стана у Београду. Међутим, суштина је у следећем: ове санкције су порука Александру Вучићу да он врло лако може бити следећи, јер неко сада врло пажљиво прати криминалне активности режима у Србији, који с једне стране тлачи своје грађане, а са друге не испоручује оно што је обећао. Управо то обећање му је било алиби због кога му се гледало кроз прсте свих ових година за оно што ради на домаћем терену у Србији: гашење медијских слобода, кршење људских права, крађа на изборима, таргетирање политичких неистомишјеника, енормно богаћење и многобројне криминалне активности у којима учествују људи из врха власти. Добро је да представници режима почињу да се навикавају на санкције, јер ће ускоро сви бити санкционисани пред Специјалним судом за организовани криминал у Београду.